Agiliikkari on agilityurheiluun liikunnan ilon kautta keskittyvä agilitykoulutus erityisesti lapsille, mutta myös senioreille. SporttiRakki kävi tutustumassa lasten uudenlaiseen liikkarituntiin Mynämäellä, jossa vakituista ryhmää vetää liikkari-idean keksijä ja agilityn koulutusohjaaja Hilma Larkela.

”Kun tulee hiki ja on hauskaa.”

Agiliikkarissa käy vakituisesti neljän 6-13-vuotiaan lapsen ryhmä.

Ponnahduslauta muihin harrastusryhmiin

Neljän lapsen vakituinen viikkoryhmä on pyörinyt nyt Mynämäellä reilun vuoden verran ja siihen osallistuu aktiivisesti neljä 6-13-vuotiasta lasta: Senna 10 v, Aapo 8 v, Samuel 13 v ja Hilman oma tytär Essi 6 v. Liikkaritunneilla agilitytaitoja opiskellaan monipuolisesti erilaisten harjoitteiden avulla, joista vain pieni osa tehdään koiran kanssa ja loput yhdessä ryhmäliikuntana. Lapsilla on tunnilla mukanaan omat koiransa, jotka ovat agilityssä useimmiten jo kokeneita toisen ohjaajan ohjauksessa, joten lapsi saa rauhassa kokeneen koiran avustuksella opiskella agilityn tekniikkaa. ”Agiliikkarin jälkeen lapsilla on paljon helpompi jatkaa agilityn harrastusta siirtymällä muihin harrastusryhmiin ja kokemattomamman koiran ohjaamiseen”, Hilma kertoo ryhmän tavoitteista.

Agiliikkarissa lapset opettelevat agilityn taitoja, joiden avulla on helpompi jatkaa muihin harrastusryhmiin myöhemmin.

Agilityä opiskellaan leikin varjolla

”Minne mä meen, minne mä meen? Kerro mulle jo!”, kysyy ryhmän vetäjä Hilma Aapolta, kun he juoksevat yhdessä rataa ympäri Hilma koiran roolissa ja Aapo ohjaajan roolissa. Agiliikkarissa kaikki koulutus lähtee siitä, että rata opiskellaan ensin koko ryhmän kesken yhdessä ja ohjaussuunnitelmat testataan aina ensin ilman koiraa. Hilma haastaa kurssilaiset pohtimaan, miltä rata ja sen suunniteltu ohjaus näyttävät koiran vinkkelistä. Näkeekö koira ohjauksen, tuleeko ohjaus liian myöhään ja onko se koiralle selkeä? Kurssilaiset pohtivat ja tuumivat kukin omalle koiralleen parhaiten sopivia linjoja ja käännöksiä. Mielikuvaharjoittelu yksin ja ryhmässä ovatkin tärkeä osa jokaista liikkarituntia.

Agiliikkarissa lapset opettelevat agilityn ohjausta mielikuvaharjoittelulla.

Liikunnallisuus pääosassa

Varsinainen radan lukeminen, ohjaustekniikoiden opettelu ja koiran ohjaus ovat kuitenkin vain osa liikkaritunnin kulkua: kukin koirakko käyttää varsinaisella radalla vain 2-5 min. Sen sijaan pääroolissa tunnilla ovat lasten monipuolinen liikunnallisuus ja motoriikka. Käytännössä se tarkoittaa sekä pitkässä alku- että loppuverryttelyssä tehtäviä tasapainoa, juoksutekniikkaa, koordinaatiota sekä lihas- ja kehonhuoltoa vahvistavia ryhmäliikuntaharjoituksia, joita tehdään tunnin aikana reippaalla sykkeellä 30-40 minuuttia. 

Hilmalla itsellään on vahva voimistelutausta ja se näkyy tunnin monipuolisessa rakenteessa. Hän on aiemmin toiminut voimistelussa lapsi-aikuisryhmän vetäjänä ja on nyt tuonut voimisteluoppeja myös Agiliikkariin.

Agiliikkarissa lapset pääsevät kehittämään agilitytaitojensa lisäksi motoriikkaa, koordinaatiota ja tasapainoa.

Agiliikkarissa kaikki opetus tapahtuu lasten ehdoilla. Erityisen hauskaksi lasten mielestä loppuverkan tekee se, että lopussa jokaisella ryhmäläisellä on mahdollisuus keksiä mukaan myös oman harjoituksensa, jonka kaikki muut suorittavat – myös aikuiset. ”Kun tulee hiki ja on hauskaa” ja ”saa ite päättää liikkeitä” ovatkin lasten suosikkivastaukset kysyttäessä, mikä tunneilla on hauskinta. Agiliikkari vaikuttaa erinomaiselta ryhmämuodolta, jossa lapset pääsevät kokemaan sekä liikunnan iloa ja koiran kanssa harrastamisen riemua että oppimaan paljon motoriikastaan ja vastuullisesta tavasta harrastaa.

Katso iloinen kooste Agiliikkari-tunnilta!


MAINOS
SporttiRakin toimitus kertoo, mitä koiraurheilumaailmassa tapahtuu juuri nyt.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän