Artikkelikuva N. Paananen

Rally-toko on Yhdysvalloissa 2000-luvulla kehitetty laji, joka on myöhemmin rantautunut myös Suomeen. Rally-toko on virallistunut täällä kilpailulajiksi 2014 ja saavuttanut suuren suosion kautta maan. Tämä on rally-tokon Keltanokasta kisakentille -artikkelisarjan ensimmäinen osa, jossa valotetaan lajin saloja sen pariin halajaville koirakoille. Tulevissa osissa puhutaan rally-tokon tehtävistä, säännöistä ja suoritusohjeista sekä kisaamaan lähtemisestä.

Rally-toko on parhaimmillaan koiran ja ohjaajan välistä saumatonta yhteistyötä, jossa parivaljakko näyttää siltä, kuin heidät olisi synkronoitu täydellisesti yhteiseen toimintaan.

Harrastuksena rally-toko on hauskaa, monipuolista ja hyödyllistä puuhaa yhdessä koiran kanssa. Moni tässä lajissa kilpailee, mutta tokikaan se ei ole pakollista. Alun perin rally-toko on kehitetty parantamaan koiran ja ohjaajan välistä suhdetta ja koiran koulutustasoa. Nykyään taitaa olla niin, että monessa kohtaa koira opettaakin enemmän ohjaajaa. Rally-toko on parhaimmillaan koiran ja ohjaajan välistä saumatonta yhteistyötä, jossa kummallakin on hauskaa, luottamus toiseen osapuoleen toimii ja parivaljakko näyttää siltä, kuin heidät olisi synkronoitu täydellisesti yhteiseen toimintaan. Lajin monipuolisuus ja erilaiset tehtävät haastavat myös ohjaajaa kehittymään ja oppimaan aina vain paremmaksi ohjaajaksi koiralleen.

Rally-tokon radoilla toistuvat samat tehtävät ja tehtäväyhdistelmät

Rally-toko koostuu koiratanssista, agilitystä ja tokosta otetuista tehtävistä ja piirteistä. Agilityn tyyliin rally-tokossa suoritetaan rata, jonka tuomari on suunnitellut haluamansa kaltaiseksi, tietenkin sääntöjä noudattaen, entuudestaan tiedossa olevista tehtävistä. Näin ollen siis jokainen rata on uniikki oma yksilönsä, tuomarin maun ja halun mukainen. Radoilla kuitenkin toistuvat samat tehtävät ja tehtäväyhdistelmät, joten todellisuudessa ratojen uniikkius on hiukan kyseenalaista. Rally-tokoon kuuluu myös rataan tutustuminen, kuten agilityssäkin. Tämä rataan tutustumisen vartti on varattu ohjaajille, jotta he voivat ennen omaa suoritustaan käydä tutustumassa rataan rauhassa ilman koiria. Agilitystä on poimittu myöskin suoraan joitain tehtäviä, kuten yksittäinen hyppy, sarjahyppy ja putki.

Rally-toko yhdistää agilityn, koiratanssin ja tokon elementtejä. Kuvassa koira rally-tokon harjoituksissa.
Rally-tokossa ei ole pakko kilpailla, vaan lajia voi harrastaa ihan vain omaksi ja koiran iloksi. Kuva: S. Töttö

Agilityakin enemmän rally-tokossa näkyy tokon ja koiratanssin viitteitä. Lajista löytyy paljon tokostakin tuttuja elementtejä, kuten seuraamista, istumisia, maahanmenoja ja paikallaoloja. Varsinkin alokasluokka on yleensä helppo tokokoiralle, mutta ei välttämättä toko-ohjaajalle. Laji kuitenkin eroaa tokosta merkittävällä tavalla ja alokasluokassa ohjaajalla on paljon opeteltavaa lajin säännöistä ja suoritusohjeista. Tältä osin homma tietenkin helpottuu ylempiin luokkiin mentäessä, kun lajiin pääsee kunnolla sisälle.

Myös koiratanssi näkyy rally-tokossa monin tavoin. Erityisesti ylemmistä luokista löytyy paljon koiratanssistakin tuttuja juttuja, kuten puolenvaihtoja, seuraamista oikealla, pyörähdyksiä, jalan alituksia, peruutusta ja monia muita hauskoja tehtäviä.

Mitä rally-toko käytännössä on?

Jos pääsi on tässä kohtaa aivan sekaisin siitä, mitä rally-toko on, niin ei hätää, kaikki me olemme kokeneet sen hetken. Yritetään vielä kasata kaikki palaset samaan lajiin. Yksinkertaisesti siis rally-tokossa koirakko suorittaa radan, joka koostuu erilaisista tehtävistä. Tehtäviä voivat olla esimerkiksi maahanmeno tai ohjaajan kierto. Koirakko etenee tehtävältä toiselle ja ne suoritetaan radalla tuomarin määräämässä järjestyksessä. Tehtävät seuraavat toisiaan 3–5 metrin välein ja osa tehtävistä muuttaa koirakon kulkusuuntaa tai nopeutta. Alokasluokassa on lähdön ja maalin lisäksi 10–15 tehtävää ja ratasuoritus kestää tyypillisesti vain pari minuuttia. Ylempiin luokkiin mentäessä tehtävien määrä ja suorituksen kesto kasvavat.

Rally-tokossa on muutamia hienouksia muihin lajeihin verrattuna. Ensinnäkin, toisin kuin vaikka tokossa, rally-tokossa koiralle saa jutella vapaasti ratasuorituksen aikana. Kyllä, kisoissakin. Sosiaalinen palkka on siis täysin sallittua tässä lajissa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että vihjesanoja ei ole millään tavalla rajoitettu tai määrätty etukäteen. Tärkeintä on, että suoritus näyttää sujuvalta ja koirakko tekee tehtävät oikein, riippumatta käytettyjen vihjesanojen määrästä. Toinen monille merkittävä asia tässä lajissa on se, että koiran tekeminen ei ole ihan niin tarkkaa kuin tokossa. Laji sopii siis hiukan suurpiirteisemmillekin koirille ja ohjaajille.

Toki tästäkin lajista löytyy omat nipotuksen kohteensa. Kuitenkin esimerkiksi kontakti, joka monessa tottelevaisuuslajissa on olennaisen tärkeää, ei tässä lajissa ole edes arvosteltava asia. Rally-tokon ehdottomasti paras puoli on se, että laji sopii kaikille koirille ja ohjaajille – ainakin lähtökohtaisesti. Nopeus ei ole tässä lajissa ykkösasia, eikä näyttävyydestä saa lisäpisteitä. Laji ei myöskään vaadi agilityn kaltaista fysiikkaa tai tokon vaatimaa ryhmäliikkeiden tekemistä. Kaiken kaikkiaan rally-toko on siis hyvin suopea laji erilaisille koirakoille.

tuomarilla on mahdollisuus jakaa virallisissa kilpailuissa tuomaripalkinto sellaiselle koirakolle, joka erityisesti lämmitti tuomarin sydäntä tai jota hän muuten tahtoo tsempata eteenpäin.

Koira rally-toko-harjoituksissa.
Rally-tokokisoissa nähty rotukirjo on yksi harrastuslajiemme suurimpia. Kuva: H. Dunder

Rally-toko on matalan kynnyksen laji

Rally-tokossa ei ole pakko kilpailla, vaan lajia voi harrastaa ihan vain omaksi ja koiran iloksi. Jos kilpailukärpänen on kuitenkin puraissut ja mieli halajaa kisakentille, on rally-toko matalan kynnyksen laji. Harjoittelemisen voi aloittaa ja hyvinkin nuoren koiran kanssa, mutta kilpailemaan pääsee vasta, kun koira on täyttänyt 10 kuukautta. Mestariluokassa ikäraja on 15 kk.

Kilpaileminen tapahtuu rally-tokossa neljässä luokassa. Jokainen koirakko aloittaa alokasluokasta ja etenee siitä kolmella hyväksytyllä tuloksella avoimeen luokkaan. Avoimesta luokasta jälleen kolmella hyväksytyllä tuloksella koirakko siirtyy voittajaluokkaan, josta vastaavalla tavalla lopulta noustaan mestariluokkaan.

Lajin positiivisuudesta kertoo myöskin se, että tässä lajissa tuomarilla on mahdollisuus jakaa virallisissa kilpailuissa tuomaripalkinto sellaiselle koirakolle, joka erityisesti lämmitti tuomarin sydäntä tai jota hän muuten tahtoo tsempata eteenpäin. Tuomaripalkinto on siis ylimääräinen, bonuksena jaettava palkinto, eikä se ole koirakon senkertaisesta kisamenestyksestä kiinni. Normaalisti kisoissa palkitaan lisäksi jokaisesta luokasta kolme parhaimman tuloksen saanutta koirakkoa. Rally-tokokisoissa nähty rotukirjo on yksi harrastuslajiemme suurimpia ja tämä jos mikä ilahduttaa silmää.

Rally-tokossa pääsee hyvin alkuun tämän SporttiRakki-artikkelisarjan myötä. Keltanokasta kisakentille -sarjan seuraavissa osissa esitellään muun muassa rally-tokon tehtävät, käydään läpi sääntöjä ja suoritusohjeita sekä puhutaan kisaamisesta. Oheismateriaalia artikkelien teemoihin löydät Instagramista @sporttirakki ja hashtagin #sporttirakkirallyilee kautta.


MAINOS
INSTAGRAM @hot_n_dog TREENI- JA KISAVINKKEJÄ RALLYTOKOON 💯Säännöt ja suoritusohjeet harrastajaystävällisesti 📧Saana| Valmentaja, harrastaja ja kisaaja

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän