Tiedättekö sen tunteen? Kiirettä töissä, kiirettä kotona, koirat huonolla lenkityksellä, ihan liian vähän unta ja treeneihinkin pitäisi ehtiä. Myöhään illalla väsyneenä, kireänä ja huonolla tuulella kaarrat kentän, jälkipellon tai maaston eteen ja otat koiran autosta. Vanne kiristää päätä, kokeet lähenee, paljon on tekemättä, tämäkin asia on vaiheessa. Ei auta. Pakko se on äkkiä treenata. Vaikka kuinka kiristää ja väsyttää.

Nyt seuraa synninpäästö: olkaa rauhassa. Laita koira takaisin autoon. Unohda treenaus. Lähde kotiin, ota koira viereen ja rapsutelkaa hetki yhdessä. Menkää pitkälle metsälenkille. Ostakaa yhteinen jäätelö. Tai tehkää jotain ihan muuta.

Ei ole pakko. Eikä edes kannata.

Koiran koulutuksessa laatu on noin miljoona kertaa tärkeämpää kuin treenien määrä. Kaikki treenit eivät ole automaattisesti hyviä – on myös aivan mahdollista tehdä treenejä, jotka vievät koiran koulutustasoa alaspäin. Näitä jälkimmäisiä treenejä tulee helposti tehtyä silloin, kun oma mielentila treenaamiseen ei ole oikea.

Olet koirallesi velkaa sen, että olet mahdollisimman hyvä ohjaaja. Väsyneenä, kireänä ja ihan lopussa ei se keneltäkään onnistu.

Laadukkaalla harvemmalla treenaamisella pääsee taatusti pidemmälle, kun pipo kireällä väkisin usein vääntämällä. Väsyneenä ja ajatukset muualla treenaamisella voi tehdä melkoista haittaa koiran koulutustasolle.

Jos on kiire, älä treenaa. Jos pipo kiristää, älä treenaa. Jos ei huvita, älä treenaa.

Treenaa silloin, kun hetki on siihen oikea. Kun olet ehtinyt suunnitella treenin hyvin. Kun sen toteuttamiseen on riittävästi aikaa. Kun fiilis on hyvä ja iloinen. Kun oikein kutkuttaa, että onpas kiva päästä treenaamaan. Kun tiedät, että nyt tästä tulee hyvä päivä.

koiran_kanssa_treenaaminen_sivu

Olet koirallesi velkaa sen, että olet mahdollisimman hyvä ohjaaja. Väsyneenä, kireänä ja ihan lopussa ei se keneltäkään onnistu.

Kun treenipaniikki seuraavan kerran iskee, toista seuraavaa lausetta viiteen kertaan itseksesi: ”Yhdellä laadukkaalla treenillä korvaan kymmenen hätäisesti ja väsyneenä tehtyä”. Sen jälkeen unohda koko juttu ja nauti koirasi seurasta.

Se oikea aika treenata kyllä tulee, kun annat sen tulla.


MAINOS
Takana koirien, itseni ja muiden kouluttamista yli kymmenen vuotta. Lajeina ollut vuosien mittaan vaikka ja mitä. Ensimmäiset vuodet vierivät pääosin suojelun ja muiden palveluskoiralajien parissa. Viimeiset vuodet on kuljettu metsiä hälytyskelpoisen pelastuskoiran kanssa. Nykyisin lajina on kansainvälinen pelastuskoiratoiminta, joka vie ympäri maailman työkoiratoiminnan ja kilpailujen merkeissä. Menossa mukana käyttömalinoisit Karjala (Pysäkin Daika Sana) ja Kollaa (Suhteellisen Verrari). Eläkepäiviä viettelee Pulmu (Mecberger Hertta). Intohimona asioiden pohtiminen, uuden löytäminen, yhdessä tekeminen.Tavoitteena kehittyä aina vaan paremmaksi, ihmisenä ja koiranohjaajana. Sydämessä aina paikka koirille ja niiden kanssa harrastaville ja töitä tekeville ihmisille.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän