Treeneissä tee peruutus aina pidemmän matkan verran kuin kisatilanteessa.

Rally-tokossa peruutustehtäviä on kahdenlaisia

 • VOI-luokan tehtävässä koira peruuttaa ohjaajan vierellä yhdessä ohjaajan kanssa, 3 ohjaajan askeleen ajan.
 • MES-luokan tehtävässä koira peruuttaa ohjaajan edestä poispäin ohjaajasta vähintään 3 omaa mittaansa

Koiran kannalta tehtävä on siis hyvinkin erilainen jo peruslähtökohdiltaan ja sen vuoksi tehtävä kannattaa nimetä mielestäni eri sanoilla. Onhan eri asia, pitääkö koiran säilyttää sijaintinsa ohjaajan vierellä vai peruuttaa pois ohjaajan luota! Omilla koirillani vieressä peruuttamiseen ei ole erillistä sanaa, vaan se on vain seuraamista taaksepäin eli käytän seuraamisvihjettä. Edessä peruuttamiselle on oma sanansa (esim. “piip”, “pakki”, “takaisin” tai “perraa”).

Jotta koiran olisi mahdollisimman helppoa suoriutua peruutustehtävistä, opetan ensin koiran kävelemään takaperin edessäni. Haluan, että liike on sujuvaa ja helppoa. Vasta sen jälkeen alan miettiä liikkeen nimeämistä sekä siirtämistä seuruuseen.

Miten saada koira peruuttamaan?

Keinoja on toki monia, tässä muutama vinkki:

 • Koira saa tarjota ja heti kun se edes vähän nojaa taaksepäin, palkkaa. Seuraava kriteeri voi olla vaikka yhden jalan siirto taaksepäin ja sitten kaksi jne.
 • Luopumisen kautta. Ohjaajan kädessä (tai vaikka jalkojen juuressa) on lelu/namia ja jos koiralle on opetettu vahva luopuminen, se usein tarjoaa liikettä taaksepäin, kun luopuu haluamastaan asiasta. Siitä poimitaan peruutus ja vahvistetaan sitä.
 • Namien heittely koiran mahan alle. Koiran syödessä nameja, se samalla peruuttaa taaksepäin ja päästään vahvistamaan liikettä tehokkaasti.
 • Ohjaaja ottaa rauhassa askeleen kohti koiraa ja kun koira väistää taaksepäin, se palkataan.

Kaikissa versioissa on omat hyötynsä ja haittansa, ja menetelmä kannattaa valita sen mukaan, mikä juuri sille omalle koiralle parhaiten sopii. Tärkeää on, ettei koira paineistu, vaan pysyy rentona ja innokkaana kaiken aikaa.

Vierellä peruuttaminen vaatii monen pienen palasen opettamisen, ennen kuin liike on valmis!

Ensimmäinen askel on tärkeä, jotta koira oppii vaihtamaan painoa taaksepäin. Opeta siis “heijausliike” erikseen ja rauhassa. Monia koiria helpottaa, jos niille antaa jonkin ennakkomerkin pari askelta ennen varsinaista suunnan muutosta. Koiran puoleinen käsi voi esimerkiksi nousta lyhyeksi merkiksi ja vasta sitten liikkeen suunta muuttuu.

Opeta koira peruuttamaan vierelläsi pitkä matka, toisin sanoen älä laske alkuun askeleitasi, vaan tee tehtävästä koiralle tuttu ja turvallinen. Vaihtele matkaa, jotta koira ei opi peruuttamaan vain 3 ohjaajan askeleen verran! Kun tehtävä on sujuva sekä koiralle että ohjaajalle, ala harjoitella askeleen pituuttasi, jotta minimimitta täyttyy. Älä siis treenaa montaa kriteeriä (ohjaajalle tai koiralle) yhtä aikaa!

Edessä peruuttamiseen kannattaa myös opettaa pitempi matka kuin mitä suoritusohje sanoo. Sillä tavoin koira ei ala ennakoida ohjaajan luokse palaamista ja pysähtele kesken peruuttamista. Kisatilanteessa on mukava yllätys, kun ohjaajan luokse pääseekin nopeammin kuin treenitilanteessa. Edessä peruuttamisessa jatkuva käskytys on sallittua. Tärkeää on koiran suora eteneminen taaksepäin. Minimimatkan, 3 koiran mittaa, tulee täyttyä. Huomaa, että vahva ja suora eteentulo ja siinä seisominen on peruutustehtävän onnistumisen edellytys! Muista opettaa koiralle myös vahva luoksetulo, jotta tehtävän loppu on koiralle tuttu ja mieluisa.

Yleisimmät virheet peruutuksissa

 • Vinoon peruuttaminen
 • Väärä matka tai askelten määrä
 • Koira pysähtelee
 • Koira istuu peruuttamisen alussa tai lopussa ollessaan ohjaajan sivulla

Miten korjata virheet?

 • Käytä alkuopetuksessa jonkinlaista kujaa apuna, jotta koiran liikerata suoraan peruuttamiseen vahvistuu. Häivytä kujan tuki pikkuhiljaa pienentäen tuen korkeutta.
 • Tarkista kriteeri! Etene vähitellen, jotta kriteerin nosto on koiralle looginen ja oikeudenmukainen.
 • Vierellä peruuttamisen alkuopetuksessa voit pyytää koiran ensin seisomaan vierellä ja vasta siitä lähteä peruuttamaan. Kisatilanteessa seisominen ei kuitenkaan saa olla pitkäkestoinen, joten suunnanvaihto taaksepäin tulee opettaa koiralle vahvaksi!
 • Uskalla opettaa koira peruuttamaan myös istumisesta, jolloin koiran kropanhallinta paranee
 • Treeneissä tee peruutus aina pidemmän matkan verran kuin kisatilanteessa.

MAINOS
Koulutukseltani olen kasvatustieteen maisteri ja ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja. Koulutan työkseni Koirakoutsi Oy:ssä, jonka omistan yhdessä avomieheni Mika Jalosen kanssa. Koulutan pääasiassa rally-tokon ja tokon valmennusryhmiä sekä annan yksityisopetusta molemmissa lajeissa. Olen myös rally-tokon ylituomari. Olen kilpaillut tokossa ja rally-tokossa kolmen berninpaimenkoirani kanssa, jotka ovat kaikki saavuttaneet valion (tai mestarin) arvon molemmissa lajeissa. Kaikki kolme ovat myös sijoittuneet mitaleille rally-tokon SM-kilpailuissa.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän