Vesipelastuksessa treeni- ja koekausi ovat poikkeuksellisen lyhyitä muihin lajeihin verrattuna. Vaikka liikkeiden osien vahvistaminen ja liikkeitä tukevien asioiden treenaaminen on äärimmäisen tärkeää, pitää treenata myös kokonaisia koemaisia suorituksia. Lyhyen kauden vuoksi joku koirista on aina menossa kokeisiin seuraavalla viikolla tai tulevana viikonloppuna, joten treeneissä tulee helposti tehtyä kaikille koirille vain koeliikkeitä. Onneksi treenikautta voi pidentää koirauimalassa.

Nurmijärvellä sijaitseva PetBros järjesti joulukuun lopussa vesipelastustreenit. PetBrosilla on säännölliset treenit joka maanantai. Varsinaiset treenit kestävät viisitoista minuuttia ja sen jälkeen koira pääsee vielä polskimaan pikku altaaseen.

Uimalassa ei voi treenata kaikkia liikkeitä, mutta liikkeiden osien ja liikkeitä tukevien asioiden tehoharjoittelu onnistuu paremmin kuin hyvin. Treenit sopivat koirille, jotka osaavat uida sekä liikkua rampilta altaaseen ja altaasta pois.

Uimalassa voidaan treenata esimerkiksi seuraavia asioita:

  • esineen vienti veneeseen/laidalle
  • veneen haku
  • pelastusrenkaan vienti veneeseen/laidalle
  • pelastusrenkaan vienti hukkuvalle
  • hukkuvan pelastus
  • maalitolppien väliin tuleminen
  • koiran huomion saaminen vedessä
  • veneestä hyppy
Veneestä hypyn opettelua.

Kokeissa veneestä hyppyjä on kaikissa luokissa. Lisäksi ylemmissä luokissa ohjaaja lähettää koiran veneestä ja jää itse veneeseen. Hypyn on oltava varma ja mieluisa asia. Hyppymatto suojaa venettä ja estää liukastumisia. Kokeissa voidaan käyttää hyppymattoa tai olla käyttämättä.

Vientitreenit altaalla.

Vienti on useimmalle koiralle vaikein liike. Viennin ja sen osien harjoittelu onnistuu hyvin altaallakin.

Altaassa pystyy harjoittelemaan myös veneen hakua.

Oma kokemus

Itselläni on Nurmijärvelle puolentoista tunnin ajomatka, joten viikoittaiset treenit eivät onnistu, mutta joululomalla oli kiva osallistua yksittäiseen treenipäivään oman kultaisennoutajani kanssa. Vesipelastus tarkoittaa yleensä varusteiden kasaamista ja siirtämistä, joten oli ihana mennä ns. valmiiseen pöytään. Lisäksi treeneissä menee yleensä kolmisen tuntia ja jokainen osallistuu kaikkien koirien treenaamiseen esimerkiksi soutamalla tai ottamalla esineitä vastaan. Uimalassa pystyin keskittymään vain omaan koiraan ja sen suorituksiin. Kun oma vuoro on ohi, voi lähteä pois. Arvostin myös tehokasta kuivainta!

Valitsin aiheeksi hukkuvan kiertämisen ja renkaalla pelastamisen sekä pitkän köyden viennin. Olen usein hukkuvana omissa treeneissä, joten otin kaiken hyödyn vieraasta hukkuvasta. Lisäksi viennissä esineen vastaanottaja pystyy keskittymään hyvin esineen vastaanottamiseen altaan laidalla. Tukeva seisomisasento helpottaa vastaanottajan työtä, kun vene ei liiku tai keiku alla. Toistoja tuli lyhyessä ajassa paljon, ja liikkeet oli helppo jakaa pienempiin osiin. Lisää meidän treeneistämme blogissamme.

Suvin ja Miinan treenivideot

Suvi Nikkilän Miina treenaa hukkuvan pelastamista valjaiden avulla. Miina kiertää hukkuvan ja hukkuva tarttuu valjaissa olevaan lenkkiin kiinni. Kokeissa alokasluokassa ja avoimessa luokassa koira voi pelastaa hukkuvan joko valjailla tai dummyn avulla. Koiran ei tarvitse kiertää hukkuvaa, mutta kierron aikana hukkuvan on helpompi tarttua kiinni valjaiden lenkistä. Hukkujana Emma Engman.

Suvi Nikkilän Miina vie pelastusrengasta. Vastaanottaja seisoo altaan ulkopuolella ja ottaa renkaan vastaan. Kokeissa pelastusrengas viedään avoimessa luokassa veneelle.


Artikkelin kuvat: 
Nina Palmu


MAINOS
Olen Marika Mäntylä ja työskelelen äidinkielen opettajana Forssassa. Minulla on ollut aikaisemmin newfoundlandinkoiria, mutta nykyään kotiani kuraa käyttölinjainen kultainennoutaja sekä kaksi keskikokoista villakoiraa. Olen erityisen kiinnostunut vesipelastuksesta ja olenkin lajin palkintotuomari. Lisäksi opettelen pelastuskoiratoiminnan ja nose workin saloja. Opiskelen Suomen Eläinkoulutuskeskuksessa perusopintoja. Erityinen kiinnostuksen kohteeni on koirista ja koiraharrastuksista kirjoittaminen. Haaveilen vesipelastuskirjan kirjoittamisesta.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän