Tähän mennessä meidän SporttiRakki Teamimme kesäreissu on kulkenut ensin Pallas-Ylläksen kansallispuistosta eteläisille Lofooteille, joista ensimmäisinä päivinä tutustuttiin Rørenin, Uttakleivin ja Hovenin maisemiin. Viime päivinä taas olemme käyneet koirien kanssa nousemassa Nubbenille ja palauttelemassa jalkoja tasaisella merenrantapaikalla Eggumissa sekä fiilistelemässä Skagsandenin rantamaisemia. Ilman koiria kiipesimme myös Veggenin huipulle. Näistä kaikista tarkempia reittikuvauksia mukana tässä bloggauksessa.

Upeita maisemia Nubbenilta.

Nubben

Nubben on yksi matalimmista huippureiteistä, jonka eteläisemmillä Lofooteilla pääsee tekemään. Nousua on vain noin 250 m. Mutta koska tämä nousu tapahtuu kokonaisuudessaan alle kilometrin matkalla – tarkalleen ottaen 750 m matkalla – niin jyrkkyyttä kyllä löytyy. Meidän retken aikana oli kuivaa, mutta edellisen päivän sadekuurot olivat kastelleet polun paikoittain hyvinkin mutaiseksi ja siksi liukkaaksi. Etenkin alaspäin tullessa sai olla varovainen. Ylöspäin meno oli siksi pikemminkin helpompaa kuin haastavampaa. Nelivedolla kulkeville koirille se nyt ei tuottanut ongelmia, enemmänkin meille kaksijalkaisille. Kannattaakin olla hyvät ja pitäväpohjaiset kengät, kun Lofoottien poluille lähtee – sadekuurot kastelevat ne hetkessä märiksi eivätkä ne välttämättä kuivu kovin äkkiä.

Vaikka korkeuseroa ei ole paljoa, on Nubbenilta silti hienot maisemat joka suuntaan. Reitti lähtee Rambergin kylästä. Jätimme auton kylän kaupan parkkipaikalle ja polku huipulle lähtee nousemaan lähes heti keltaisen talon takaa tien toiselta puolelta. Polun alussa on kyltti “tursti”.

Lisätietoja reitistä: http://www.68north.com/outdoors/hiking-nubben/

Veggen

Edellisessä kirjoituksessa kerroin, kuinka tutustuimme Uttakleivin ja Hauklandin hienoon alueeseen sen rannalla kulkevan reitin kautta. Eilen kävimme tutustumassa alueeseen yläilmoista käsin, kun nousimme ilman koiria Veggenin huipulle.

Nousua Veggenille. Alhaalla näkyy Uttakleivin ranta-alue, josta reitti lähtee ylöspäin.

Turisteja on nyt valunut juhannuksen jälkeen lisää Lofooteille koko ajan enemmän ja enemmän. Koska pidämme retkillä omasta rauhasta – oli mukana sitten koiria tai ei – olemme valinneet reittejäkin sen mukaan, mitkä eivät ole ehkä niitä kaikista suosituimpia ja siten täynnä muitakin ihmisiä. Olemme vieläkin kesäkuun puolella, joten voin vain kuvitella, kuinka paljon retkeilijöitä ja turisteja täällä onkaan sitten heinäkuun puolenvälin ja elokuun aikana. Eli vinkkinä kaikille Lofooteille matkaa suunnitteleville, että mikäli kaipaatte omaa rauhaa, kannattaa olla liikenteessä reilusti kesäkuun puolella.

Veggen oli yksi näistä reiteistä, joilla vastaantulijoita ei ollut lainkaan. Uttakleivin ja Hauklandin alueella on monia huiputusreittejä, joista monet muut ovat paljon suositumpia ja joilla näki ihmisiä kävelevän paljonkin. Alueen suosittuja huippuja on esim. Mannen, jonne nousua tulee 400 m ja reitti on kauttaaltaan helppo.

Näkymiä Veggenin huipulta.

Veggenin reitti oli meidän tällä alueella tekemistä huiputuksista haastavin. Se on reittitietoihin merkitty vaikeustasoltaan “keskivaikeaksi” ja se piti mielestäni hyvin paikkansa. Nousua tulee aika tarkalleen 500 m noin 1,75 km matkalla, joten jyrkkyyttä löytyy. Etenkin sateen liukastamalla mutapohjalla saa olla varovainen, etenkin alaspäin tullessa. Reitti on kuitenkin ihan hyvin kuljettavissa, jos jylhät maisemat ja ajoittaiset jyrkät kohdat eivät kauhistuta, on hyvin pitävät vaelluskengät ja peruskunto kohdillaan. Nousun tekemiseen kuluu kuitenkin aikaa vain noin 1,5 h.

Jo pelkästään puolimatkassa nousua Veggenille on jo aivan hulppeat maisemat.

Veggenin nousuun en välttämättä lähtisi ottamaan koiraa mukaan. Me olimme retkellä ilman koiria ja se oli oikein hyvä päätös. Sekä ylös- että alaspäin mennessä oli mukava keskittyä askeltamiseen turvallisesti ilman koiria. Ei sillä, ketterä ja hyvin erilaisiin maastoihin ja jyrkempiin ylä- ja alamäkiin tottunut koira varmasti voi reitillä mukana kulkeakin, mutta itse tykkään koirien kanssa kulkea selkeästi helpompia maastoja.

Lisätietoja reitistä: http://www.68north.com/outdoors/hiking-veggen/

Eggum

Eggumin hienoon merenrantapaikkaan ajauduimme hieman vahingossa. Etsiskelimme sopivaa tasaisempaa ihan perus lenkityspaikkaa koirille, jotta saisimme kaikki hieman jaloitella tasaisemmalla maalla välillä. Autolla ajaessamme törmäsimme Eggumiin ja lähtiessämme autolta kävelemään, huomasimme, että paikkahan sisältää oikeinkin mukavia kävelyreittejä. Alueella on yksi suurempi järvi nimeltään Nedre Heimredalsvatnet, sekä pienempi järvi, jonka toisessa päässä solisee kaunis pieni vesiputous. Reitti kulkee pitkän matkaa suoraan meren rannassa rantatöyräällä. Lampaita tällä alueella oli aika paljon. Vain pieneksi kävelyksi tarkoitettu hetki venähtikin 11 km mittaiseksi retkeksi, koska alueella oli paljon mukavaa nähtävää. Löytyypä sieltä vanha linnoituksen rauniokin.

Eggumin alueen pienempi järvi, jonka päässä pieni vesiputous.

Eli mikäli kaipaat nousumetrien jälkeen välillä myös tasaisempia metrejä, niin Eggumin alue on siihen oikein mukava vaihtoehto.

Skagsanden

Lofootit ovat täynnä upeita rantoja, joista jokaisella tekisi mieli pysähtyä vain ihastelemaan maisemia ja kävelemään. Yksi tällaisista on Skagsandenin ranta-alue Flakstadissa. Ranta on suoraan E10-päätien varressa, joten sille ei tarvitse erikseen retkeillä päästäkseen rannalle, kuten esim. Kvalvika Beachille. Ranta-alue on suuri ja siellä mahtuu hyvin kävelemään ja viettämään kesäpäivää, vaikka paikalla olisi paljon muitakin. Sopivalla tuulella rantaan osuu kauniit aallot, joiden vellomista on todella rauhoittavaa seurata.

Skagsandenin rannalla tuulisella säällä näkyy sekä kauniita aaltoja että myös jonkin verran surffaajia.

Reitit videon muodossa


MAINOS
SporttiRakin päätoimittaja ja tuottaja. Aktiivinen koiraharrastaja Pohjanmaalta. Kotona 9 v aussie Jekku, 7 v käyttislabbis Vainu ja alle vuoden ikäinen bordercollie Jippo. Aiemmin teimme homekoiratöitä Jekun ja Vainun kanssa, mutta nyt olemme keskittyneet harrastuspuolelle treenaamaan etenkin paimennusta, tokoa, pk-hakua, rally-toko, nomea ja käytännön metsästystä. Harrastamme lisäksi koirien kanssa erilaisia vetolajeja (hiihto, canicross, kickbike, bikejoring) sekä vaellusmatkailua Suomessa ja ulkomailla.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän