Viime vuonna suuntasimme ensimmäistä kertaa Lystin kanssa palveluskoirien SM-kisoihin. Tuolloin treenasin hiki hatussa, epätoivo iski jäljen murennuttua käsiin, treenasin liikaa ja liian vähän, suunniteltuja ja ex tempore -treenejä, kaikkea mahdollista. Kisapaikalla jännitys oli pilvissä enkä sen vuoksi voinut edes lähteä katsomaan aamupäivällä kisanneiden kavereiden tottissuorituksia. Kun pääsin itse kentälle, iski tajuntaan “tänne me ollaan tähdätty, täällä me nyt ollaan, tää on niin siistiä” -tyyppinen tunne, jolla suoritus puskettiin läpi. Maastoon se ei riittänyt, mutta kokemus oli hieno.

Rentouden kautta

Tänä vuonna tilanne on hämmentävänkin erilainen. Jälkiä ollaan ajettu kahden koejäljen lisäksi koko kevään aikana metsässä neljä, joista pisin on ollut reilun 700 metriä. Muutama cityjälki ollaan lisäksi tehty kotiovelta. Esineruututreenit kokeiden ulkopuolella voi nekin laskea yhden käden sormilla. Tottista ollaan tehty, mutta sitäkin hyvin eri tavalla kuin aiemmin – kokeiden jälkeen ei olla tehty mitään muuta kuin haettu rentoa mielentilaa seuraamiseen. Jäävien asennot ollaan tehty samalla ajatuksella, muuta ei lainkaan. Tokoa nyt sentään vähän, mutta siinäkin takana muutama hassu treeni, joista niissäkin viimeisimmissä keskitytty vain tunnetilaan.

PK-SM:t kisataan vajaan kahden viikon päästä. Kun muistelen viime vuotta, tuntuu tämän vuoden oma rentous aivan utopistiselta. Koko kauden tavoite on ihan oven takana, ja täällä sitä vaan istutaan sohvalla katsomassa Frendejä suklaalevy kädessä! Voisi mennä maastoon, lähteä kentälle tai siirtyä edes tuohon omalle pihalle treenaamaan, vaan ei! Eilenkin käytettiin motivaatiohetki harjoittelemalla frisbeekoppeja, monena muuna päivänä ollaan tehty tarkkuusetsintää tai keksitty jotakin muuta. Ja silti, silti tämä tuntuu niin oikealta tavalta treenata tänä vuonna. Muutamat maastotreenit (sisältäen yhden jälkileirin) ovat sovittuna, samoin tottiksen osalta.

Tänä kesänä olen taas löytänyt zen-tilan, jossa treenien laatu ja sisältö korvaavat määrän, vaikka edelleen olen aivan yhtä onneton suunnittelemaan treenejä etukäteen kuin olen aiemminkin ollut. Tämä fiilis alkoi keväällä ja jatkaa nousuaan, toivottavasti jääden pysyväksi olotilaksi.

Lysti viime vuoden SM:issä

Hyvä fiilis on tärkein

Osansa omaan tyyneyteen tuo todennäköisesti täysin käsiin levinnyt tottis: vielä kaksi viikkoa sitten mietin, lähdemmekö SM:iin lainkaan tottiksen huonon tolan vuoksi. Onneksi on ihmisiä, jotka valavat uskoa tekemiseen ja joiden kanssa ajatukset kohtaavat – tästäkin suosta lähdettiin nousuun, ja jo tässä ajassa on saatu niin valtavia muutoksia aikaan, että usko osallistumiseen on palannut. Edelleen takapakkia voi tulla ja yhä saattaa edessä olla päätös jättää karkelot väliin, mutta vielä suurempi mahdollisuus on olla kentällä suorittamassa tottisliikkeitä hyvällä fiiliksellä. Siihen pyrimme, ja sen vuoksi viimeiset treenihetket naksutin kulkee entistä tiukemmin kädessä ja panostan entistä enemmän meidän molempien oikeaan tunnetilaan.


MAINOS
Olen Katariina Salo ("Kata") Hämeestä. Koiraharrastukseni aloitin lähes 20 vuotta sitten ja harrastuskavereinani ovat tällä hetkellä reilu 8-vuotias siperianhusky Enne (REK2, toko avo3, agility maksi 2, 2 x rallytoko ALOHYV) sekä pian 4-vuotias australianpaimenkoira Lysti (PAJÄ3 1-tulos x 2, TK1, TK2, TK3, EVL1 x 1). Enne treenaa omaksi iloksemme agilityä ja rallya. Lystin päälajina on tällä hetkellä PK-jälki, jonka tiimoilta tavoitteenamme on SM-kisat elokuussa. Säiden salliessa vetotreenit kuuluvat kummankin koiran arkeen, ja lisäksi puuhastelemme milloin nose workin, henkilöhaun, tarkkuusetsinnän tai vaikkapa frisbeen heiton parissa. Varsinaisten koiraharrastusten lisäksi intohimonani on retkeily koirien kanssa.

2 KOMMENTTIA

  1. Also, be aware that most licorice candies are in fact flavored with anise.
    Now that you are aware of the benefits of Manuka
    honey face gel, what are you waiting for. But if we take
    into account the primary product which is harvested from beehives — namely, honey — we
    usually think that this is just a sweetener, a sugar substitute, a flavor enhancer, an element in tomato-based barbecue sauces.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän