Millaista tulisi olla urheilukoiran terveydenhoito? Mitä voi jättää kisakauden jälkeen hoidettaviksi tai hoitaa kotona ja mitä hoidetaan välittömästi eläinlääkärissä? SporttiRakille urheilukoiran terveydenhoidosta kirjoitti Pieneläinvastaanotto Punaturkin toimitusjohtaja ja pieneläinhoitaja Jaana Auvinen.

Tunnista terve koira

Urheilukoiran terveydenhoito alkaa siitä, että omistaja tunnistaa sen, mikä on terve koira. Omistajan tulee olla selvillä siitä, milloin koira on kykenevä treenaamaan ja kilpailemaan tai milloin koira tulee siirtää tauolle tai sairaslomalle. Hyvin usein omaan lajiinsa jalostettu tai omaa lajiaan rakastava koira tekee parhaansa ontumatta, ääntelemättä kivusta tai muuten oireilematta treeneissä ja kisoissa. Vasta kotona omistaja huomaa hidastuneen palautumisen, vinouden liikkeessä tai muun hieman normaalista poikkeavan käytöksen. Terveyden kannalta tärkeintä onkin koiran tarkkailu omassa turvallisessa ympäristössään ja ns. lepotilassa. Silloin koira usein uskaltaa näyttää todellisen hyvinvointinsa.

Koiran perusterveydenhuolto

Koiran perusterveydenhuoltoon kuuluu rokotusten ylläpito. Kennelliitto antaa raamit ja minimivaatimukset. Oma terve järki ja koiran käyttö voi puolestaan vaatia hieman tiiviimpää rokottamista. Esimerkiksi paljon matkustavat tai itärajalla metsästävät koirat voivat tarvita tiheämpää rabiessuojaa kuin Kennelliiton suosittelema 3 vuotta.

Madotuksissa kannattaa miettiä myös koiran käyttötarkoitusta. Esimerkiksi sisällä asuva ja hallissa/kentällä treenaava tokokoira ei välttämättä tarvitse läheskään niin tiheään madotusta ja niin voimakkailla lääkkeillä madotusta kuin tarhassa asuva valjakkokoira tai metsästyskoira. Kaikille on kuitenkin suositeltavaa, että ennen madotusta tutkittaisiin uloste sisäloisten varalta. Näin saadaan kohdennettua madotus oikeisiin loisiin tai voidaan jättää koira madottamatta, jos loisia ei ollenkaan ole.

Huomioi dopingvaroajat

Lääkinnässä Kennelliitolla on hyvin suora linja kilpaileviin koiriin. Dopinglistalla on lääkkeet, jotka ovat kiellettyjä kokonaan tai varoajalla. Omistajan on hyvä tiedostaa, että myös ihmisten lääkkeillä koiralle annettuna on varoajat. Jos lääkettä ei voida määrittää kunnolla tiettyyn lääkeryhmään, on ihmisten lääkkeillä jopa 6 kk dopingvaroaika. Ajantasaisen listan voi aina tarkistaa Kennelliitosta: https://www.kennelliitto.fi/sites/default/files/media/ad_laakelista_6.pdf

Kun eläinlääkäri määrää lääkkeitä, kannattaa varmistaa varoajat niin eläinlääkäriltä kuin Kennelliiton sivultakin. Varoajan löytää aina hakemalla lääkkeen vaikuttavalla aineella (ei kauppanimellä). Varoaika on myös suositeltavaa käyttää koiran toipumiseen. Jos koira saa antibioottikuurin, jonka varoaika on 14 vuorokautta, kannattaa treenaaminenkin aloittaa vasta varoajan jälkeen. Näin koiralle varmistetaan riittävän pitkä toipumisaika. Kukaan omistajakaan ei välttämättä ole valmis maratonille 5 vuorokauden täyslevon ja kipulääkekuurin jälkeen. Samaa kannattaa miettiä koiran kohdalla. Jos lääkkeisiin on jouduttu turvautumaan, on koiralle ja sen elimistölle siis annettava riittävä aika toipua traumasta tai taudista, jota lääkkeellä on hoidettu.

Milloin eläinlääkäriin?

Mitä sitten voi jättää kisakauden jälkeen hoidettaviksi tai hoitaa kotona ja mitä hoidetaan välittömästi eläinlääkärissä? Kaikki silmävammat tulee hoitaa eläinlääkärissä välittömästi eli käytännössä saman päivän aikana. Jos koira siristää silmäänsä, silmä on valonarka tai turvoksissa, on kyseessä koiralle hyvin kivulias vamma, joka tulee hoidattaa mahdollisimman nopeasti eläinlääkärissä. Omalääkinnällä tai lääkitsemättä jättämisellä voi olla seurauksena jopa koiran sokeutuminen.

Isot haavat, ontumat, verenvuodot ja isot ihovammat tulee näyttää eläinlääkärille. Moni nirhauma ja haava voidaan hoitaa asiallisesti puhdistettuna ja sidottuna ilman lääkkeitä hyvällä kotihoidolla (puhdistus, hunaja tai pihka ja kunnon suojaus). Mutta eläinlääkärin mielipide kannattaa kysyä, jos on yhtään epävarma. Myös korva- ja ihotulehdukset kannattaa käyttää eläinlääkärillä. Jos on suuria kisasuunnitelmia, voi eläinlääkäri antaa oikeat tuotteet ja ohjeet lääkkeettömään kotihoitoon. Mutta jos vaiva jatkuu edelleen kontrollissa, on usein lääkehoito oikea vastaus eläimen paranemisen kannalta.

Sekä koiralle että omistajalle antoisinta ja tuloksekkainta treenaaminen ja kisaaminen on silloin, kun koira on kunnossa. Omistajan tuleekin aina kuunnella koiraa ja oppia tuntemaan, milloin koira on terve tai milloin sillä puolestaan saattaa olla jotakin, jota tulisi näyttää eläinlääkärille, hierojalle tai fysioterapeutille.


MAINOS
SporttiRakin toimitus kertoo, mitä koiraurheilumaailmassa tapahtuu juuri nyt.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän