Kävimme tutustumassa Ylläksen retkeily- ja koiraurheilumahdollisuuksiin maaliskuun kauniilla hohtavilla hangilla. Olimme saaneet kuulla, että paikasta on muodostunut hyvinkin koiraystävällinen, sillä talvireittejä on rakennettu viime vuosina myös koiraväen iloksi. Muistan aiemmat kokemukseni koiran kanssa lomailusta paikan päällä 10 vuoden takaa, jolloin mahdollisuuksia ei juuri ollut kuin kävellä 1,5-metristen hankien ympäröimänä kävelyteitä pitkin. Nyt tilanne on aivan toinen ja lomalla voi koiran kanssa hiihtää, lumikenkäillä, maastopyöräillä tai vaikka kicksparkkailla eli potkukelkkailla.

Yhteiskäyttöiset talvireitit ja lumikenkäreitit

Suurin edistys koiraretkeilijöille on tapahtunut ns. yhteiskäyttöisten talvireittien ansiosta. Nyt Ylläksen alueelta löytyy peräti 100 km talvireittejä, joita saavat hyödyntää ihan kaikki. Alunperin reitistöä on lähdetty kehittämään suuren suosion saaneen talvipyöräilyn mahdollistamiseksi, mutta reitit ovat yhtä lailla myös kävelijöiden, lumikenkäilijöiden ja koiraretkeilijöidenkin käytettävissä. Itsekin vuokrasimme reissumme aikana ns. paksupyörät (fat bike) ja pääsimme kokeilemaan tuota meille uutta lajia. Reitit ovat kyllä loistavia tähän tarkoitukseen!

Nämä yhteiskäyttöreitit ovat ainakin alkutalvesta noin 1,5 m leveitä baanoja, jotka ajetaan jokaisen lumisateen jälkeen moottorikelkalla. Osaa reiteistä hoidetaan koko talvikauden ajan ja osa aukeaa 15.2. mennessä, ja ne on erikseen merkitty alueen talviurheilukarttaan.

Meidän ollessa reissulla lunta oli paljon ja sitä tuli lähes päivittäin lisää, reitit eivät olleet ihan noin leveässä kunnossa, joten emme sitten lopulta lähteneet koirien kanssa pyörillä niille, koska ohittaminen olisi saattanut olla etenkin mutkaisemmissa kohdissa hieman haasteellista. Pyöriä liikkuu alueella todella paljon, joten mikäli haluaa koirien kanssa keskittyä rauhallisempaan menoon, on ehkä mukavampi käyttää erillisiä lumikenkäreittejä (hoitamattomia mutta silti hyväkuntoisia maastoon ja kartalle erikseen merkittyjä talvireittejä, joille suositellaan lumikenkiä). 

Koiralatuja yhteensä lähes 50 km

Sekä Ylläsjärven että Äkäslompolon puolelta löytyy mukavasti koiralatuja. Ladut ovat kaikkien hiihtäjien käytössä, mutta koiran kuvalla merkityillä laduilla saa siis myös hiihtää koiran kanssa. Äkäslompolon puolella latuja on noin 20 km ja Ylläsjärvellä 25 km, eli halutessaan koiran kanssa voi hiihdellä yhteensä lähemmäs 50 km erilaisia latuja. 

Itse tykästyin erityisesti Velhonkohdalta Luosuun päin menevään latuun, joka oli maastoltaan mukavaa: välillä pientä ylä- ja alamäkeä ja myös tasaisia pätkiä. Olimme paikan päällä vuoden vilkkaimpina hiihtoviikkoina, joten laduilla oli kyllä väkeä, etenkin puolesta päivästä iltapäivään asti. Joten jos koiran kanssa haluaa vähän hiljaisemmilla laduilla hiihtää, niin kannattaa lähteä matkaan jo heti aamusta tai sitten myöhään iltapäivästä. Ohitukset kannattaa olla kunnossa, sillä parhaimmillaan meitäkin vastaan tuli porukkaa sekä molempia perinteisen latuja pitkin että vielä luistelubaanalla. Erityisen hyväksi koin myös käskyn pysyä ”oikeassa reunassa”, jolloin päästiin hyvin ohi myös samalla luisteluladulla vastaantulijoista. Meillä oli vasta vetohiihto harjoitteluvaiheessa, muutamia treenejä alla aiemmin järven jäällä, joten tämä vilkkaassa hiihtoliikentessä tehty latuharjoittelu oli meille oikein tulikoe. Hienosti meni, ei edes kaaduttu kertaakaan alamäissäkään, vaikka kyllähän sitä vauhtia piisasi. 🙂 Oli hienoa päästä hiihtämään koiran kanssa näin hyvin hoidettuja latuja pitkin ja innostuimme kyllä harrastuksesta. Tätä pitää päästä ensi vuonna ehdottomasti jatkamaan!

Kicksparkilla kävimme puolestaan testailemassa menoa ns. epävirallisilla laduilla tai yhteiskäyttöreiteillä, joita meni esim. järvien jäällä monessakin kohtaa. Sen osalta ei nuoremman koiran kohdalla ollut käskyt ja hallinta vielä niin hyvällä tolalla, että olisimme lähteneet vilkkaille laduille sen kanssa. Tämän osaltakin harjoittelu jatkuu! 

Reittisuosikit

Ainakin kaksi paikkaa kannattaa ehdottomasti talvireiteiltä käydä katsomassa: Kukas- ja Kuertunturit.

Kuertunturille nousimme lumikenkäreittiä pitkin Äkäslompolon kylän puolelle menevästä reitin päätepisteestä ja laskeuduimme sitten Velhonkohdalle. Yhteensä tämä reitti on 6,2 km pitkä ja nousee 445 m korkealle – ylhäältä on mahtavat maisemat!

Maisemat ovat itse asiassa hienot kyllä jo ylöspäin noustessa. Ja mikäli ei ole mahdollista saada kuljetusta toisesta päästä takaisin tai ei halua tehdä retkeä tuplasti, niin suosittelen ehdottomasti lähtemään nimenomaan Äkäslompolon kylän puolelta ylöspäin. Se on erittäin kaunis reitti alusta alkaen ja oli myös paremmassa kunnossa kuin Velhonkohdalle johtava reitin puolikas.

Kuertunturin päältä on hienot maisemat.

Kukastunturilla puolestaan noustaan 474 metriin ja sinne menee myös kauniita maisemia pitkin oma lumikenkäreittinsä. Matkasta tuli edestakaisin Elämänluukku-nimisestä paikasta, johon automme jätimme, noin 8 km.

Kukastunturi.

Myös hissillä Ylläksen päälle koiran kanssa

Yksi hieno mahdollisuus kannattaa myös hyödyntää koiran kanssa, mikäli se ei ole alusta-arka ja on muutenkin tottunut hieman epävakaisempiin ja ahtaisiinkin paikkoihin. Nimittäin Ylläsjärven puolelta lähtevällä gondolihissillä on mahdollista käydä myös koiran kanssa Ylläksen tunturin huipulla. Hississä on erikseen merkitty koirakabiinit, joihin koiran kanssa saa mennä. Niiden numerot lukevat hissiasemalla, joten pystyy etukäteen katsomaan, että koska on seuraava koirahissi tulossa kohdalle. Toki asemalta löytyy myös työntekijät, jotka pitävät myös koira-asiakkaista erikseen huolta ja opastavat. Kertanousu edestakaisin on 10 e/hlö, koirasta ei mene lisämaksua.

Ylläksen päällä on myös mahdollisuus käydä kahvilassa koiran kanssa. Muutenkin koirat ovat tervetulleita moneen paikkaan. Talviretkireitit on suunniteltu niin, että koiran kanssa voi käydä kodilla ja latukahviloissa. Saimme monesti ystävällisen kutsun työntekijöiltä sisälle kahviloihin, kun jossakin paikassa pysähdyimme. Ylläksen alueelle on viime vuosina pysytetty kaksi uuttakin kotaa, Tuomikuru ja Tahkokuru, joihin talvireitit vievät. 

Koiran kanssa Ylläksen alue on kyllä talviurheiluun ja -retkeilyyn oikein mainio kohde, jota voi suositella! Monipuolinen ja paljon erilaisia mahdollisuuksia tarjoava.


MAINOS
SporttiRakin päätoimittaja ja tuottaja. Aktiivinen koiraharrastaja Pohjanmaalta. Kotona 9 v aussie Jekku, 7 v käyttislabbis Vainu ja alle vuoden ikäinen bordercollie Jippo. Aiemmin teimme homekoiratöitä Jekun ja Vainun kanssa, mutta nyt olemme keskittyneet harrastuspuolelle treenaamaan etenkin paimennusta, tokoa, pk-hakua, rally-toko, nomea ja käytännön metsästystä. Harrastamme lisäksi koirien kanssa erilaisia vetolajeja (hiihto, canicross, kickbike, bikejoring) sekä vaellusmatkailua Suomessa ja ulkomailla.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän