Hajukuvalla tarkoitetaan koiran mielikuvaa sen etsimästä kohdehajusta. Mitä selkeämpi mielikuva koiralla on siitä, miltä haju ”näyttää”, sitä varmempaa on sen työskentely. Kun etsittävä kohdehaju on esitelty koiralle, on aika alkaa kirkastaa koiran mielikuvaa siitä, millainen haju on kyseessä. Yksi osa tätä prosessia on opettaa koira erottelemaan kohdehaju luotettavasti muista hajuista. Toisaalta koiralle opetetaan, millainen sen etsimä kohde on.

Mitä selkeämpi mielikuva koiralla on siitä, miltä haju ”näyttää”, sitä varmempaa on sen työskentely.

koiran_hajutyöskentely_kohdehaju

Mikä kohdehaju oikeastaan on?

Mitä tulee hajujen analysointiin, koirat ovat todellisia koneita. Ne saattavat helposti oppia hajusta asioita, joita ohjaaja ei tarkoittanut opettaa. Jos kohdehaju on aina täsmälleen samanlainen, koira saattaa oppia, että sen tulee ilmaista vain juuri tämä tietynlainen haju. Siksi ohjaajan on tärkeää miettiä, millaisia asioita etsittävästä kohteesta koiralle on esiteltävä. Tässä on jokunen esimerkki asioista, joilla voi olla koiralle iso merkitys.

Hajun ikä

Koirat ovat hyviä arvioimaan hajun ikää – sitä, kuinka pitkän aikaa sitten näyte on kerätty tai kauanko haju on ollut piilossa. Helposti haju tulee siirrettyä säilytyspurkista hajuradalle tai piiloon vain hieman ennen harjoituksen aloittamista, tai harjoitus tehdään saman ajan kuluttua sen valmistelusta, esimerkiksi koiran ulkoilutuksen jälkeen. Hajuun voi siis vaikuttaa vaihtelemalla aikaa harjoituksen valmistelun ja sen tekemisen välillä ja käyttämällä hajuja harjoittelussa vaihtelevan ajan kuluttua näytteen keräämisestä.

Hajun alkuperä

Samanlaiset asiat voivat haista erilaiselta, jos niiden alkuperä on erilainen: esimerkiksi kaupasta ostetut ulkomaiset metsässä kasvaneet kanttarellit, kasvatetut kanttarellit ja suomalaiset metsässä kasvaneet kanttarellit saattavat haista koiran mielestä riittävän erilaiselta. Jos harjoittelua tekee vain kasvatetuilla kanttarelleilla, koira ei välttämättä tunnistakaan suomalaisessa metsässä kasvavan kanttarellin hajua eikä osaa siksi ilmaista sitä. Tätä voi välttää harjoittelemalla hajun erilaisilla edustajilla. Myös Nose Work -kokeisiin mielivän voi olla hyvä harjoitella eri valmistajien hydrolaateilla, jotta koira ei vahingossa opi ilmaisemaan vain yhdenlaista hajua.

Hajun pitoisuus

Hajun pitoisuus on mielenkiintoinen asia. Sillä tarkoitetaan käytännössä sitä, kuinka pieniä tai suuria määriä hajua koiran halutaan ilmaisevan. Jotkin kohteet koiran on osattava ilmaista olipa hajua miten vähän tahansa. Jos koiran ei halua ilmaisevan pikkurillin kokoista yksinäistä kanttarellia, on hyvä harjoitella riittävällä määrällä sieniä. Vastaavasti rahakoiran halutaan ilmaisevan vain riittävän suuria kätköjä, ei lompakkoa, jossa on sisällä yksittäinen seteli. Toisaalta jos koira harjoittelee jatkuvasti vain pienillä hajumäärillä, se ei välttämättä tunnista hajua tai osaa tehdä ilmaisua, jos hajua on oikein paljon. Harjoitusaineen määrää vaihtelemalla koiralle kerrotaan, mikä määrä pitoisuutta on merkittävä ja toisaalta se, että hajuainetta voi olla paljonkin.

Hajukuvan opettaminen kysyy ohjaajalta hyvää mielikuvitusta ja hieman ennakointia. Mitä enemmän pieniä muuttujia perusteiden jälkeisessä harjoittelussa on, sitä tarkemman hajutyöskentelykoiran saa!


MAINOS
Olen Elisa Reunanen, kielen oppimisen tutkija Turusta. Harrastan pelastuskoiratoimintaa ja olen ollut hälytysryhmässä vuodesta 2010, koiranohjaajana vuodesta 2014. Koirieni kanssa olen suorittanut pelastuskoirakokeita niin haussa, jäljellä kuin raunioilla. Ohjaan viikoittain pienryhmiä paikallisyhdistyksessämme. Pelastuskoiralajien lisäksi olen harrastanut ja kouluttanut monipuolisesti myös muuta hajutyöskentelyä erikoistuen tunnistusetsintään. Päivätyöni ohella koulutan tällä hetkellä tunnistusetsintää ja hajuerottelua Koirakoulu Vainuvoimassa Raisiossa.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän