Koirankoulutus on periaatteessa helppoa hommaa. Sitä saat, mitä vahvistat. Tänä päivänä on aika hyvä tietämys siitä, miten koiran saa oppimaan asioita. Miksi siis koirien kouluttamisen tie on edelleen monesti useiden vuosien mittainen mutkainen ja kivinen prosessi, jossa monikaan asia ei suju niin kuin on alunperin suunniteltu?

jatkuvien ongelmien korjaaminen teknisillä kikkailuilla on kuin korjaisi murtunutta jalkaa laastarilla.

Oman kokemukseni mukaan suunnilleen 95 prosentissa koirankoulutuksellisista ongelmista on kyse joko koiran motivaatiosta tai koiran ja ohjaajan välisestä suhteesta eli hallinnasta. Tai näistä molemmista. Lopuissa viidessä prosentissa on sitten kyse esimerkiksi siitä, että koiran ominaisuudet eivät vaan yksinkertaisesti riitä siihen lajiin, mitä ohjaaja haluaisi sillä harrastaa. Suurin osa koirankoulutuksen ongelmista johtuu kuitenkin siitä, että perusasiat ovat kateissa. Rakennelma sortuu ennemmin tai myöhemmin, kun sen perusta ei ole kunnossa.

Kun yritetään rakentaa isolla työllä hienoa tekniikkaa, mutta peruskoulutus sen alta puuttuu, on aina odotettavissa ongelmia. Yleensä koiranohjaajat, jotka pyytävät apua ongelmiinsa, haluavat nopean ratkaisun. Jos esimerkiksi koiralla on ilmaisuongelma, halutaan kuulla kikka tai hankkia uusi palkka, jolla tämä ongelma katoaa hetkessä. Aika harva haluaa sen sijaan kuulla, että teiltä on nyt jäänyt kokonaan väliin sellainen suuritöinen vaihe kun sopivimman palkan ja palkkausmallin kouluttaminen koiralle, mikä aiheuttaa sen, että koira ei toimi ilmaisulla. Tai sen, että teillä on koiran ja ohjaajan välisessä suhteessa on niin isoja ongelmia, että se tulee estämään etenemisenne jatkossa, mikäli asiaa ei korjata kuntoon. Aika harvaa itse asiassa edes kiinnostaa alkaa miettiä, mistä kyseinen ongelma oikeasti johtuu tai mistä se kertoo. On paljon kivempaa saada sellainen neuvo, jonka voi vaivatta käydä ostamassa kaupasta tai korjata kahdessa treenissä kuntoon kuin sellainen, joka vaatisi koko oman ajatusmaailman muutosta siitä, miten koiraa pitäisi kouluttaa.

Rakenna perustukset rauhassa

Kun koirankoulutuksen perusta on kunnossa, ongelmia ei tule. Tai niitä tulee hyvin vähän ja ne ovat hyvin helposti ja nopeasti ratkaistavissa. Jos taas koirankoulutuksessa törmätään jatkuviin ongelmiin tai väärin opittujen asioiden toistuvaan poisopettamiseen, se kertoo yleensä siitä, että perusta on huonossa kunnossa. Suhde ja/tai motivaatio ei toimi. Näiden jatkuvien ongelmien korjaaminen teknisillä kikkailuilla on kuin korjaisi murtunutta jalkaa laastarilla. Tai kuin yrittäisi pitää vettä sisällä huterassa kangassäkissä: aina kun saa yhden vuotokohdan paikattua, jokin toinen kohta prakaa. Silloin pitäisi uskaltaa alkaa katsomaan siihen kuuluisaan peiliin. Mistä nämä toistuvat ongelmat oikeastaan pohjimmiltaan johtuvat?

Ihmisillä tuntuu välillä olevan hirveä kiire opettaa koiralle teknisesti asioita – niin minullakin ennen oli. Nykyään olen alkanut oivaltaa, että teknisillä asioilla ei ole mikään kiire. Koira kyllä oppii käyttämään nenäänsä, hyppäämään agilityesteen tai tekemään tokoliikkeen, jos ohjaajalla on oikeat keinot koiran motivoimiseen ja sen kanssa kommunikointiin eli hallintaan. Teknisten asioiden opettaminen on erittäin helppoa motivoituneelle, hyvin kuulolla olevalle, keskittyvälle ja ohjaajan kanssa tekemisestä nauttivalle koiralle. Kun motivaation ja suhteen perustan rakentaa ajan kanssa ja kunnolla, on teknisten asioiden kouluttaminen myöhemmin nopeaa eikä poisopettamisen tarvetta virheellisistä käyttäymismalleista tule. Jos taas etenee toisessa järjestyksessä, on odotettavissa varmoja ongelmia.

Vanha sanonta ”minkä taakseen jättää, sen edestään löytää” pätee tänäkin päivänä monessa asiassa – esimerkiksi koirankoulutuksessa.


MAINOS
Takana koirien, itseni ja muiden kouluttamista yli kymmenen vuotta. Lajeina ollut vuosien mittaan vaikka ja mitä. Ensimmäiset vuodet vierivät pääosin suojelun ja muiden palveluskoiralajien parissa. Viimeiset vuodet on kuljettu metsiä hälytyskelpoisen pelastuskoiran kanssa. Nykyisin lajina on kansainvälinen pelastuskoiratoiminta, joka vie ympäri maailman työkoiratoiminnan ja kilpailujen merkeissä. Menossa mukana käyttömalinoisit Karjala (Pysäkin Daika Sana) ja Kollaa (Suhteellisen Verrari). Eläkepäiviä viettelee Pulmu (Mecberger Hertta). Intohimona asioiden pohtiminen, uuden löytäminen, yhdessä tekeminen.Tavoitteena kehittyä aina vaan paremmaksi, ihmisenä ja koiranohjaajana. Sydämessä aina paikka koirille ja niiden kanssa harrastaville ja töitä tekeville ihmisille.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän