Riko kaavaa kuuntelutreeneillä tokossa

0
2108

Tokossa liikkeet koostuvat osista, jotka kokeessa tai kokeenomaisessa harjoituksessa suoritetaan sääntöjen määrittelemällä tavalla tietyssä järjestyksessä. Monelle koiralle muodostuu kokemuksen myötä vahva näkemys siitä, miten liikkeet yleensä suoritetaan. Tämä näkyy usein ennakointina tai viretilan muutoksena koiran aavistaessa, mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan. Mitä kokeneempi ja taitavampi koira on, sitä todennäköisempää on, että koira alkaa jossain kohdassa ennakoimaan liikkeen seuraavaa osaa tai seuraavaa liikettä. Ennakoinnista lähtee liikkeestä riippuen eri määrä pisteitä. Joissakin liikkeissä, kuten esimerkiksi ruudussa, ennakointi voi jopa nollata liikkeen. Millä siis opettaa koiralle, että ohjaajan käskyä on odotettava, vaikka koira tietääkin jo itse, mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan?

Kuuntelu- ja erottelutreeneissä ideana on rikkoa kaavaa eli yllättää koira tilanteessa, jossa se odottaa jo seuraavaa liikkeen osaa.

Riko kaavaa

Kuuntelu- ja erottelutreeneissä ideana on rikkoa kaavaa, yllättää koira tilanteessa, jossa se odottaa jo seuraavaa liikkeen osaa tai aavistaa jo virittelyiden perusteella, mikä liike seuraavaksi on tulossa. Esimerkkinä kuuntelutreenistä voisi olla harjoitus, jossa ohjaaja virittelee koiran EVL:n ohjattua noutoa varten, lähettää koiran merkille, mutta pyytääkin koiraa merkin takana tekemään kaukokäskyt ennen lähetystä noutokapulalle. Erottelutreeniksi voisi kutsua kuuntelutreeniä, jossa koiran täytyy lisäksi hahmottaa erilaisia kohteita ja esineitä. Erottelutreenissä kentällä voisi olla esimerkiksi vierekkäin kartio ja noutokapula, ja ohjaaja lähettää samasta kohdasta koiran vuorotellen kiertämään kartion ja noutamaan kapulan. Kuuntelu- ja erottelutreenien suunnittelussa ovat vain ohjaajan luovuus ja mielikuvitus rajana.

Milloin ja miten?

Kuuntelutreenejä voi ja kannattaa tehdä jo hyvin aikaisessa vaiheessa, oikeastaan heti, kun koiralla on muutama hyvin vahvaksi opetettu käskysana, joita koira osaa noudattaa erilaisissa tilanteissa. Esimerkkinä alokasluokan tasoisen koiran kuuntelutreenistä voisi olla harjoitus, jossa koira viritellään luoksetuloon, jätetään istumaan, ohjaaja poistuu 10 metrin päähän, mutta käskeekin koiran istumasta maahan ennen kuin luoksetulokutsua. Myös erottelutreenejä voi tehdä jo aloittelevan koiran kanssa, esimerkiksi koiran istuessa sivulla ohjaaja voi pitää noutokapulaa koiran saatavilla ja vuorotellen käskeä koiraa pitämään kapulaa ja menemään maahan ilman kapulaa. Kuuntelutreeneissä on kuitenkin tärkeää, että niissä käytettävät liikkeet ovat koiralle helppoja ja joissa sen pitäisi voida onnistua ensimmäisellä yrityksellä hyvin suurella todennäköisyydellä. Kuuntelutreeneissä voi varsinaisten tokoliikkeiden lisäksi käyttää apuna koiran osaamia temppuja, kuten erilaisia istumis- ja makuuasentoja, pyörähdyksiä ja peruutusta.

Koiran luonteesta ja työskentelytavasta riippuen kuuntelutreenien tarve voi olla hyvinkin erilainen. Vilkas, innokas ja kiihkeä koira tarvitsee kuuntelutreenejä todennäköisesti huomattavasti useammin kuin rauhallisemmin työskentelevä koira. Myös kokenut ja pitkälle koulutettu koira tarvitsee kuuntelutreenejä enemmän kuin aloitteleva koira. Hyötyä kuuntelutreeneistä varmasti on kuitenkin kaikenlaisille koirille, kunhan treenit on suunniteltu järkevästi koiran osaamistasoon nähden. Parhaimmillaan kuuntelutreenit parantavat koiran motivaatiota tuomalla treeneihin vaihtelevuutta ja yllätyksiä. Lisäksi kuuntelutreenien kautta koira ja ohjaaja saavat työkaluja sellaisiin tilanteisiin, kun kaikki ei kokeessa sujukaan suunnitelmien mukaan. Esimerkiksi erilaiset korjaukset ruudussa ja noudoissa tulevat tutuksi kuuntelutreenien kautta.

Erottelua

Erottelutreenien merkitys korostuu sen myötä, mitä pidemmälle tokossa päästään. Alokasluokassa ei vielä tule vastaan kovin usein sellaisia tilanteita, joissa tarvitaan koiran kykyä erottaa eri kohteet ilman apuja. Avoimessa luokassa kuitenkin olisi jo tärkeää, että koira aidosti tunnistaa eron kierrettävän kartion ja ruudun kartioiden välillä.

Voittajaluokassa erottelukykyä tarvitaan ohjatussa noudossa, mikäli esimerkiksi ruutu ja haettava ohjatun kapula osuvat koiran näkökenttään samaan aikaan. Erikoisvoittajaluokassa on jo lukematon määrä mahdollisia tilanteita, joissa koiran on osattava erottaa toisistaan ruutu, merkki, kierrettävä kartio, tyhjäänlähetys ja erilaiset kapulat. Erottelutreenit kannattaa aloittaa jostakin selvästi erilaisista kohteista, kuten noutokapula ja ruutu, ja kohteet kannattaa olla aluksi melko kaukana toisistaan, jotta koiralla on mahdollisuus onnistua. Vähitellen treeniä voidaan vaikeuttaa ja mukaan voidaan ottaa muita kohteita.

Vaaran paikkoja?

Koulutuksissa usein kuulee valituksia siitä, että kuuntelutreenit eivät toimi tai niitä ei uskalleta tehdä siinä pelossa, että koira menee niistä sekaisin. Tämä on osittain totta. Huonosti suunnitelluista tai koiran osaamistasoon nähden liian vaikeista kuuntelutreeneistä voi olla myös haittaa. Mikäli kuuntelutreeneihin koitetaan ottaa mukaan liikkeitä, joita koira ei oikeasti vielä osaa, saattaa koira epäonnistuessaan mennä epävarmaksi. Myös liian runsaissa määrin tehdyt kuuntelutreenit voivat aiheuttaa ennakointia ja koiran liiallista oma-aloitteisuutta.

Kuuntelutreeneissä kannattaa siis muistaa, että määrä ei korvaa laatua, ja liikkeiden valinnassa kannattaa pelata mielummin varman päälle kuin kokeilla epävarmoja liikkeitä. Melko turvallisia ja useimmille sopivia kuuntelutreenejä ovat esimerkiksi sivulla tehtävät harjoitukset, joissa koiran odottaessa lupaa lähteä jonkin kohteen luo (ruutu, kierto, nouto) se käsketäänkin sivulla maahan tai lähdetään seurauttamaan. On hyvin yksilöllistä, minkälaiset kuuntelutreenit millekin koiralle sopivat parhaiten. Tämä selviää kokeilemalla, ja kuuntelutreenejä vähitellen vaikeuttamalla.

Esimerkkejä

Ohessa videolla muutama esimerkki erilaisista kuuntelutreeneistä suunnitelman ja toteutuksen kanssa.

VOI/EVL: erottelu- ja kuuntelutreeni

ALO/AVO: kuuntelutreeni


MAINOS
Olen 28-vuotias eläinlääkäri ja intohimoinen koiraharrastaja. Harrastan tavoitteellisesti tokoa, agilitya ja palveluskoiralajeja kolmen bordercollieni kanssa, kisakoiran virkaa tällä hetkellä toimittaa 4-vuotias bordercollienarttu "Fisu", FI&NO TVA PM-17 FI AVA FI AVA-H JK3 PAIM1 PPR1 BH Tending Piraya.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän