Olet varmasti kuullut aktivointivinkkejä, joissa nameja heitellään ympäri kämppää ja annetaan koiran sitten etsiä niitä? Tai että laitetaan nameja jonkin tuhottavan rasian sisälle ja annetaan koiran siten vähän purkaa energiaansa saadakseen namit syötäväksi? Kyllä, nämä ovat helppoja ja yksinkertaisia keinoja aktivoida koiraa ja samalla myös virittää koiran metsästyskäyttäytymistä nameja etsimällä. 

Namienheittely on kivaa aktivointia, mutta voisiko sitä hyödyntää muillakin tavoin?

Namietsimisen lajitaidollinen hyöty

Mutta oletko miettinyt, että namietsinnällä voisi olla muukin tarkoitus? Voisiko se olla oiva keino opettaa koiralle sellaisia taitoja, mitä se voi tarvita esimerkiksi harrastuslajeissa tai ihan vain normaaliarjessa toimiessaan?

Jos mietitään vaikkapa noseworkia (tai mitä vain hajutyöskentelyä) harrastavaa koiraa, millaisia ominaisuuksia ja taitoja sillä olisi hyvä olla? Tai millaisia taitoja koiranohjaajalla olisi hyvä olla? 

Itseluottamuksen kasvattajana

Yksi kantava elementti on koiran itseluottamus. Kun koira luottaa itseensä, omaan tekemiseensä ja ympäristöönsä, se myös toimii mielellään ja motivoituneesti. Itseluottamuksen päälle voidaan rakentaa intoa suorittaa, kasvattaa motivaatiota ja uteliaisuutta. Tähän päälle on hyvä rakentaa erilaisia taitoja. Kun näitä on johdonmukaisesti koiraa kuunnellen ja katsellen jalostettu eteenpäin, on käsissä vankoilla perustaidoilla varustettu koira, joka osaa selvitä haastavimmistakin tilanteista.

Namietsintä kasvattaa koiran itseluottamusta onnistuneiden kokemusten myötä.

Namietsinnässä koira saa heti palkkion

Namietsinnässä koira saa heti palkkion. Kun koira löytää namin ja pääsee siihen käsiksi, niin sen voi syödä! Etsimisestä tulee suora palkkio. Ei tarvitse odottaa lupaa syödä, ei tarvitse ilmoittaa löydetystä namista omistajalle mitenkään, vaan sen namin voi tosiaan syödä! Tämä on todella kätevää etenkin silloin, kun on kyse esimerkiksi pidemmästä etsimisestä tai jos piilo on ollut erittäin haastava.

Palkkion saa heti, mikä auttaa motivaation lisäämisessä.

Namietsintä opettaa koiralle etsintätaitoja

Namiheittely on toki jees, mutta isomman hyödyn lajiosaamista ajatellen saa, kun miettii tarkemmin, minne sen namin voisi piilottaa. Mahdollisuuksia on niin paljon kuin mielikuvitusta riittää. Namietsinnällä voi opettaa koiralle useita sellaisia taitoja, joista on erityistä hyötyä vaikkapa nosework-lajia ajatellen.

Esimerkkejä erityyppisistä piiloista:

  • Kulmat
  • Eri korkeuksilla olevat (koiran saavutettavissa)
  • Etsintäalueen alussa olevat
  • Eri syvyyksillä olevat (koiran saavutettavissa)
  • 3D-tyyppiset piilot (koiran saavutettavissa)
Namien piilopaikkoja voi vaihdella ja samalla opettaa koiralle hyödyllisiä lajitaitoja.

Tässä videoesimerkki, missä koira etsii namia. Namin haju on levinnyt ympäriinsä, ja koira joutuu pähkäilemään ratkoakseen tämän hajupalapelin. Tässä kyseessä on ns. 3D-tyyppinen piilo, eli koiran tehtävänä on selvittää myös reitti piilolle. Tämä on hyvin tärkeä taito koiralle niissä lajeissa, joissa koiran halutaan menevän mahdollisimman lähelle hajulähdettä sen sijaan, että koira ilmoittaisi löydöstään kauempana, koska ei osaa kiertää lähemmäksi piiloa.

Namietsintä auttaa koiraa toimimaan jännittävissä tilanteissa tai paikoissa

Kun koiran kanssa on tehty namietsintää ensin helpommissa olosuhteissa, esimerkiksi vaikkapa ihan vain olohuoneessa, voidaan hommaan tuoda lisähaastetta lisäämällä kuvioihin vähän esteitä. Kotonahan on aina kaikenlaista siivoustavaraa ja muuta sellaista, mistä saa kivasti tehtyä pienen esteradan. Ja mitenkään liiallisuuksiin ei ole tarvetta mennä, vaan ajatuksena on se, että koira tottuu liikkumaan vähän jännemmässä tilassa, nostelemaan jalkojaan rauhallisesti (tämä on samalla oikein hyvä kehonhallintaharjoitus) ja samalla palkkioksi tästä ponnistelusta saa heti namia. 

Kotoa löytyy kaikenlaista kivaa tavaraa tuomaan vaihtelua etsintöihin.

Tämä voi kuulostaa alkuun hieman erikoiselta, mutta on koiria, jotka voivat liikkua epävarmasti, kun tilassa on jotain ylimääräistä tai jos tila on ahdas. Namietsinnällä koira tottuu näihin tilanteisiin omaan tahtiinsa eikä siihen tällöin yhdisty mahdollista ylimääräistä painetta ihmisenkään puolelta (jos esimerkiksi vertaa, että koiran pitäisi etsiä jotain muuta hajulähdettä jännässä paikassa ja sen pitäisi vielä osata suorittaa jokin tietty käyttäytymisketju palkkio saadakseen).

Tässä videoesimerkki, miten voi helposti luoda yksinkertaisen namiradan pieneenkin tilaan:

Namietsintä on ok myös hajulajeissa kisaaville koirille

Namietsinnällä voi ylläpitää myös kisaavan koiran taitoja. Se on yksinkertaista, mutta tehokasta, joten miksikäs sitä ei sitten hyödyntäisi.

Tässä videoesimerkki noseworkissa kolmosluokassa kisaavan koiran namietsinnästä. Ihan saa nenäänsä käyttää, ja namilöytö on oikeinkin mieluinen.


MAINOS
Koiraharrastamista vuodesta 2001 alkaen, mm. pelastuskoiratoiminnassa (hälytysryhmässä olin mukana edesmenneiden suomenlapinkoirien Viiman ja Myryn kanssa), agilityssä ja nose workissä. Harrastuskavereinani ovat suomenlapinkoira Kero (synt. 12/2012) sekä bordercollie Disco (synt. 10/2017). Keron kanssa on tehty pelastuskoirajuttuja, mutta aktiivisesti harrastamme enää agilityä sekä nose workkia. Uuden oppiminen, itsensä kehittäminen, koiran oivallusten seuraaminen ja onnistumiset haasteiden jälkeen kiehtovat erityisesti, kun harrastuskumppanina on koira!

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän