Täytyy myöntää, että innostun helposti uusista kokemuksista ja reissaamisesta ja sen myötä olen kiertänyt bordercollieni Neon (Myytin Fiksu ja Kypsä) kanssa kisaamassa tokoa ja vepeä Suomen ulkopuolellakin. Nyt Neolla ei ole Pohjoismaissa eikä Virossa enää mitään saavutettavaa tällä saralla, joten bongatessani keväällä ilmoituksen Virossa järjestettävästi IPO-R-vesipelastuskokeesta, päätin siltä istumalta, että tätä pitää ehdottomasti lähteä kokeilemaan! En ollut moisesta lajista kuullutkaan aiemmin, joten lukaisin säännöt päällisin puolin läpi ja kun tehtävät vaikuttivat siltä, että Neo selviytyy niistä kyllä, ilmoittauduin mukaan kokeeseen.

IPO-R on kansainvälisen pelastuskoiraorganisaation IRO:n (Internationalen Rettungshunde Organisation) koemuoto, joka käsittää varsinaisen ”pelastusosuuden” lisäksi myös tottelevaisuus- ja ketteryysosuudet. Suomessa tämä koemuoto on jostain syystä jätetty pois Palveluskoiraliiton lajeista, joten Suomessa tällaisia kokeita ei vielä ole järjestetty.

IPO-R-säännöissä luokkatasoja on kolme (V, A ja B) ja koska meillä ei ollut tästä lajista aiempia tuloksia, ilmoittauduin Preliminary Level -tasolle (V). Valmistauduin kokeeseen lähinnä lueskelemalla sääntöjä läpi ja etsimällä netistä videoita tottissuorituksista, kun osa sääntökirjan selostuksista ei ihan heti auennut. IPO-R-sääntökirja on melkoisen sekava laitos, jossa yhden koelajin sääntöjä on ripoteltu moneen eri kohtaan. Paikan päällä kokeessa ilmenikin, että minulta oli tainnut jäädä pari sivua lukematta…

Heinäkuun koe oli Eesti Otsingukoerte Klubin järjestämä ja paikkana oli helteinen hiekkadyynialue Raku-järvellä, aivan Tallinnan kupeessa. Tuomariksi oli kutsuttu Danielle Richard Belgiasta. Koejärjestelyt oli hoidettu loistavasti ja tällainen täydellinen lajiummikkokin pysyi hyvin kärryillä, mitä kulloinkin oli tapahtumassa. Paikallisista osa puhuu suomea ja moni puhuu myös sujuvaa englantia.

Kuva: Mikhel Rikas

Matkauinti

Koe alkoi aamulla matkauinnilla, joka suoritettiin pareittain kahdella veneellä. Tuomarille ilmoittautumisen jälkeen kumpikin koirakko sai oman veneen kuskeineen ja lähdimme venekyydeillä vierekkäin ulapalle. Muutaman kymmenen metrin päässä rannasta koirat käskettiin hyppäämään veteen ja niiden tuli lähteä uimaan pyynnöstä veneen perässä. Neo oli alkuun selvästi aivan vepe-koemoodissa ja se kuikuili kaula pitkällä ympäriinsä ja mietti, mitä se voisi hakea ja mistä. Lähti kuitenkin kutsusta uimaan veneen perässä ja sen jälkeen se uikin hyvin tasaisen vahvalla temmolla. Veneen nopeus sovitettiin koiran vauhdin mukaan ja uitua matkaa tarkkailtiin gps:llä, 300 metrin uimisen jälkeen koira kutsuttiin veneelle ja nostettiin kyytiin. 

Tottelevaisuusosio

Matkauinnin jälkeen seurasi tunnin tauko, jonka jälkeen tehtiin tottisosuus hiekkadyyneihin auratulla kentällä. Auton lämpömittari näytti 27 astetta, joten oli aika hikistä hommaa tarpoa seuraamiskaaviota upottavassa hiekassa. Tottis on jotakuinkin sama kuin Suomen pelastuskoirakokeissa. Neo teki alkuun paikallamakuun toisen koiran suorittaessa muita liikkeitä. Sen jälkeen oli meidän vuoromme tehdä muut liikkeet. Seuraamiskaavio olikin meille tuttu BH-kokeesta, henkilöryhmä sen sijaan oli erilainen: ryhmä käveli ympärää myötäpäivään ja kahdella ryhmäläisellä oli koira mukanaan. Kiertäessäni itse vastapäivään ryhmän ympäri, häiriökoirat kohtasivat suorittavan koiran hyvin läheltä. Neo ei ollut tällaista seuraamisvariaatiota koskaan aiemmin kokeillut, mutta onneksi sen keskittymiskyky on rautaa ja erilaiset häiriöt ovat sille tuttuja, joten se ei ollut tästä ohjelmanumerosta moksiskaan, vaan seurasi aivan kuin ympärillä ei olisi tapahtunut mitään ihmeellistä.

Tottisosuuden henkilöryhmä. Kuva: Mikhel Rikas

Seuraamisen ja henkilöryhmän jälkeen vuorossa oli tokon kauko-ohjauksen kaltaiset asennonvaihdot (istu, maahan, seiso) 10 metrin päässä pöydällä. Tässä liikkeessä tapahtui meidän tottiskämmit. Olin opettanut Neolle eteen tulemisen vasta edeltävällä viikolla. Kun Neo oli tehnyt pöydällä kaikki asennonvaihdot asiallisesti, tuli aika kutsua koira pöydältä takaisin luokse. Mutta sepä jäikin jäkittämään pöydälle upouuden käskyn kuultuaan ja taisi olla omasta mielestään aika etevä kuvitellessaan minun antavan vain häiriökäskyjä, joita ei ole ollut tapana noudattaa. Kun kutsuin sitä lopulta tutulla käskyllä, se kipaisi reippaasti luokse, mutta vaati sitten vielä yhden ylimääräisen käskyn muistaakseen tulla perusasennon sijaan eteen istumaan.

Yllätysosuus

Tämän jälkeen seurasikin sitten se yllätysosuus, jota en ollut hoksannut ennen koetta! Tottelevaisuuosuuteen kuului nimittäin myös koiran ajeluttaminen surffilaudalla, esineen nouto vedestä ja veneellä ajelu. Neo ei ollut koskaan aiemmin edes nähnyt surffilautaa, mutta kiltisti se kipusi laudalle ja pötkötteli siinä tyynesti, kun hilasin lautaa vedessä ympäriinsä. Noutoesineeksi sain lainaan erään toisen osallistujan crocksin, kun lelut ja pallot eivät esineeksi olisi kelvanneet, eikä meidän autossamme ollut muuta kelluvaa esinettä. Nouto tehtiin samalla tavalla kuin tasamaanouto, erona oli vain se, että esine nakattiin veteen. Koska en ollut tätäkään liikettä älynnyt etukäteen, en ollut tullut opettaneeksi Neolle esineen luovutusta edessä. Tein siis juuri ennen omaa vuoroamme parkkipaikalla pari noutoa siten, että pyysin Neon eteeni luovuttamaan esineen ja ihmeen kaupalla Neo palautti esineen vedestäkin eteeni! Veneellä ajelu olikin sitten tosi helppo tehtävä, vaikka sekin tehtiin tottelevaisuusliikkeen omaisesti. Koira käskettiin yhdellä käskyllä veneeseen istumaan, kivuttiin itse perässä, ajeltiin pieni kierros järvellä ja rantaan palattaessa koiran tuli odottaa veneessä sen aikaa, kun ohjaaja siirtyi kuivalle maalle ja kutsui koiran veneestä eteensä istumaan ja siitä perusasentoon.

Tottelevaisuusosion jälkeen saimme suulliset arviot suorituksista ja kokonaispistemäärän. Tuomari kiitteli Neon pontevaa ja täsmällistä tottista ja Neo saikin kaikista muista paitsi siitä pöydällä törttöilystä arvosanaksi excellent ja sen myötä pisteitä 96/100.

(Nyt Suomeen palattuani otin sääntöpumaskan tarkempaan syyniin, enkä edelleenkään löydä Level V:n kohdalta sitä surffilaudalla ajamista! Sen sijaan pitkän köyden vienti rannasta lähetettynä löytyy sääntökirjasta sekä tottelevaisuus- että vesityöskentelyosiosta. Ilmankos en ollut lainkaan varautunut surffilautahommiin. Tätä juttua kirjoittaessani selvisi, että FCI:n / IRO:n säännöissä on tosiaan virhe, jonka takia sääntöihin on julkaistu lisäys. Linkki sääntöihin ja lisäykseen löytyy jutun lopusta.)

Surffilaudalla ajelu. Kuva: Mikhel Rikas

Vesityöskentely

Seuraavaksi tehtiin varsinainen vesipelastusosio, jossa kukin koira teki kaikki liikkeet putkeen. V-tasolla oli ensin pitkän köyden vienti surffilaudalle. Neolle tämä tuotti alkuun hieman hämmennystä, kun liike erosi lähtöasetelmaltaan aika tavalla suomalaisesta pitkän köyden viennistä, joka tehdään aina siten, että koira näkee vastaanottajan ennen kuin liike alkaa ja koira saa katsella, kun vene soudetaan kauemmas. Nyt surffilauta vastaanottajineen oli vedessä jo valmiina meidän tullessa suorituspaikalle ja koiraa lähettäessäni lauta oli vieläpä kääntynyt siten, että laudalla vatsallaan makaavan vastaanottajan jalat olivat meitä kohti, jolloin koiralla ei ollut näköpiirissään ketään, jolle köysi pitäisi viedä. Neo lähti kuitenkin uusintakäskyllä viemään köyttä ja onneksi lauta kääntyi matkan varrella sen verran, että Neo näki vastaanottajan kasvot, jolloin se kävi viemässä köyden aivan vastaanottajan naamalle. Kun köysi oli luovutettu avustajalle, koiran ohjaajan tehtävänä oli vetää surffaaja rantaan koiran uidessa laudan vieressä. Liike päättyy siihen, kun koiran ohjaaja auttaa surffailijan rantaan ja pyytää koiran perusasentoon.

Viimeisenä liikkeenä V-tasolla oli ”hukkuvan” hinaaminen rantaan. Tämä oli hyvin samankaltainen liike kuin meidänkin säännöissämme. Hukkuva putosi koiran nähden veteen, jonka jälkeen koira lähetettiin hakemaan. Hukkuva räpiköi ja huusi apua vedessä ja hän tarttui koiran pelastusliiveihin, jolloin koiran tuli vetää hänet rantaan.

Neo on viime aikoina tehnyt pääsääntöisesti Suomen sääntöjen mukaista voittajaluokan hukkuvaa, jossa hukkuva haetaan pelastusrenkaalla rantaan. Olen opettanut Neon kiertämään renkaan kanssa hukkuvan, jotta tämä saa varmasti kiinni renkaasta. Olin ennen Viron reissua tehnyt Neolle hukkuvan jokusen kerran ilman köyttä ja rengasta lasteni avustuksella, mutta täydeltä matkalta se ei ollut temppua tehnyt aikoihin. Koetta edeltävänä päivänä olin saanut uimarannalla nakitettua erään koirista intoilevan venäläisen jampan Neolle hukkuvaksi, joten ihan kylmiltään Neon ei tarvinnut kokeessa lähteä tekemään erilaista hukkuvaa. Kokeessa Neo lähtikin komealla loikalla rannasta hakemaan hukkuvaa, mutta muutaman metrin uituaan sille taisi tulla mieleen, ettei sillä ollutkaan köyttä suussaan (kuten Suomessa on tapana olla), joten nokkelana poikana se ratkaisi tyhjän suun pulman puremalla kiinni pelastusliiviensä rintakappaleeseen. Kuono veden alla se sähläsi hetkisen, mutta onneksi irrotti käskystä otteensa ja lähti uudella käskyllä kiertämään hukkuvaa ja toikin tämän lopulta hyvin rantaan. Niin saimme onneksi räpiköityä kokeen vesipelastusosuudenkin kokonaisuudessaan läpi.

Vesityöskentelystä saimme 88/100 pistettä ja kokonaispisteiksi 184/200, joten Neo läpäisi selvin pistein esikokeen ja nyt se saisi osallistua A-kokeeseen. Molemmista osioista tulee saada vähintään 70 % pisteistä, että testi menee läpi.

Level A ja B

Koska koepäivänä sää oli todella helteinen, suoritusten välissä minun täytyi panostaa koiran huoltoon, joten en ehtinyt kunnolla seuraamaan muiden koirakoiden suorituksia. Ylempien tasojen tottis näytti olevan pitkälti saman tapainen kuin V-tasolla. Ainoa vaikeammalta näyttävä tehtävä oli ”ohjattu” uiminen, jossa koiran tuli uida vedessä olevalta kohteelta toiselle ohjaajan käskytyksen mukaisesti. Tässä kokeessa kohteet olivat kaksi surffilautaa, joiden päällä köllötteli passiiviset henkilöt (A-tasolla lautojen etäisyys toisistaan oli 20 m, B-tasolla 40 m). 

Ylempien tasojen vesityöosuuden liikkeet näyttivät olevan suurimmaksi osaksi variaatioita suomalaisista liikkeistä: koira vei tarvikkeita hukkuvalle, veneelle tai surffilaudalle joko rannasta tai veneestä lähetettynä ja hinasi hukkuvaa joko pelastusliiveistä tai pelastusrenkaan avulla. Välimatkat olivat pidempiä kuin V-tasolla. B-tasolla oli lisäksi kaksi liikettä, joissa koiran tulee hinata ”tajutonta” hukkuvaa suoraan käsivarteen tarttumalla, tämä olikin varmasti suurin ero suomalaisiin sääntöihin verrattuna.

Ylempien luokkien vesityöskentely näytti suomalaisen vepeilijän silmään aika raskaalta, kun koira teki useita liikkeitä putkeen ja alla oli tosiaan 500 m (A-taso) ja 800 m (B-taso) matkauinti ja helteisella hiekkadyynillä tehty tottis! Laji vaatii tällä tasolla koiralta rautaista kuntoa!

Kuva: Mikhel Rikas

Jälkisanat

Reissu oli kaikin puolin mielenkiintoinen ja antoisa. B- ja A-tasojen liikkeet tulevat meillä taatusti treenilistalle, ihan jo vaihtelun ja huvin vuoksi. Ja jos nyt niin hyvin käy, että jossain järjellisen matkan päässä ilmaantuu mahdollisuus A-tason testiin, lähden varmasti Neon kanssa sinne kokeilemaan, saataisiinko pääsy B-tasolle saakka.

IPO-R-vesipelastus lyhyesti

Koe koostuu matkauinnista, tottelevaisuus- ja vesityöskentelyosioista.

Ei roturajoituksia, monirotuisetkin voivat osallistua.

Koira suorittaa vesityöskentelyn ja matkauinnin pelastusliiveissä.

Ikärajat

Level V pre-test 15 kk
Level A 18 kk
Level B 20 kk

Liikkeet pähkinänkuoressa (vapaasti suomennettuna)

Level V (esikoe), max pisteet 200

Tottelevaisuus 

 1. Matkauinti 300 m 20 
 2. Seuraaminen taluttimessa 10
 3. Henkilöryhmä 10
 4. Asennonvaihdot pöydällä 15
 5. Paikallamakuu 10
 6. Matkustaminen surffilaudalla 15 
 7. Nouto vedestä 10
 8. Matkustaminen veneellä 10

MAX pisteet 100

Vesityöskentely

 1. Pitkän köyden vienti 30
 2. Hukkuvan pelastaminen, lähtö rannasta 70

MAX pisteet 100

Level A, max pisteet 300

Tottelevaisuus 

 1. Matkauinti 500 m 20 
 2. Seuraaminen taluttimetta ja henkilöryhmä 10
 3. Asennonvaihdot pöydällä 10
 4. Koiran kantaminen ja luovuttaminen 10
 5. Paikallamakuu 10
 6. Nouto vedestä 10
 7. Matkustaminen surffilaudalla 10
 8. Ohjattu uiminen 10
 9. Matkustaminen veneellä 10

MAX pisteet 100

Vesityöskentely

 1. Pitkän köyden vienti veneelle 20
 2. Hukkuvan pelastaminen, lähtö rannasta 60
 3. Pitkän köyden vienti veneelle, lähtö veneestä 20
 4. Hukkuvan pelastaminen, lähtö veneestä 60
 5. Ajelehtivan veneen nouto, lähtö rannasta 40

Max pisteet 200

Level B, max pisteet 300

Tottelevaisuus 

 1. Matkauinti 800 m 20 
 2. Seuraaminen taluttimetta ja henkilöryhmä 10
 3. Asennonvaihdot pöydällä 10
 4. Koiran kantaminen ja luovuttaminen 10
 5. Paikallamakuu 10
 6. Matkustaminen surffilaudalla 40 m 10
 7. Ohjattu uiminen 10
 8. Nouto vedestä (lähetetään veneestä) 10
 9. Matkustaminen veneellä 10

MAX pisteet 100

Vesityöskentely (koira hinaa passiivisia hukkuvia käsivarresta)

 1. Hukkuvan pelastaminen renkaalla, lähtö rannasta 20
 2. Passiivisen hukkuvan pelastaminen, lähtö rannasta 60
 3. Hukkuvan pelastaminen pelastusrenkaalla, lähtö veneestä 20
 4. Passiivisen hukkuvan pelastaminen, lähtö veneestä 60
 5. Oman, vioittuneen veneen hinaaminen 40

Max pisteet 200

Lisätietoja

IRO: https://www.iro-dogs.org/en/home

IPO-R-säännöt: https://www.iro-dogs.org/cdn/uploads/zusatz-supplement-ipo-r-en-1.pdf

Täydennys sääntöihin: https://www.iro-dogs.org/cdn/uploads/zusatz-supplement-ipo-r-en-1.pdf

Kansainväliset pelastuskoirakokeiden säännöt suomeksi, joista puuttuvat vesipelastus, laviini ja mantrailing: http://www.virkku.net/files/peko%20ja%20ipo-r/IPO-R_2019_FINAL.pdf

Kokeesta otetut muut kuvat: https://www.facebook.com/profile.php?id=100006060406158&sk=media_set&set=a.2325723934306264&type=3


MAINOS
Olen vihtiläinen koiraharrastaja, jonka lajivalikoima on vaihdelleet ajan ja eri koirien myötä. Tällä hetkellä harrastuslajeinani on pääasiallisesti toko ja vepe, satunnaisesti myös agility ja jäljestys. Meillä asustaa kolme koiraa: bordercollieuros Neo (POHJ & FI & SE & NO & DK & EE TVA, FI & EE VPVA Myytin Fiksu ja Kypsä), suomenlapinkoirauros Raito (TK1 Shacal Tulenarka) ja bordercollieuros Monni (Tending Lynx).

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän