Kun koiralle koulutetaan erilaisia tehtäviä, on nykyisin tavallista paloitella opetettavat asiat pieniin osiin. Nämä osat ovat ikään kuin ketjun lenkkejä, jotka kytketään kiinni toisiinsa, kun koira osaa jokaisen palasen riittävän hyvin. Useimmiten treeneissä keskitytään yhteen tai kahteen lenkkiin, joita harjoitellaan, ja vain toisinaan harjoittelun kohteena on kokonainen lenkeistä koostuva ketju, kuten koe- tai kilpailusuoritus. Tukitaidoilla tarkoitetaan asioita, jotka tukevat yksittäistä lenkkiä: kun lenkki halkaistaan, päästään käsiksi sellaisiin käyttäytymisen osasiin, jotka eivät sellaisinaan ole läsnä varsinaisen suorituksen aikana. Tällaisilla harjoitteilla tuetaan koiran selviytymistä tehtävästään.

Tukitaitoja voi harjoitella lajitreenien ulkopuolella, ja niiden tarkoitus on tulevaisuudessa helpottaa varsinaisen tehtävän suorittamista. Tarvittavat tukitaidot riippuvat paitsi lajista myös yksilöstä, ja ne voivat tarvita niitä erilaisiin tilanteisiin. Lajiharjoittelussa tukitaidot ovat usein tietyiltä osin yhteisiä, mutta koirat voivat tarvita erilaisia taitoja esimerkiksi siksi, että niiden ilmaisut eroavat toisistaan. Eläinten käytösneuvoja Jaana Pohjola on kirjoittanut viime aikoina paljon tukitaitojen harjoittelusta erilaisia arkisia tilanteita varten.

Yksi keskeisimpiä asioita pelastuskoiran työssä on maastosta löytyvän henkilön kohtaaminen.

Kadonneen kohtaaminen

Yksi keskeisimpiä asioita pelastuskoiran työssä on maastosta löytyvän henkilön kohtaaminen. Mitä siistimmin koira käyttäytyy kadonneen luona, sitä vähemmän se todennäköisesti aiheuttaa sen paremmin henkistä vahinkoa kuin fyysisiä lisävammoja. Koiran innokkuus ja motivaatio saattavat purkautua löydöllä esimerkiksi kaivamisena tai tönimisenä. Vaikka koirat ovat taitavia erottamaan tilanteita toisistaan, on tietynlaisen toimintamallin harjoittelu kaikkiin ihmiskohtaamisiin hyvin maalimieskäyttäytymistä tukeva tukitaito. Koiralle voidaan esimerkiksi opettaa, että sen tulee aina ennen ihmisen tervehtimistä käydä istumaan tai makuulle. Näin sopivasta käyttäytymisestä tulee oletusarvo, ja koira tietää miten toimia kohdatessaan ihmisen. Pelastuskoiralla se luonnollisesti tarkoittaa samalla ilmaisun tekemistä. Ihmisen kohtaamisen harjoittelu on tärkeää erityisesti haukkumalla ilmaisevalle koiralle.

Kuvituskuva.

Nouto on rullakoiran tärkein tukiharjoitus

Rullalla ilmaisevalle koiralle kaikenlainen noutaminen on ilmaisua tukeva taito. Koiran on ensinnäkin hyvä harjoitella erilaisten esineiden kantamista – siten vaikkapa rullan rikkoutumisesta aiheutuvasta työvälineen vaihtamisesta ei tule koiralle ongelmaa. Myös kantamista erilaisissa paikoissa on tärkeää harjoitella, ja sitä voi varsin hyvin tehdä etsinnästä ja maalimiehestä irtonaisena asiana. Koira voi tuoda asioita ryteikön läpi, ojien yli, epävakailla alustoilla ja paikoissa, joissa sen tulee hypätä kantamus suussaan. Etsinnässä maasto voi olla millaista tahansa, ja vaikeissa paikoissa liikkumiseen on tärkeää valmistautua.

Toinen rullailmaisun kannalta tärkeä tukitaito on esineiden luovuttaminen ohjaajalle. Kun luovutus on sujuva, ilmaisutilanteeseen ei synny niin helposti konfliktia, jota koira pyrkisi välttämään. Sujuvan luovutuksen lisäksi esineen tuomiseen on tärkeää harjoitella ohjaajaan liittyviä asioita. Juuri koiran tuodessa rullaa ohjaaja saattaa kompastua, hän voi liikkua koirasta poispäin tai tutkia karttaa, jolloin koiran on aktiivisesti tarjottava rullaa, vaikka ohjaaja ei ole valmiina ottamaan sitä vastaan. Yhtä tärkeää ellei jopa tärkeämpää vastaava harjoittelu on myös kertomalla ilmaisevalle koiralle, jolla ei ole esinettä muistuttamassa siitä, mitä koira oli tekemässä.

Seuraavassa osassa aiheena on etsintään liittyvät tukitaidot.


MAINOS
Olen Elisa Reunanen, kielen oppimisen tutkija Turusta. Harrastan pelastuskoiratoimintaa ja olen ollut hälytysryhmässä vuodesta 2010, koiranohjaajana vuodesta 2014. Koirieni kanssa olen suorittanut pelastuskoirakokeita niin haussa, jäljellä kuin raunioilla. Ohjaan viikoittain pienryhmiä paikallisyhdistyksessämme. Pelastuskoiralajien lisäksi olen harrastanut ja kouluttanut monipuolisesti myös muuta hajutyöskentelyä erikoistuen tunnistusetsintään. Päivätyöni ohella koulutan tällä hetkellä tunnistusetsintää ja hajuerottelua Koirakoulu Vainuvoimassa Raisiossa.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän