Rally-tokon suomenmestaruuksista 2019 kilpailtiin viime viikonloppuna Kuopiossa. Kannustava ja iloinen tunnelma siivitti hienoa kilpailupäivää. Tämän vuoden suomenmestareiksi nousivat upeasti kahdella täyden 100 pisteen ratasuorituksella Csilla Bakos & belgianpaimenkoira malinois M’Herceg Du Clan Du Diable “Ham”. Kaksikko teki varmaa työtä ja suoritti radat ilman virhepisteitä sekä karsinta- että finaaliradalla, ja nimenomaan millintarkat suoritukset siivittivät SM-kultaan asti.

SM-hopealle nousivat Marika Ruottinen & labradorinnoutaja Tähtiharjun Sunny yhteispistein 199 p., ja SM-pronssille tulivat Anna Koski & novascotiannoutaja Belle Fox Playful Pirre yhteispistein 194 p.

Rally-toko SM 2019 mitalistit

Kilpailuihin osallistui yhteensä 170 koirakkoa ja mestariluokan karsintaradalla starttasi 60 koirakkoa, joista 20 parasta koirakkoa pääsivät illan finaaliin. Tänä vuonna finaalin karsintarajaksi muodostui 96/100 pistettä.

Joukkueissa mestaruuden vei T-Team Sport Dogs ry (298 p.), hopealle Villähteen Agility-Urheilijat ry (297 p.) ja pronssille Tampereen Seudun Koirakerho ry TamSK (295 p.).

Rally-toko SM 2019 joukkuemitalistit

Viime vuoden pettymys nosti nyt mestaruuteen asti

Tuore suomenmestari oli voitosta hyvin yllättynyt mutta onnellinen.

”Minun on vieläkin vaikea uskoa, mitä me teimme viime lauantaina. Olen todella ylpeä koirastani. Tiesin ennenkin, mihin Ham kykenee, mutta SM-ratojen suoritukset ja koiran keskittyminen yllättivät minut myös. Lähdimme Kuopioon ilmaan tavoitteita, joten tämä tulos yllätti minut täysin.”

Parivaljakko aloitti rally-tokon syksyllä 2017, kun Ham jäi eläkkeelle koirafrisbeestä. Aluksi oli vaikea löytää eläkeharrastukseksi lajia, jossa koiran pitää ajatella itsenäisesti ja tehtävät ovat monipuolisia ja hauskoja sekä koiralle että ohjaajalle, mutta jossa vaadittaisiin tarkkuutta ilman kovaa vauhtia. Kun rally-toko vihdoin löytyi, tiesi Csilla heti, että tämä tulisi olemaan heidän seuraava lajinsa. 

Kilpailemisen Csilla & Ham aloittivat helmikuussa 2018 ja etenivät nopealla vauhdilla MES-luokkaan jo toukokuussa. Heinäkuussa Ham sai RTVA-arvoon oikeuttavat tulokset kasaan ja parivaljakko pääsi heti suoraan SM-kilpailuihin 2018. Jälkikäteen Csilla kertoo, että koira oli valmis, mutta hän ei itse ohjaajana ollut, sillä jännityksen takia tulos oli pettymys, vain 73 pistettä.

”Viime vuoden SM-kisan jälkeen melkein jo lopetin rally-tokon kisaamisen, kun en päässyt millään eroon kisajännityksestäni. Sitten Raumalla saimme ensimmäisen 100 pisteen tuloksen MES-luokassa ja silloin päätin, että jatkamme kisaamista, mutta minun pitää miettiä, millä tavalla ohjaan koiraani ratasuorituksen aikana. Olen oppinut, että nopeampi ei aina ole parempi. Meille ei sovi vauhdikas meno, vaan mennään hitaasti mutta varmasti tehtävästä tehtävään eteenpäin. Kisasimme paljon ja jossakin vaiheessa jännityskin jäi pois. Opin sulkemaan pois ympäristön ja keskittymään koiraani. Nyt ymmärrän, miten rally-tokoa tehdään yhdessä koiran kanssa: Ham ei ole minun varten radalla, vaan minä olen Hamin apuna ja tukena.”

Nyt parilla on takanaan jo noin 50 kisastarttia, mutta uusia yllätyksiä, haasteita ja vaikeuksia löytyy aina. 

Csilla kertoo, että hyppytehtävissä Hamin vauhti kovenee ja samalla tarkkuus vähenee, joten ne ovat heille riskin paikkoja, mutta SM-kilpailuissa hypyt onnistuivat hienosti.

Vahvuudet teknisissä tehtävissä

Csilla antaa kiitosta tuomareille sekä karsinta- että finaaliradoista. Karsintarata oli selkeä ja hyvin suunniteltu, jossa moni koirakko teki todella korkeita pisteitä. Tämä kertoo siitä, että rally-tokon harrastus on Suomessa korkeatasoista. Finaalirata taas oli vaativa ja tekninen, jossa hyvin yhdistetyt tehtävät olivat Csillan kokemuksen mukaan enemmän haasteellisia ohjaajalle kuin koiralle. 

”Meidän vahvuudet ovat ehkä niissä teknisissä tehtävissä, joissa vaaditaan tarkkaa suoritusta ja samanaikaista liikettä, esim positiovaihdot, takapään käyttö, paikalla käännökset, sivuaskeleet jne. 

Haastekohtiakin toki löytyy aina. Tällä hetkellä oikealla puolella peruutus on hakusessa. Lisäksi meillä juoksutehtävät ovat aina vaikeita, koska Ham innostuu nopeasta temmosta. Myös hyppytehtävissä vauhti kovenee ja samalla tarkkuus vähenee ja Ham saattaa hypätä enemmän eteenpäin kuin ylöspäin, koska koirafrisbeessä opetin Hamille matalia hyppyä turvallisuuden takia.”

Kohti ensimmäisiä PM-kilpailuja

Lokakuussa kilpaillaan kaikkien aikojen ensimmäiset rally-tokon Pohjoismaiden mestaruuskilpailut Tanskassa. PM-kilpailut ovat myös Csillan ja Hamin seuraavana tavoitteena, ja harjoittelut tehdään ja tähdätään nyt erityisesti tuohon kilpailumatkaan. 

”On uudet tehtävät ja säännöt sekä haastavat ratasuunnitelmat, mutta tämä kaikki on vain hauskaa ja mielenkiintoista.”

Ensi vuonna parin tavoitteena on toki uusia rally-tokon finaalipaikka SM:issä sekä osallistua myös rotumestaruus- ja piirinmestaruuskilpailuihin. Lisäksi suunnitelmissa on jatkaa myös koiratanssin treenaamista. 

”Tänä vuonna koiratanssin SM-kilpailut ja rally-tokon Pohjoismaiden mestaruudet ovat samana päivänä, joten ensi vuoden tavoitteena on osallistua sekä rally-tokon että koiratanssin SM-kilpailuihin.”

Tuoreiden suomenmestareiden tavoitteena on ensi vuonna osallistua sekä rally-tokon että koiratanssin SM-kilpailuihin.

Kuvat & tulokset

SporttiRakin ottamat kuvat kilpailuista: https://www.facebook.com/pg/sporttirakki/photos/?tab=album&album_id=2350882205173305

Kaikkien luokkien tulokset: http://tulospalvelu.virkku.net/tulospalvelu.show.cfm?koeId=4665&plain 

Finaalin tulokset: http://tulospalvelu.virkku.net/tulospalvelu.show.cfm?koeId=4733&plain 


MAINOS
SporttiRakin toimitus kertoo, mitä koiraurheilumaailmassa tapahtuu juuri nyt.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän