On lähes sanomattakin selvää, että koirafrisbeeharrastuksessa olennaisin asia on koiran lisäksi tietysti frisbee. Mistä sitten oikein voi tietää, millainen kiekko on juuri sille omalle koiralle sopivin? Kiekkoja kun on erikokoisia ja niissä on erovaisuuksia mm. materiaalin jäykkyyden ja painojen suhteen. Monilla lajin alkeiskursseilla on usein mahdollista päästä tutustumaan erilaisiin kiekkoihin ja lisäksi Suomen frisbeekoirien nettisivuilta löytyy erittäin hyvä kiekkovertailutaulukko.

Puruvoimalla ja materiaalilla on merkitystä

Kuitenkin yksi hyväksi todettu soveltuvuuden mittari sopivan kiekon valinnassa on arvioida oman koiransa puruvoimaa. Jos koira saa esim. tennispallon kertapuraisulla halki tai muutoin todella helposti rikki, on lähes päivänselvää, että kannattaa lähteä tutustumaan materiaaliltaan hieman kovempiin kiekkoihin. Mikäli koira taas on hellävaraisempi leikkimään leluilla, sille sopivat mitä todennäköisimmin pehmeämmät kiekot. Myös lemmikkitarvikeliikkeissä myytävät lelufrisbeet soveltuvat mainiosti ensimmäisiksi kiekoiksi. Mikäli lajia on kuitenkin tarkoitus jatkaa pidemmälle, kannattaa siinä vaiheessa hankkia virallinen koirafrisbeekiekko. Mielellään jo useampi – ja miksi näin, siihen tulemme palaamaan tulevissa blogiteksteissä.

Siinä missä kiekoissa on edellämainittuja eroavaisuuksia, myös pienille ja isoille koirille on olemassa ihan omat kiekkonsa. Pienten koirien kiekkojen halkaisijat vaihtelevat 12-18 cm välillä, kun taas isojen koirien kiekot ovat halkaisijaltaan 20-23,5 cm.

Yksi yleisimmistä kysymyksistä kiekkoon liittyvistä kysymyksistä, mitä minulle on koko koirafrisbeeharrastukseni aikana esitetty, on ihmisten harrastuksiin tarkoitettujen kiekkojen (esim. frisbeegolf) soveltuminen koirafrisbeeseen. Lyhyesti ja ytimekkäästi, eivät sovellu. Tästä pääsemmekin sopivasti yhteen turvallisuuteen liittyvistä seikoista. Ihmisten harrastuksissa käytettävät kiekot ovat materiaaliltaan heikompia. Niitä ei ole valmistettu kestämään koirien hampaita. Kiekko voi vahingossa haljeta koiran suussa aiheuttaen kieleen ja/tai ikeniin haavaumia, ja sitä emme halua tapahtuvan.

Frisbeetä tulee huoltaa

Ajan saatossa kiekot likaantuvat ja niihin tulee naarmuja sekä vekkejä. Jotta koiran olisi kerta toisensa jälkeen turvallista ottaa niitä kiinni, kannattaa kiekkoja huoltaa
sekä pestä säännöllisin väliajoin. Se lisää paitsi kiekkojen käyttöikää, on se myös koiralle turvallisempaa. Osa käyttää naarmujen ja vekkien poistamiseen hiomapaperia, mutta se itsessään kuluttaa myös kiekon materiaalia. Erinomaiseksi vaihtoehdoksi on todettu joko tulitikku tai sytkäri. Kevyesti vekkiä polttamalla ja sormella hankaamalla pinta palautuu tasaisemmaksi. Se ei myöskään kuluta kiekon materiaalia yhtä nopeasti kuin hiomapaperi.

Koirafrisbeekiekkojen kuvaukset ovat melko lailla suuntaa antavia. Tutustumalla ja kokeilemalla löytyy varmasti juuri sille omalle koiralle sopivin kiekko. Lajin harrastajat neuvovat ja ohjeistavat mielellään oikeanlaisen kiekon valinnassa.


MAINOS
Ensimmäisen oman koirani sain 15-vuotiaana ja näin ollen koiraharrastus on kuulunut elämääni erittäin vahvasti jo 12 vuoden ajan. Harrastan aktiivisesti agilitya sekä koirafrisbeetä. Olen myös molempien lajien koulutusohjaaja. Aiemmin olin myös hyvin aktiivinen koiratanssiharrastaja. Kotonani asustaa tällä hetkellä vain yksi koira; hän on ikiliikkuja, 9-vuotias kääpiövillakoira Heka. Edesmennen toyvillakoirani, Jimin, kanssa olin aktiivisesti mukana myös Suomen Kennelliiton kaverikoiratoiminnassa. Koirafrisbee vei sydämeni, sillä olin jo jonkin aikaa etsinyt korvaavaa lajia koiratanssille. Parhaita saavutuksiamme koirafrisbeessä ovat olleet mm. tarkkuusheiton suomenmestaruus sekä kilpailuoikeus koirafrisbeen MM-kilpailuihin.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän