Etsiminen on monen koiran mielestä niin mukavaa, että ne haluavat jatkaa, vaikka löytävät etsittävän kohteen. Ohjaaja taas haluaisi tietää välittömästi, kun koira on tehnyt löydön. On tavallista, että koiraa seuratessaan ihmiset huomaavat sen käyttäytymisestä, että koira tietää jo hajun sijainnin, mutta ei tee ilmaisua – se joko ei tee sille erikseen opetettua ilmaisukäyttäytymistä tai ei jää hajun luo. Ilmaisematta jättämistä kutsutaan lyhenteellä FN (false negative), ja se on ongelma siinä missä valeilmaisukin eli se, että koira ilmoittaa löydöstä kohdassa, jossa hajua ei ole.

kun harjoitus ei aina pääty löydöllä palkitsemiseen, tulee ohjaajan helpommin kiitettyä koiraa etsimisestä, ei vain löytämisestä.

Tarkista palkkion laatu

Palkkion laatu on tarkistuslistan ensimmäinen asia, kun koulutus ei etene tai koiran motivaatiossa tuntuu olevan ongelmia. Varmista, että koira tavoittelee palkkiotasi, olipa kyse sitten leikistä tai ruuasta. Oletko leikkinyt koiran kanssa riittävän innokkaasti? Onko tullut useamman kerran otettua joitakin helppoja makupaloja mukaan koiran superherkun sijasta? Oletko ollut aidosti ilahtunut koiran tekemästä löydöstä ja kehunut koiraa kunnolla?

Jos löydöstä tuleva palkkio ei ole koiran mielestä tavoittelemisen arvoinen, se puuhaa mielellään etsintäalueella ensin jotakin muuta – kuten nuuskii alueen ympäri ja tarkastaa, kuka on ollut treenaamassa aiemmin.

Koira nauttii etsimisestä

Jos koira nauttii etsimisestä kovasti, harjoitus voisi loppua useammin etsimiseen kuin löydön tekemiseen. Kun koira tekee löydön, se palkitaan – ja lisäksi se saa vielä jatkaa etsintää. Koira oppii, että ilmaisun tekeminen ei tarkoita mukavan harjoituksen päättymistä, vaan kun tekee ilmaisun nopeasti, pääsee heti myös jatkamaan etsintää.

Kuvituskuva. Kuva: Miira Ikonen

Samalla ohjaaja voi kiinnittää huomiota siihen, että koiraa tulee palkittua myös sen tekemästä hyvästä ja tarkasta työskentelystä: kun harjoitus ei aina pääty löydöllä palkitsemiseen, tulee ohjaajan helpommin kiitettyä koiraa etsimisestä, ei vain löytämisestä. Hajun löytämisestä tulevan palkkion on luonnollisesti hyvä olla arvokkaampi kuin etsimiseen liittyvä palkkio.

Onko hajun ilmaiseminen ikävää?

Joskus koira saattaa ohittaa hajun, koska ilmaisun tekeminen tuntuu siitä epämiellyttävältä joko fyysisesti tai psyykkisesti. Ilmaisun valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että se on koiralle fyysisesti mahdollisimman helppo tehdä. Jos ilmaisun tekeminen on koiralle vaikeaa, se voi mieluummin jatkaa etsintää. Vanhalle tai esimerkiksi nivelrikosta kärsivälle koiralle maahanmeno ja istuminen voivat tuntua ikäviltä. Toisaalta jos koira on tehnyt ilmaisuja hyvin ja sitten alkaa vältellä niiden tekemistä, kannattaa tarkistaa, että koiralla ei ole kipuja.

Jos koira on kovin herkkä ohjaajalle, hajun löytäminen ja ilmaisun tekeminen saattaa tuntua siitä painostavalta ohjaajan toiminnan takia. Tarkkaile itseäsi: miten toimit, kun koira tekee löydön ja miten koira reagoi käyttäytymiseesi? Muuttuuko ohjaamisesi painostavaksi hajun lähellä, kumarrutko palkitessasi koiran päälle tai onko kehusi niin ylitsepursuavan iloinen, että koira hämmentyy siitä? Mieti, millä tavoin voit omaa toimintaasi muuttamalla saada löytötilanteesta koiralle mahdollisimman mukavan!


MAINOS
Olen Elisa Reunanen, kielen oppimisen tutkija Turusta. Harrastan pelastuskoiratoimintaa ja olen ollut hälytysryhmässä vuodesta 2010, koiranohjaajana vuodesta 2014. Koirieni kanssa olen suorittanut pelastuskoirakokeita niin haussa, jäljellä kuin raunioilla. Ohjaan viikoittain pienryhmiä paikallisyhdistyksessämme. Pelastuskoiralajien lisäksi olen harrastanut ja kouluttanut monipuolisesti myös muuta hajutyöskentelyä erikoistuen tunnistusetsintään. Päivätyöni ohella koulutan tällä hetkellä tunnistusetsintää ja hajuerottelua Koirakoulu Vainuvoimassa Raisiossa.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän