“Mitä muita tapoja teillä koiraihmisillä on viettää vapaa-aikaa kuin koirat?” kyseli tuttavani vähän aikaa sitten Facebookissa. Erittäin aiheellinen kysymys.

Kun yhdestä asiasta tulee koko elämän sisältö, se voi saada aivan suhteettomat mittasuhteet.

Minusta tuntuu, että koiramaailmassa on paljon ihmisiä, joiden vapaa-aika, ajatukset, kunnianhimot, tunteet ja sosiaalinen elämä pyörii lähes sataprosenttisesti koirien ympärillä. Eihän siinä mitään, jos se tuntuu hyvältä ja omalta tavalta elää. Siitä, että kiertää koko elämänsä vain yhden asian ympärille voi kuitenkin olla myös ikävämpiä seurauksia.

Kuvituskuva

Kun yhdestä asiasta tulee koko elämän sisältö, se voi saada aivan suhteettomat mittasuhteet. Ei ole terveellistä, jos työ tai perhe on koko elämän sisältö. Ihan yhtä epäterveellistä on, jos elämään sisältöä ja iloa tuottaa vain ja ainoastaan yksi harrastus.

Koiramaailmassa ihmisten reaktiot ovat helposti hyvin ylimitoitettuja. Jokin koiraharrastukseen liittyvä asia voi saada aivan suhteettomat mittasuhteet ja herättää valtavan suuria tunteita esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Tiedän ihmisiä, jotka nukkuvat huonosti yötolkulla ennen ihan tavallisia kyläkokeita tai pilaavat koesuorituksen toisensa jälkeen omalla valtavalla jännittämisellään. Epäonnistumisesta koiramaailmassa tulee niin iso mörkö, että oma mieli ei enää jaksa käsitellä sitä järkevästi. Koiratreeneihin, kasvatukseen tai vaikka ruokintaan liittyvistä asioista tulee elämää suurempia kysymyksiä, joita vatvotaan sekä omassa mielessä että some-ryhmissä loputtomiin. Usein lopulta kierretään kuitenkin vain kehää, eikä itse asia edisty mihinkään.

Haluatko olla parempi koiranomistaja ja – ohjaaja? Hanki myös jokin toinen harrastus!

Ihmismieli tarvitsee aikaa ja lepoa jaksaakseen. Kun mieli on levännyt, palapelin palaset loksahtavat paikalleen. Olen itse huomannut, että esimerkiksi moni treeneihin liittyvä asia ratkeaa parhaiten, kun tekee vähän aikaa jotakin ihan muuta ja kääntää ajatuksensa ihan muihin asioihin. Kun mieli saa muuta ajateltavaa, asettuvat ne hankalatkin ajatukset helposti paikalleen siinä sivussa. Asioiden loputon miettiminen ja vatvominen vain pahentaa ongelmia ja saa niiden mittasuhteet täysin vääristymään.

Jos mikään muu elämässä ei kiinnosta kuin koirat ja koiraharrastaminen, kannattaa hetkeksi pysähtyä miettimään, tekeekö se sinusta mahdollisimman hyvän koiranohjaajan tai -omistajan? Koiraharrastukselle ei ole hyväksi se, että se on koko elämän sisältö. Opettelemalla nauttimaan, innostumaan ja kiinnostumaan myös muistakin asioista teet parhaan palveluksen niin itsellesi kuin koirillesi.

Muun muassa tästä aiheesta ja monista muista hyvän koiranohjaajan taidoista Johanna Franzén puhui lisää vastikään pitämällään suuren suosion saaneella “Oivaltava ohjaaja” -nettiluennolla SporttiRakissa. Tämä luento on kuunneltavissa jäsenten luentoarkistosta.


MAINOS
Takana koirien, itseni ja muiden kouluttamista yli kymmenen vuotta. Lajeina ollut vuosien mittaan vaikka ja mitä. Ensimmäiset vuodet vierivät pääosin suojelun ja muiden palveluskoiralajien parissa. Viimeiset vuodet on kuljettu metsiä hälytyskelpoisen pelastuskoiran kanssa. Nykyisin lajina on kansainvälinen pelastuskoiratoiminta, joka vie ympäri maailman työkoiratoiminnan ja kilpailujen merkeissä. Menossa mukana käyttömalinoisit Karjala (Pysäkin Daika Sana) ja Kollaa (Suhteellisen Verrari). Eläkepäiviä viettelee Pulmu (Mecberger Hertta). Intohimona asioiden pohtiminen, uuden löytäminen, yhdessä tekeminen.Tavoitteena kehittyä aina vaan paremmaksi, ihmisenä ja koiranohjaajana. Sydämessä aina paikka koirille ja niiden kanssa harrastaville ja töitä tekeville ihmisille.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän