Hajutyöskentelyn perusteet opetetaan koiralle hajuradalla. Harjoituksessa koira oppii valitsemaan radalla olevista purkeista sen, joka haisee kohdehajulta – muut purkit ovat tyhjiä tai niissä on häiriöhajuja. Jos koira innostuu tehtävästä kovasti tai ei aluksi oikein ymmärrä, mikä ero purkeilla on, se saattaa alkaa kaataa niitä kiihtymisen tai turhautumisen vuoksi. Mitä palkitsevammaksi koira kokee purkkien kaatumisen, sitä enemmän se alkaa sitä tarjota ja haistelu unohtuu. Jonkinlaiset telineet auttavat pitämään purkit paikoillaan eikä koira pääse yhtä helposti oppimaan ei-toivottuja asioita.

Telineen avulla purkin saa hieman piiloon, jolloin se ei ole yhtä voimakas visuaalinen ärsyke – Tai sitä voi tarkoituksella myös hyödyntää.

purkkirata_hajuerottelu_purkit

Purkkitelineillä on myös muita funktioita kuin purkkien pysyminen paikoillaan. Telineen avulla purkin saa hieman piiloon, jolloin se ei ole yhtä voimakas visuaalinen ärsyke. Näin purkin häivyttäminen on helpompaa, kun siirrytään etsimään hajua. Tämä hyöty näkyy erityisesti silloin, jos käyttää muutamia erilaisia telineitä – näin koira ei opi myöskään telinettä osaksi harjoitusta. Telineitä visuaalisena ärsykkeenä voi hyödyntää myös toiseen suuntaan: kun käyttää aina samoja telineitä, koira oppii sen selkeäksi merkiksi hajuerottelutehtävästä. Uudessa ympäristössä koiralla on tuttu vihje siitä, mikä tehtävä on kyseessä, ja hajutyöskentelyn yleistäminen eri paikkoihin helpottuu.

Tässä muutamia ideoita siihen, millaisia purkkitelineet voisivat olla!

Pitkä purkkirata

Puinen, pitkä rata on tukeva ja estää hyvin purkeilla leikkimisen. Sinne purkit myös solahtavat hyvin piiloon – ja toisaalta rata on todella selvä merkki hajutyöskentelystä uudessa paikassa. Pitkällä radalla purkit ovat aina vierekkäin eikä niiden etäisyyttä toisiinsa voi helposti säätää esimerkiksi koiran koon mukaan.

purkkirataideat_kulho_ruukku_puinen_alusta
Esim. puinen purkkiratateline auttaa purkkeja pysymään paikoillaan eikä koira pääse yhtä helposti kaatamaan niitä.

Yksittäiset purkkitelineet

Kevyet telineet estävät sen, etteivät purkit lentele aivan pienimmistä tönäisyistä. Niiden avulla purkit saa leviteltyä eri mallisiksi tehtäviksi ja telineitä on helppo kantaa mukana.

WC-harjatelineet kapeille purkeille

Pienen koiran kuonolle sopivat kapeat purkit mahtuvat mukavasti WC-harjatelineeseen. Telineestä saa tukevamman, kun kiinnittää jotakin painoksi sen sisäpuolelle.

Pahviset salaattikulhot

Kun kulhon pohjaan leikkaa purkin suuaukon kokoisen reiän, sillä saa peitettyä purkin. Purkin kaataminen ei ole yhtä helppoa ja houkuttelevaa kuin silloin, kun purkki on näkyvillä. Muista vaihtaa suojapurkkeja usein – haju tarttuu pahviin helposti.

Syvät kulhot

Jos koira ei ole valtavan kovakourainen, saattaa purkin paikallaan pysymiseksi riittää sen asettaminen syvään kulhoon. Silloin purkki ei kaadu yhtä helposti.

purkit_hajuerottelu

Kukkaruukut

Ruukun painon voi valita koiran koon mukaan. Mitä painavampi ruukku, sitä tukevammin se pysyy paikoillaan.

Pilariharkot

Puutarhassa käyttävän pilariharkon sisään purkin saa kokonaan suojaan raisuilta tassuilta. Pienellä koiralla voi käyttää kukkapurkin suojaa pilariharkon sisällä nostamaan purkkia hiukan ylemmäs, jotta koiran on helpompi ylettyä haistamaan hajua.


MAINOS
Olen Elisa Reunanen, kielen oppimisen tutkija Turusta. Harrastan pelastuskoiratoimintaa ja olen ollut hälytysryhmässä vuodesta 2010, koiranohjaajana vuodesta 2014. Koirieni kanssa olen suorittanut pelastuskoirakokeita niin haussa, jäljellä kuin raunioilla. Ohjaan viikoittain pienryhmiä paikallisyhdistyksessämme. Pelastuskoiralajien lisäksi olen harrastanut ja kouluttanut monipuolisesti myös muuta hajutyöskentelyä erikoistuen tunnistusetsintään. Päivätyöni ohella koulutan tällä hetkellä tunnistusetsintää ja hajuerottelua Koirakoulu Vainuvoimassa Raisiossa.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän