Mitä kaikkia hyötyjä harrastuskoira saa uimisesta? Ja minkälainen on hyvä uintitreeni koiralle? SporttiRakille uintitreenien sulauttamisesta treeniohjelmaan kirjoittivat Jaana Oksman-Miettinen ja Emilia Soudunsaari Koirakylpylä Aaltotassusta.

Uintitreenin monet hyödyt

Uinti on koirille erinomainen, tehokas, hellävarainen ja turvallinen liikuntamuoto. Uinti sopii lähes kaikille pennusta vanhukseen tai kuntoutujasta aktiiviseen urheilijaan. Veden ominaisuudet tekevät uimisesta loistavan keinon kehittää ja ylläpitää fyysistä kuntoa ja suorituskykyä tai palauttaa, huoltaa ja rentouttaa kehoa. Vedessä liikkuessa esimerkiksi aineenvaihdunta vilkastuu, joka edistää palautumista. Uidessa koira käyttää syvälihaksistoaan paljon tehokkaammin kuin kuivalla maalla. Allasolosuhteissa uintitekniikkaan voidaan kiinnittää erityistä huomiota ja auttaa oikean asennon löytymistä.

Esimerkki aktiivisen harrastuskoiran 30 minuutin uintitreenistä lämmittelyineen ja jäähdyttelyineen:

  • Lämmittely maalla, kevyt ravi/kävely 15-30 min
  • Altaalla pari rentoa uintikierrosta 1-3 min
  • Lihasten ja liikkeiden eri variaatioita pyörityksillä ja kahdeksikoilla 2-5 krt puolelleen
  • Tehokkaampia uintispurtteja esim. lelun perään tai imussa 2 x 3-5 krt, välissä rentoa uintia
  • Lopuksi matkauintia altaalla 2-3 x 1-3 minuuttia
  • Jäähdyttely/tyhjennys maalla kävely/kevyt ravi 15-30 min

Uinti sopii kaikille koirille

Uinti on hyvin hellävaraista ja etenkin nivelrasitus on vedessä selvästi vähäisempää. Uinti sopii siksi mainiosti nivelrikosta tai ylipainosta kärsiville koirille, mutta on monipuolisuutensa ansioista ihan jokaiselle karvakaverille loistava vaihtoehto.


MAINOS
SporttiRakin toimitus kertoo, mitä koiraurheilumaailmassa tapahtuu juuri nyt.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän