Landseer kuuluu koiramaailman jätteihin, mutta Joren virallinen nimi Mirtillon Into Rantajellona kielii innokkaasta vesipedosta ja nimi on selvästi ollut enne. Joren pistemäärä oli 99 pistettä ja Jore ui nopeammin kuin saman pistemäärän saanut Uuno. Joren omistaja Jaana Vikman tyytyi poikkeuksellisesti jännittämään suorituksia kotikatsomosta. Jännitys ei ollut turhaa, sillä Laura Tammenlehto ohjasi Joren hienosti hopealle. Laura osallistui oman koiransa kanssa SM-kokeisiin viime vuonna.

Itse Jaana on harrastanut lajia jo kymmenen vuotta, ja edellinen landseer Vallu valioitui lajissa. Jore on vepeillyt viisi vuotta. Jore on monipuolinen harrastuskoira. Vesipelastuksen lisäksi lajivalikoimaan kuuluu pk-haku, ja viime vuonna parivaljakko sai ensimmäisen koularin PAHA1-luokasta. Vepeä Jaana ja Jore treenaavat Kotkan Vepelansuissa. Jore on käynyt tänä vuonna vain muutamissa kokeissa, joten SM-pisteet kertyivät lähinnä viime vuoden puolelta. Uusissa säännöissä ei ole ollut mitään ongelmia, vaan sääntömuutos oli mukavaa vaihtelua niin koiralle kuin ohjaajallekin. Jorea kokeissa ohjannut Laura tosin kokee, että vientiä helpotettiin aika lailla.

Laura Tammenlehto kertoo tämän vuoden kisoista

SM-kokeen taso oli kova, mutta koirien välille saatiin aikaan eroja. Sää oli pääasiassa aurinkoinen ja melko tuuleton, kuten yleensäkin SM-kokeessa on ollut. Sää ei siis aiheuttanut eroja koirakoiden suorituksiin, vaan ne syntyivät muista syistä.

Koerannassa oli jonkin matkan päässä rannasta pieni virtaus, joka varmaankin osaltaan vaikutti koirien ohituksiin. Lisäksi koerannan läheisyydessä pauhasi koski, mutta sillä ei mielestäni ollut muuta vaikutusta kuin että ohjaaja sai käyttää hieman enemmän ääntä antaessaan käskyjä koiran ollessa suorittamassa tehtävää. Koeranta ei ollut erityisen haastava, pienen haasteen toi rannan nopea syveneminen. Se hidasti osan koirista lähtönopeutta, mutta ei vaikuttanut läheskään kaikkien suoritukseen.

Ilmapiiri kokeessa oli pääasiassa hyvä, kuten vepessä aina. Kilpailijoiden ja yleisön jännitys oli aistittavissa etenkin kokeen edetessä.

Vesipelastuksen lisäksi Joren lajivalikoimaan kuuluu pk-haku, ja viime vuonna parivaljakko sai ensimmäisen koularin PAHA1-luokasta.


MAINOS
Olen Marika Mäntylä ja työskelelen äidinkielen opettajana Forssassa. Minulla on ollut aikaisemmin newfoundlandinkoiria, mutta nykyään kotiani kuraa käyttölinjainen kultainennoutaja sekä kaksi keskikokoista villakoiraa. Olen erityisen kiinnostunut vesipelastuksesta ja olenkin lajin palkintotuomari. Lisäksi opettelen pelastuskoiratoiminnan ja nose workin saloja. Opiskelen Suomen Eläinkoulutuskeskuksessa perusopintoja. Erityinen kiinnostuksen kohteeni on koirista ja koiraharrastuksista kirjoittaminen. Haaveilen vesipelastuskirjan kirjoittamisesta.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän