Miten huolehdit urheilukoirasi kunnosta? Pidätkö huolen riittävän monipuolisesta liikunnasta? SporttiRakille urheilukoiran terveys- ja kuntovinkeistä kirjoittivat Anita Pesola Houndy Koirapalveluista sekä eläinfysioterapeutti Susanna Vartiainen.

Riittävästi monipuolista liikuntaa

Lenkkeilemällä nostetaan peruskuntoa, lajiharjoituksilla lajiominaisuuksia (kuten nopeutta, ketteryyttä, koordinaatiota tai kestävyyttä) ja staattisilla tasapainoharjoituksilla kehitetään syviä tukikudoksia. Urheilukoiran keho tarvitsee näitä kaikkia. Mitä tasavahvempi keho on, sen paremmin se tulee kestämään. Jokaisessa kehossa on se jokin ”heikoin lenkki” eli osio, joka rasituksessa saattaa kuormittua liikaa. Näitä heikkoja lenkkejä tunnistamalla ja vahvistamalla kokonaisuus kehittyy paremmaksi.

Alkulämmittely ja loppuverryttely

Verryttelemällä valmistellaan keho tulevaan rasitukseen ja saadaan se joustavaksi, jolloin vammautumisen riski pienenee. Jäähdyttelyllä annetaan elimistölle mahdollisuus palautua rasituksesta ja ehkäistään huomisen kiputiloja. Nämä molemmat toiminnot olisi hyvä suunnitella treeniaikatauluihin ja huolehtia niiden toteuttamisesta, vaikka ”on pimeää ja kello on jo paljon”.

Lämpö- ja kylmähoito

Lämpö vetristää ja vilkastuttaa verenkiertoa. Kaurapussilla voi hautoa koiraa rennommaksi ja manttelilla voi hidastaa alkulämmittelyllä saavutetun lämmön karkaamista. Kylmä on tehokas ensiapu vammoihin ja tapaturman sattuessa kylmäpussi lievittää kipua.

Kotihieronta

Ihanteellinen koiraihmisen iltapuhteiden käsityö. Kotihieronta on hyvä rentoutumiskeino (molemmille) ja samalla omistajalle kertyy tietoa koiran kehosta, sen muhkuroista, tiukkuuksista, kipukohdista ja lopulta myös elastisen timmeistä ja voimaa pursuavista lihaksista.

Venyttely

Jokaisella koiralla on omat venyttelytapansa, jotka toimivat yhtenä hyvinvoinnin mittarina. Lisävenytyksiä voi tarvittaessa tehdä vartalon taivutuksilla tai raajojen venytyksillä.

Tarkkailu

Omaa koiraa kannattaa tarkkailla ”sillä silmällä” ja jos liikkumisessa, käyttäytymisessä tai suorituksissa tuntuu tapahtuvan muutoksia, on hyvä tutkia tilannetta tarkemmin. Koiraporukoissa treenatessa on myös fiksua ottaa puheeksi kaverin koirassa tapahtuvat ilmiöt, sillä ulkopuolinen näkee monia asioita helpommin. Urheilukoiran hyvinvoinnin ylläpitämiseksi tuki- ja liikuntaelimistöä on hyvä tarkastella ammattilaisen kanssa ennaltaehkäisevästi esimerkiksi puolen vuoden välein, vaikkei ongelmia olisikaan näkyvissä.

Jos jotakin sattuu – anna paranemiselle riittävästi aikaa!

Tapaturman, vammautumisen tai operaation jälkeen koira tarvitsee ja ansaitsee riittävän pitkän toipumisajan ja mahdollisesti kuntoutusapua. Kisakalenteri on vahingon sattuessa vain yksinkertaisesti tyhjennettävä ja keskityttävä koiran tervehtymiseen. Alkuvaiheen levon jälkeen mukaan voidaan liittää aktiivista tekemistä ja pieniä harjoitteita, joilla edistetään toipumista. Oma eläinlääkäri osaa neuvoa paikallisen eläinfysioterapeutin, joka suunnittelee koiralle kuntoutusohjelman.


MAINOS
SporttiRakin toimitus kertoo, mitä koiraurheilumaailmassa tapahtuu juuri nyt.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän