Vuoden alussa on tapana asettaa tavoitteita. Näin tekevät myös monet koiranohjaajat. Pohditaan, mitä tuloksia halutaan, mihin kokeisiin on tarkoitus osallistua tai millaisia titteleitä on tarpeen tänä vuonna saada. Millaiset arvokisat ovat ehkä tähtäimenä? Mitä tämän vuoden aikana on tarkoitus tehdä? Mitä minä haluan saavuttaa?

Olet menestynyt, kun nautit siitä, mitä teet, sinulla on tekemisessäsi riittävästi onnistumisia ja haasteita ja olet onnellinen.

Olen oppinut, että tavoitteita asettaessa kannattaa miettiä aika tarkkaan, kenen tavoitteisiin sitä oikeastaan pyrkii. Treeniryhmissä ja koiramaailmassa kun tavoitteet helposti tarttuvat. Kun ympäristö haluaa ja arvostaa jotain, sitä alkaa itsekin haluamaan. Muiden asettamista tavoitteista tulee helposti myös minun tavoitteitani. Kun pyrkii niihin tavoitteisiin mihin muutkin ympärillä pyrkivät, saa hyväksyntää. Joskus voi käydä niinkin, että tavoitteet eivät edes enää ole tärkeitä. Pääasiaksi nousee muiden arvostuksen tavoittelu.

Asetetut tavoitteet motivoivat kulkemaan kohti päämäärää

Minä pidän tavoitteiden asettamisesta. On motivoivaa, kun on jokin päämäärä, mitä kohti kulkea. Tässä vuosien mittaan olen kuitenkin ottanut itselleni koiramaailman tavoitteiden asettelussa muutaman perusperiaatteen.

1. Jos koira on onnellinen, minäkin olen onnellinen.

Minä haluan harrastaa lajeja, joihin koirani soveltuvat hyvin ja joiden tekemistä ne rakastavat. Koirien hyvinvointi on minulle prioriteeteissa hyvin korkealla. Treenirytmin, treenien sisällön ja tavoitteisiin pyrkimisen pitää tehdä myös koirat hyvinvoiviksi ja onnellisiksi. Silloin minäkin olen onnellinen.

2. Matka on vähintään yhtä tärkeä kuin päämäärä.

En halua asettaa tavoitteita, joiden saavuttaminen perustuu ”sitku”-ajatteluun. ”Sitku olen saavuttanut tämän tavoitteen, olen onnellinen”. Minä haluan nauttia myös matkasta. Asetan itselleni vain sellaisia tavoitteita, joissa jo matka tavoitteeseen tuottaa minulle iloa ja onnellisuutta. Tavoitteeseen pyrkimiseen kuuluu aina välillä myös ponnistelu, mutta sekin voi olla mielekästä ja antoisaa.

3. Minun tavoitteeni ovat minun tavoitteitani.

Vuosien mittaan sitä on oppinut, että ulkoisella arvostuksella tai painostuksella ei ole oikeasti mitään väliä. Minun tavoitteeni ovat minun tavoitteitani, eivätkä kenenkään muun. En kilpaile kenenkään kanssa paitsi itseni. En vertaa itseäni keneenkään muuhun tai hänen saavutuksiinsa. Minulla on omat tavoitteeni, jotka määrittelen ihan itse. Muut voivat tehdä, mitä haluavat.

4. Menestyksen suurin muoto on onnellisuus.

Tittelit, tulokset ja pokaalit eivät kerro menestyksestä mitään. Niiden takaa voi löytyä maailman onnettomin ihminen ja koira. Olet menestynyt, kun nautit siitä, mitä teet, sinulla on tekemisessäsi riittävästi onnistumisia ja haasteita ja olet onnellinen. Sitä tulosta ei voi verrata mihinkään mitaliin tai titteliin. Se on parasta, mitä voi elämässä saavuttaa.

Niin ja ne tavoitteet? Mitkä ne meidän osalta nyt sitten tälle vuodelle ovat?

Tänä vuonna ihan tärkeimpänä tavoitteena on pitää meidät kaikki (niin koirat kuin itsenikin) terveinä ja hyvinvoivina monipuolisella liikunnalla. Tavoitteena on tehdä enemmän hyviä kuin huonoja harjoituksia. Tavoitteena on nauttia, seikkailla, oppia, iloita ja välillä vähän kärvistelläkin. Työkoirahommien lisäksi tavoitteena on jatkaa välillä unohtunutta rakasta metsäjälkiharrastusta. Jos sieltä jokin tittelikin joskus tulee, niin sehän on sitten kiva juttu. Mutta se ei ole meidän menestyksen mittari. Onnellisuus on.


MAINOS
Takana koirien, itseni ja muiden kouluttamista yli kymmenen vuotta. Lajeina ollut vuosien mittaan vaikka ja mitä. Ensimmäiset vuodet vierivät pääosin suojelun ja muiden palveluskoiralajien parissa. Viimeiset vuodet on kuljettu metsiä hälytyskelpoisen pelastuskoiran kanssa. Nykyisin lajina on kansainvälinen pelastuskoiratoiminta, joka vie ympäri maailman työkoiratoiminnan ja kilpailujen merkeissä. Menossa mukana käyttömalinoisit Karjala (Pysäkin Daika Sana) ja Kollaa (Suhteellisen Verrari). Eläkepäiviä viettelee Pulmu (Mecberger Hertta). Intohimona asioiden pohtiminen, uuden löytäminen, yhdessä tekeminen.Tavoitteena kehittyä aina vaan paremmaksi, ihmisenä ja koiranohjaajana. Sydämessä aina paikka koirille ja niiden kanssa harrastaville ja töitä tekeville ihmisille.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän