Kiinnostus avoimia agilitykilpailuja kohtaan on nousussa niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Janakkalassa järjestettiin sunnuntaina 21.1. kolmiosainen karsintakilpailu, jolla valittiin Suomen maajoukkue-edustajat World Agility Open (WAO) 2018 -kilpailuihin Hollantiin toukokuun lopulle. Kilpailun tuomarina toimi kokenut brittituomari Lee Gibson.

Kolmiosaisen karsintakilpailun ehdottomasti eniten mielenkiintoa herättävä osuus oli WAO-kilpailuihin kiinteästi kuuluva snooker, jossa kilpailija saa päättää itse osan suorittamistaan esteistä – yrittäen kerätä mahdollisimman paljon pisteitä mahdollisimman nopeasti.

Miten snookeria kilpaillaan?

Agilityn snookerin idea tulee biljardin snookerista, jossa varsinaisia pistepalloja sekä punaisia yhden pisteen arvoisia palloja lyödään pussiin vuorotellen, pyrkien keräämään mahdollisimman paljon pisteitä. Agilityn snookerissa puolestaan suoritetaan esteitä ja kerätään pisteitä per este: kilpailijan tulee vuoron perään suorittaa piste-esteitä ja punaisia snooker-esteitä. Rata jakaantuu kahteen osioon: kilpailijan omavalintaiseen avausosuuteen ja tuomarin määräämään closing-osuuteen.

Estearvostelut ovat snookerissa samankaltaiset kuin muussakin agilityssä, eli esteet tulee suorittaa virheettömästi, eikä kieltoja tai riman tiputuksia toivota radalle. Snookerissa on kuitenkin mahdollista saada kerättyä hyviäkin pistesaaliita, vaikka virheitä radalle tulisikin, sillä osan virheistä pystyy korjaamaan radan avausosuudella ja joka tapauksessa kaikki virheeseen asti radalla kerätyt pisteet jäävät voimaan, kunhan koirakko muistaa suorittaa maaliesteen.

WAO:ssa kilpaillaan neljässä eri sarjassa hyppykorkeuksilla 30 cm (säkä alle 32 cm), 40 cm (säkä max 41 cm), 50 cm (säkä alle 50 cm) ja 60 cm (säkä 50 cm tai korkeampi).

Karsinnoissa 300-sarjan voittoon kiitivät Nina Hiltunen & x-rotuinen Buffy.

Agilitypelit tulossa myös Suomeen

Snookeria kilpaillaan eri muodoissa eri maissa: Kanadassa ja Yhdysvalloissa on olemassa omia variaatioitaan säännöstöstä, mutta WAO:ssa kilpaillaan nimenomaan snooker-säännöillä, joilla Britanniassa kisataan heidän omissa virallisissa kilpailuissaan.

Suomessa kiinnostus on myös noussut ns. agilitypelejä kohtaan ja epävirallisia kilpailuja on tiedossa. Heinäkuussa Joensuussa järjestetään ensimmäiset GAMES-agilitypelien (Snooker, Gambler ja Open) suomenmestaruudet Agiråkki-tapahtuman yhteydessä. Agilityliitto on parhaillaan valmistelemassa Games-sääntöjä kilpailuja varten.

WAO-karsintojen 400-sarjan voittajan parson Millin ja Vera Räsäsen tyylinäytettä kepeillä.

Radan rakenne

Janakkalan karsintakilpailujen snooker-rata

Snookerissa laskennallinen maksimipistemäärä on 51 pistettä, mutta kunkin radan maksimipisteet määräytyvät tuomarin tekemän radan mukaan. 

Avausosuus

Snooker-rata alkaa lähtöhypyltä, joka suoritetaan normaalisti radan suuntaisesti numeron osoittamasta suunnasta ja sen jälkeen lähdetään avausosuudelle. Avausosuudella ohjaaja saa itse päättää, missä järjestyksessä, mitä esteitä ja mihin suuntaan hän esteitä suorittaa. Joka toisen esteen on kuitenkin oltava punainen snooker-hyppy, josta koirakko kerää aina yhden pisteen. Joka toinen este on piste-este, jonka ohjaaja voi itse valita ja taktikoida ratapiirroksessa ilmoitettujen pistearvojen perusteella. Avausosuudella siis ainoastaan lähtöhyppy on säännelty.

Closing-osuus

Vapaasti valittavan avausosuuden jälkeen tulee tuomarin määräämä closing-osuus, jossa esteet tulee suorittaa virheettömästi asetetussa numerojärjestyksessä. Mikäli tällä osuudella koirakolla tulee virhe, eli koira suorittaa esteet väärässä järjestyksessä, kuuluu äänimerkki ja koirakon tulee mahdollisimman nopeasti juosta maaliesteelle, jotta siihen asti kerätyt pisteet säilyvät, mutta lisäpisteitä ei voi enää kerätä.

Valitut taktiikat karsinnoissa

Karsinnoissa monet koirakot valitsivat lähtöhypyn ja ensimmäisen punaisen snooker-hypyn jälkeen 7 pisteen arvoisen sarjaesteen, mikä osoittautui menestyksekkääksi taktiikaksi. Sarjaesteeltä oli kuitenkin valtavan pitkä esteväli seuraavalle punaiselle snooker-hypylle, mikä aiheutti hämmennystä osassa koirista, jotka ovat tottuneet lyhyempiin esteväleihin. Myös keppien suorittaminen useampaan kertaan oli suosittu taktiikka, sillä keppien pistearvo oli korkea, 6 pistettä. Etenkin niillä koirakoilla, joilla oli varmat kepit, oli helppo kerätä suuria pisteitä tällä taktiikalla.

Karsinnoissa moni koirakko keräsi hyvät pisteet avausosuudella, mutta virheitä tuli nimenomaan closing-osuudella, jolla usea koira karkasi mm. punaiselle snooker-hypylle putken jälkeen suoritettavan muurin sijaan.

Huippukoirakot keräsivät snooker-radalta mukaansa täydet pisteet. Katso 500-sarjassa toiseksi sijoittuneiden Juha Oreniuksen & Rhean mallisuoritus snooker-radalta, josta heille täydet pisteet ja radan voitto.

500-sarjan kokonaiskilpailun voittoon ylsivät Mari Kaplas & australiankelpie Hu.

Vain maalihypyllä pisteet plakkariin

Tuomarin viesti kilpailijoille oli tuomarin puhuttelussa hyvin selkeä: ”Mitä tahansa radalla tapahtuisi ja olisitte kuinka huonoja tahansa, muistakaa suorittaa maalihyppy.” Snookerissa ainoastaan maalihypyn suorittamalla saa siihen asti kerätyt pisteet mukaansa radalta. Etenkin kolmiosaisessa kilpailussa kaikki kerätyt pisteet ovat arvokkaita. Snookerissa koko rata ei hylkäänny virheiden takia muuten kuin sillä, että koirakko ei koskaan suorita viimeistä maalihyppyä.

Tasapisteissä aika ratkaisee

Snookerissa on määritelty lisäksi maksimiaika, johon koirakon täytyy ehtiä. Snookerin maksimiaika on tiukka ja se edellyttää ripeää etenemistä radalla. Viikonlopun karsintaradalla aikaraja oli 46 sekuntia. Jotta pisteitä pystyy keräämään kaikilta esteiltä loppuun asti, tulee esteet suorittaa ennen aikarajaa. Mikäli aika päättyy closing-osuudella kesken, myös pisteiden keruu päättyy, eli yliajalla suoritetuista esteistä ei lisäpisteitä enää kerry. Viikonlopun karsintaradalla aikaraja tuli hyvin nopeasti vastaan, mikäli radalla tuli virheitä ja niitä jäätiin korjaamaan tai koira ei edennyt riittävän nopeasti. Mikäli koirakot keräävät radalla saman pistemäärän, nopein aika voittaa. 

Lisäksi snookerissa on erilaisia poikkeustilanteita hyvin paljon. Koira voi esimerkiksi hypätä saman punaisen snooker-esteen kahteen kertaan edestakaisin, jolloin koirakon tulee mennä seuraavalle punaiselle esteelle ja he menettävät ensimmäisen punaisen esteen sekä väliin jäävän piste-esteen pisteet. Sääntöihin kokonaisuudessaan voi tutustua tarkemmin WAO:n sivuilla.

600-sarjan voittajat Janita Leinonen & bordercollie Fu.

Uudenlainen kokemus niin kilpailijoille kuin järjestäjillekin

Monelle koirakolle oli karsinnoissa uusi kokemus, että tuomari ilmoitti kovalla äänellä kesken radan pisteitä – vieläpä jokaisen esteen kohdalla erikseen. Se ei kuitenkaan näyttänyt aiheuttavan suurempaa hämmennystä koirissa tai ohjaajissa. Uudenlainen kisamuoto vaati myös järjestäjien taholta uudenlaista tekniikkaa, sillä tuomarin sihteeri kulki radalla tuomarin perässä käytössään tablettisovellus, jolla koirakon keräämiä pisteitä päivitettiin reaaliajassa, niin että myös radan reunalta pystyi näytöltä seuraamaan tilannetta jatkuvasti.

Tuomari Lee Gibson kiitteli sekä kilpailijoita että järjestäjiä hienosta karsintapäivästä. Hän oli hyvin tyytyväinen näkemäänsä ja povasi valitulle Suomen joukkueelle hyvää menestystä Hollannin avoimissa mestaruuskilpailuissa.

Kilpailijat tsemppasivat hyvin toisiaan ja avittivatkin toisiaan radan ääreltä, mikäli säännöt meinasivat unohtua kesken radan. Kilpailijoiden kommentit olivat ilahtuneita kilpailumuodon hauskuudesta ja toivoivat saavansa lisää mahdollisuuksia vastaaviin kilpailuihin Suomessa. Erityisen mukavana pidettiin sitä, että jokainen pystyi suunnittelemaan itse omalle koiralleen sopivan radan sekä uudenlaista kisakokemusta.

Valittu WAO Team Finland

2018 World Agility Open Championships kilpaillaan 18.-20.5.2018 Hollannissa, jossa Suomea valittiin edustamaan seuraavat koirakot:

600-sarja: Janita Leinonen & bordercollie Fu, Josefina Sipilä & novascotiannoutaja Mauri, Marko Kivihalme & bordercollie Jay sekä Kairi Sälik & saksanpaimenkoira Äschley.
500-sarja: Mari Kaplas & australiankelpie Hu, Juha Orenius & bordercollie Rhea, Anna Orenius & bordercollie Sini sekä Bee Backlund & bordercollie Hip.
400-sarja: Vera Räsänen & parson Milli, Maria Hirvonen & pitkäkarvainen pyreneittenpaimenkoira Miux, Katariina Kuiro & shetlanninlammaskoira Leevi sekä Ulla Viholainen & kääpiövillakoira Massimo.
300-sarja: Nina Hiltunen & x-rotuinen Buffy, Mari Oksanen & shetlanninlammaskoira Hippu, Petri Heinonen & shetlanninlammaskoira Blitz sekä Laura Ölander & kääpiövillakoira Yaya.

Tulokset & kuvia


MAINOS
SporttiRakin toimitus kertoo, mitä koiraurheilumaailmassa tapahtuu juuri nyt.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän