Blogi: Miten hanskata rally-tokon kukkaset?

0
3471

Pikkukukkaset, molemmat samaan suuntaan käännökset, pirunkäännökset tai ongelmatäyskäännökset. Kutsui näitä käännöksiä millä nimellä vain, eivät ne taida treenaamatta kuitenkaan luonnistua. Kilpailen kahden koiran kanssa rally-tokon mestariluokassa, molemmat ovat rallyvalioita, mutta silti nämä pikkukukkaset tuottavat minulle eniten harmaita hiuksia kaikista rally-tokon liikkeistä. Päätin tarttua härkää sarvista ja ajatella käännökset itselleni tarpeeksi pieniin osiin, että ymmärtäisin ne täysin.

Käännösten haasteita

Molemmat oikeaan täyskäännös tai molemmat vasempaan täyskäännös kuulostaa paperilla hyvin yksinkertaiselta. Kun liikettä lähtee ajatuksella miettimään, niin etenkin sillä puolella tehtävä käännös, missä koira vaihtaa ohjaajan selän takaa puolta, vaatii koiralta oikeasti tietämystä siitä, mitä se on tekemässä. Muuten koira päätyy käännöksen päätteeksi helposti ohjaajan väärälle puolelle. Lisäksi se, että liikkeen saa koiran kanssa suoritettua yhdenaikaisesti, tarkoittaa sitä, ettei koiran käännöstä voi jäädä varmistelemaan.

Kun pilkoin liikkeen itselleni osiin, otin treenit videolle ja päätin jakaa oman treenitapani myös SporttiRakin lukijoiden kesken. Josko en ehkä ole yksin ongelmani kanssa 🙂

Puolenvaihdosta pyörähdykseen

Opetustapoja näille käännöksille on varmasti yhtä monta, kun on ohjaajaa ja koiraa. Meidän alkuperäinen ”TÄHÄNTÄHÄNTÄHÄN” ja käden heiluttaminen koiran nenän edessä ei kantanut järin pitkälle. Tämän jälkeen lyhyellä ajattelulla totesin, että selän takaa tehtävä samaan suuntaan täyskäännös on periaatteessa sama liike, kun tavallinen selän takaa puolenvaihto. En tässä kuitenkaan ottanut huomioon sitä, että kun vihjaan koiran vain vaihtamaan puolta selän takaa, tulee sille täyskäännös täysin yllätyksenä eikä käännös ole yhdenaikainen. Koira vaihtaa kyllä puolta sillä aikaa, kun itse käännyn, mutta heivaa takapuolensa täyskäännöksen suuntaan vasta, kun ohjaaja on jo kääntynyt.

Päädyin siis ajattelemaan käännöksen käännöksenä enkä puolenvaihtona. Koska olen laiska opettamaan täysin uusia asioita, tykkään johtaa niitä vanhoista tempuista. Koira tekee kukkaskäännöksen vaatiman reitin loogisesti esimerkiksi pyörähdyksen kautta. Jotkut tykkäävät tässä kierrättää koiraa esimerkiksi pystyssä olevan kepin tai kartion ympäri, mutta koska olen laiska häivyttämään extratilpehöörejä, päätin opettaa käännökset ihan vain tavan pyörähdyksen kautta. Pyörähdyksen kautta koiralle saa helposti opetettua sekä isot että pienet kukkaset.

Eri pyörähdysten opettaminen

Ensimmäiseksi on tarpeen varmistaa, että koira osaa pyörähtää käskystä nopeasti, eikä pyörähdystä tarvitse jäädä varmistelemaan. Kun tämä toimii, opetetaan koira pyörähtämään myös ns. väärään suuntaan eli sisäänpäin. Itse päätin, että meillä ulospäin tehtävä pyörähdys on nimeltään kieppi (käskynä ”KIEKIE”) ja sisäänpäin tehtävä pyörähdys on nimeltään kiinni (käskynä ”KIIKII”). Hieman enemmän ajatusta käskysanoihin panostava ohjaaja olisi ehkä valinnut kaksi hieman erilaisempaa käskysanaa, mutta jälkiviisaus on parasta viisautta. Minä päätin erottaa tässä siis ulos ja sisäänpäin tehtävän käännöksen eri tempuiksi. Yhtä lailla olisi voinut erottaa oikealle ja vasemmalle tehtävän käännöksen eri tempuiksi.

Kun pyörähdys molempiin suuntiin on valmis, ei tarvitse kuin enää koota käännökset ja vahvistaa oikeissa kohdissa.

Molemmat vasempaan täyskäännös koiran seuratessa vasemmalla on loogisesti ajateltuna puolikas pyörähdys ulospäin, kun ohjaaja kääntyy samaan suuntaan. Molemmat oikeaan täyskäännös koiran seuratessa oikealla on samaan tapaan puolikas pyörähdys ulospäin, kun ohjaaja kääntyy samaan suuntaan. Valkovuokko taas tällä logiikalla ajateltuna on puolikas pyörähdys ulospäin, kun ohjaaja kääntyy vastakkaiseen suuntaan.

Molemmat vasempaan täyskäännös koiran seuratessa oikealla on taas puolikas pyörähdys sisäänpäin, kun ohjaaja kääntyy samaan suuntaan. Molemmat täyskäännös oikeaan koiran seuratessa vasemmalla on puolikas pyörähdys sisäänpäin, kun ohjaaja kääntyy samaan suuntaan. Tulppaani taas on puolikas pyörähdys sisäänpäin, kun ohjaaja kääntyy koiraa vasten.

Tässä videoituna nuo meidän tekemät käännökset. Täydellisiä ne eivät vielä ole, mutta koiralla on jo selkeä ajatus siitä, mitä siltä tehtävässä halutaan.


MAINOS
Olen 25-vuotias eläinlääkäri ja aktiivinen koiraharrastaja. Harrastan ja kilpailen tavoitteellisesti agilityä, palveluskoiralajeja sekä rallytokoa. Nelijalkaiseen perheeseen kuuluvat labradorinnoutaja "Simba" FI TVA FI VPVA FI AVA FI KVA HK3 EK3 JK2 IP1 RTK4 BH AD Pikku-uikun Tusse Patukka sekä belgianpaimenkoira malinois "Tuhma" FI RTVA BH Frosty Forest Knock Out.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän