Pelastuskoiraharrastajan hälyreppu odottaa aina puoliksi pakattuna valmiina lähtöön. Kun lähdetään etsintään, varaudutaan siihen, että reissussa pärjätään kuutisen tuntia ennen järjestettyä muonitusta ja pystytään toimimaan monenlaisissa tilanteissa sekä olosuhteissa.

Etsijän oman mukavuuden ja terveyden takia reppuun tai vähintään autossa odottavaan kassiin pakataan kuivia vaatteita: vähintään varasukat ja usein on hyvä varautua myös kokonaisella alusvaatekerralla.

Taskulamppu ja otsalamppu ovat perusvälineitä, jotka on syytä pitää mukana vuodenajasta riippumatta, sillä koskaan ei tiedä millaisiin kohteisiin päätyy etsintää tekemään. Mukana olisi syytä olla ainakin yksi varalamppu käyttölamppujen lisäksi ja tärkeää olisi, että ainakin yksi lampuista toimii paristoilla. Yksistään laturilla ladattavia lamppuja ei kannata pitää mukana, koska niiden virtalähdettä ei pysty uusimaan maastossa. Varaparistot ja -akut kannattaa varata lampuille erikseen.

Etsijät pitävät aina mukanaan vähimmäisvarustuksen hätäensiavun antamiseen – itselle, partiokaverille, koiralle tai etsittävälle.

Suunnistusvälineet ovat tärkeä osa perusvarustusta

Suunnistusvälineet kuuluvat varustukseen, olipa rooli sitten koiranohjaaja tai apuohjaaja. Kartta suojataan kosteudelta muovitaskun tai karttalaukun avulla. Karttalaukku on siitä kiva väline, että siinä mukana kulkevat helposti myös kynät ja vihko muistiinpanoja varten. Lyijykynä on toimintavarmin niin kylmässä kuin märässä. Karttaan tehtäviä merkintöjä varten tussit ovat yleensä parhaat. Kompassin voi kiinnittää karttalaukkuun, jotta ne löytyvät aina samasta paikasta. Maasto-GPS-laite on hyvä lisä perinteisiin suunnistusvälineisiin. Sitä varten kannattaa korvamerkitä omat varaparistot tai -akut.

hälyreppu_muu_varustus-1

Etsintäalueelle on välillä jätettävä merkkejä itselle tai muille etsijöille. Maastossa käytetään yleensä wc-paperia joka hajoaa sateessa, jos jokin merkki jää keräämättä pois. Rakennuksissa maalarinteippi ja tussi ovat hyviä apuvälineitä, sillä etenkin sokkeloisissa paikoissa on hyvä jättää merkkejä siitä, mitkä ovet on avattu ja huoneet tutkittu.

Maastossa saattaa olla hyötyä myös muista välineistä, kuten linkkuveitsestä tai puukosta, nippusiteistä, ilmastointiteipistä ja tulitikuista. Metsässä kuljettamansa repun pakkaamisen suhteen joutuu tasapainoilemaan kahden asian välillä: toisaalta kaiken tarvittavan tulisi kulkea mukana, toisaalta mitään vähänkään epäolennaista ei kannata pitää lisäämässä painoa mahdollisesti vaikeakulkuisessa maastossa.

Ensiapuvälineet ja nesteytys

Etsijät pitävät aina mukanaan vähimmäisvarustuksen hätäensiavun antamiseen – itselle, partiokaverille, koiralle tai etsittävälle. Repusta pitäisi löytyä ainakin laastareita, sidetaitoksia ja ideaaliside. Myös lämpöä heijastava avaruuslakana on tärkeä osa varustusta.

Kaikkina vuodenaikoina on tärkeää kantaa mukana riittävästi vettä itselle ja koiralle. Monin paikoin koira löytää vettä maastosta, mutta pelkästään sen varaan ei voi laskea. Etsittäväkin voi olla janoinen löytyessään. Veden lisäksi on hyvä pitää mukana kevyttä ja nopeaa syötävää, jolla saa pidettyä verensokerin tasaisena ja tankattua energiavarastot helposti. Nesteen tavoin pieni eväsvarasto voi olla käyttökelpoinen myös löytötilanteessa.

Koiran varusteet

Koiralle puetaan etsintään yleensä liivit tai valjaat, joissa on VAPEPA-tunnus. Näin ulkopuolisetkin voivat tunnistaa työtä tekevän koiran. Pitkällä liinalla varaudutaan taajama- ja tienvarsietsintöihin ja jäljen nostamiseen sekä ajamiseen. Ilmaisua varten tarvittavat välineet kuuluvat tietysti myös etsintävarustukseen: rullalla ilmaiseva koira tarvitsee rullan ja mielellään vararullankin, ja myös kertovaan ilmaisuun saattaa kuulua jokin väline ohjaajan päässä ilmaisuketjua.

Koiran liikkeiden seuraamista tiheässä maastossa helpottaa valjaisiin kiinnitettävä kello. Pimeällä valopanta tai valjaisiin kiinnitettävä valo on tärkeä varuste paitsi koiran seuraamisen, myös sen turvallisuuden takia.

halyreppu_koiran_varusteet-1

Kylmällä ilmalla on tärkeä huolehtia koiran lämpimänä pysymisestä erityisesti taukojen aikana. Yksilöllistä on, missä lämpötiloissa koira tarvitsee vaatetusta ja kuinka paljon. Koirasta riippuu, onko takki tarpeen autossa odottelun lisäksi myös maastossa pidettävällä tauolla tai etsinnän aikana. Oikein kylmällä ilmalla hyvät tossut lisäävät koiran käyttöaikaa maastossa ilman, että varpaiden paleltumista tarvitsee pelätä. Toisaalta tossut voivat olla hyödylliset myös joillakin etsintäalueilla, sillä esimerkiksi rakennuksissa saattaa olla riski tassuhaavoihin.

Kun maastoon lähdetään useammaksi tunniksi ja vaakakupissa on paitsi kadonneen löytyminen myös oma, partiokaverin ja koiran turvallisuus, ei varustuksesta kannata tinkiä!


MAINOS
Olen Elisa Reunanen, kielen oppimisen tutkija Turusta. Harrastan pelastuskoiratoimintaa ja olen ollut hälytysryhmässä vuodesta 2010, koiranohjaajana vuodesta 2014. Koirieni kanssa olen suorittanut pelastuskoirakokeita niin haussa, jäljellä kuin raunioilla. Ohjaan viikoittain pienryhmiä paikallisyhdistyksessämme. Pelastuskoiralajien lisäksi olen harrastanut ja kouluttanut monipuolisesti myös muuta hajutyöskentelyä erikoistuen tunnistusetsintään. Päivätyöni ohella koulutan tällä hetkellä tunnistusetsintää ja hajuerottelua Koirakoulu Vainuvoimassa Raisiossa.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän