Teksti ja kuvat: Katariina Launiala, IG: @katanankoiruudet

Pelastuskoiran ilmaisun koulutus on monivaiheinen prosessi, jossa edetään vähitellen. Tässä kaksiosaisessa artikkelisarjassa perehdymme erityisesti kertovaan ilmaisuun. Kävimme läpi kertovan ilmaisun perusteet sekä hyödyt ja haasteet artikkelisarjan ensimmäisessä osassa Pelastuskoiran kertova ilmaisu: osa 1. Jos et vielä lukenut ensimmäistä osaa eikä kertova ilmaisu ole sinulle tuttua, kannattaa edelliseen artikkeliin perehtyä ensin.

Kertovan ilmaisun koulutus: vinkit ja vaiheet

Olet siis päätynyt kouluttamaan koirallesi kertovan ilmaisumuodon. Hienoa! Alta löydät pari eri tapaa, jotka ovat auttaneet allekirjoittaneen saavuttamaan päämääränsä kahdella eri koiralla.

Ensimmäinen on enemmän sidottuna maalimieheen ja toinen on niin sanotusti kotitreeniystävällisempi myös yhden hengen talouksissa. Molemmat pohjautuvat kuitenkin vahvasti koiran oivaltamiselle ja jo pohjalla oleville taidoille. Ennen ilmaisun rakentamista koirani olivat olleet hakutreeneissä suorapalkalla eli motivaatio ihmisten löytymistä kohtaan oli jo vahva. Lisäksi treenin punaisena lankana on hyvä pitää ajatusta siitä, että koira tietää maalimiehen olevan palkan vartija, mutta vain saamalla ohjaajansa maalin luokse se pääsee itse palkkaan käsiksi.

Koiran pitää myös haluta lähteä maalimieheltä eli palkaltaan takaisin ohjaajalleen. Tämä on iso ero monen muun ilmaisumuodon kouluttamiseen verrattuna.

Ilmaisun koulutus maalimies edellä

Aivan kuten kaikessa koiran koulutuksessa, myös kertovan koiran koulutus jaetaan osiin. Ensin maalimies on näkyvillä ja ohjaaja juoksee kilpaa koiran kanssa tämän luokse. Maalimiehellä on palkka, yleensä joko ruoka tai lelu, jonka ohjaaja kaivaa koiran nähden melko suurieleisestikin esille. Tämän jälkeen hän palkkaa koiransa itse. Suosimme ohjaajan palkkaajana toimista sen takia, että maalimiehen arvo kasvaa, kun koira tietää palkan olevan hänellä. Koiran pitää kuitenkin myös haluta lähteä maalimieheltä eli palkaltaan takaisin ohjaajalleen. Tämä on iso ero monen muun ilmaisumuodon kouluttamiseen verrattuna.

Kun kilpajuoksu tuottaa tulosta ja koira ymmärtää olla innostunut maalihenkilöstä, siirrytään toiseen vaiheeseen. Toisessa vaiheessa koira juoksee yksin maalin luokse ja ohjaaja jääkin taka-alalle odottamaan, kunnes koira ottaa ohjaajaansa katsekontaktia. Vasta tällöin ohjaaja tulee maalin luokse kaivamaan palkan esille ja palkitsee koiran. Seuraavassa vaiheessa kriteeriä nostetaan niin, että koiran pitää katsekontaktin lisäksi kääntyä ohjaajaa päin.

Seuraavaksi odotetaan, että koira ottaakin jo askelia pois maalimieheltä ohjaajan suuntaan. Tätä vaikeutetaan niin, että koiran on lopulta tultava ohjaajalle asti, jotta tämä lähtee koiran mukaan hakemaan palkkaa. Lopulta ohjaaja jää kauemmaksi ja kauemmaksi, jolloin koira joutuu hakemaan hänet ja samalla irtoamaan maalimieheltä.

Vaikka sahauksen opettaminen onkin alkuun melko teennäistä ja mekaanista hidastelua ohjaajalta, on aina tärkeää lähteä innokkaasti koiran perään. Koira siis saa omalla toiminnallaan aina aikaiseksi aktiivisen ohjaajan.

Miten sahaus koulutetaan?

Kun koira osaa hakea ohjaajaansa kauempaakin, voidaan ketjuun alkaa rakentamaan sahausta. Kun ohjaaja lähtee koiran perään, ehtii koira usein maalimiehelle jo ennen ohjaajaa. Tässä vaiheessa ohjaaja hidastaa maalimiehelle tuloaan, jolloin koira joutuu hakemaan häntä uudestaan. Vaikka sahauksen opettaminen onkin alkuun melko teennäistä ja mekaanista hidastelua ohjaajalta, on aina tärkeää lähteä innokkaasti koiran perään. Koira siis saa omalla toiminnallaan aina aikaiseksi aktiivisen ohjaajan.

Kun sahaus on kunnossa, voidaan ketjuun liittää kertomistapa. Se pitää tietenkin opettaa koiralle ensin erillisenä asiana ja koiran pitää osata vaadittu käytös vihjesanasta tai käsimerkistä. Tässä vaiheessa koira osaa siis mennä maalimiehelle ja hakea ohjaajaansa, joka pyytääkin koiralta valittua ilmaisutapaa. Ihannetilanteessa koira ilmaisee, kunnes se saa ohjaajalta luvan lähteä takaisin löytönsä luokse. Alkuun vaadittu ilmaisu on tietenkin todella lyhyt, mutta ilmaisun kestoa on myös tärkeä harjoitella. Lisäksi olen opettanut ilmaisun – meidän tapauksessa haukkumisen – palkkasanaksi ”näytä”. Se siis sekä vapauttaa koiran, eli antaa sille luvan lopettaa ilmaisemisen, että saa sen pinkomaan täysiä palkkansa eli etsittävän luokse.

Ilmaisun koulutus tapahtuu maalimies tai ilmaisun palkitseminen edellä.

Ilmaisun koulutus ilmaisun palkitseminen edellä

Koulutin ensimmäisen koirani yllä esitellyllä tavalla, mutta toisen koirani kanssa liitin koulutuksen vahvemmin ilmaisun palkkaan ihmisen sijaan. Koska pentuni tiesi jo hakutreeneistä tutun palkkapurkin ja innostui siitä, opetin sille edellisen ketjun kotona purkille. Jätin siis purkin parin metrin päähän ja vapautin pennun. Koirani tietenkin pinkoi innoissaan tunnistamansa herkkupurkin luo ja minä kehuen perässä sitä avaamaan.

Tämän jälkeen kasvatin etäisyyttä, kriteeriä ja lopulta sain koiran sahaamaan ja sitten haukkumaan minulle ennen kuin se sai minut purkille kanssaan. Kun tämä kaikki toimi kotona ja metsässä, teimme treeneissä niin, että purkki oli helpossa piilossa olleen maalimiehen edessä vihjeenä koiralle. Se oppikin nopeasti, että maalimies oli yhtä kuin purkki ja eteni ilmaisussaan todella vauhdikkaasti. Koska ihminen haisee vahvemmin kuin pieni purnukka, oppi koira nopeasti, että ihmisen hajulla se pääsi helpoiten palkalleen eikä purkin tarvinnut olla esillä paria treeniä pidempään. Toki alla oli jo vahva motivaatio ihmisen etsimiseen ajalta ennen ilmaisua.

Siirtyminen todelliseen toimintaympäristöön

Vaikka joitakin pohjia voikin rakennella vaikkapa omassa olohuoneessa, suosittelen kuitenkin ilmaisutreenien siirtämistä mahdollisimman nopeasti siihen ympäristöön, jossa koira ilmaisua myös tulee käyttämään. Koti tai koulutuskenttä kun eivät ole pelastuskoiran normaaleja toimintaympäristöjä. Melko pian ilmaisutreeneissäkin voi tehdä helppoja piiloja – niin ihmisellä kuin purkillakin – jolloin koira oppii yhdistämään nenänsä touhuun mukaan.

Tässä oli pieni pintaraapaisu siitä, miten voit päästä alkuun pelastuskoirasi kertovassa ilmaisussa. Sen VIRTA-valmiiksi saamiseksi on kuitenkin tästä vielä pitkä matka, mutta hyvä alku on aina tärkeintä!


MAINOS
SporttiRakin toimitus kertoo, mitä koiraurheilumaailmassa tapahtuu juuri nyt.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän