Pelastuskoirakokeissa ei testata vain koiran kykyä jäljestää tai etsiä ilmavainuisesti ja ilmaista ihmisiä, vaan kokeisiin kuuluu myös tottelevaisuus- tai hallittavuusosuus. Hallittavuusharjoittelua tulee helposti pidettyä kokeita varten tehtävänä pakollisena pahana, mutta sille on oikea tarve myös todellisessa elämässä. Hyvä hallittavuus parantaa sekä koiran että ympäristön turvallisuutta ja mahdollistaa sujuvan työskentelyn etsinnässä.

Etsimisen keskeyttäminen on monelle koiralle se vaikein tilanne.

Odottaminen

Rauhalliselle ja varmalle paikallaololle on käyttöä monenlaisissa tilanteissa. Kun koirapartio on saanut tehtävän ja suunnittelee etsintätaktiikkaa, koira on vielä usein autossa, mutta joskus suunnitelmia on muutettava kesken etsinnän tai heti, kun on kävelty autolta etsintäalueelle. Näissä tilanteissa koiranohjaaja pystyy keskittymään paremmin etsintätaktiikan miettimiseen, jos hänen ei tarvitse huolehtia koiran tekemisistä, vaan se odottaa rauhallisesti paikoillaan. Jos koira saa suunnittelun aikana puuhastella omiaan, saattaa ohjaajalta jäädä huomaamatta tärkeitä reaktioita tai koira voi huomata jotain muuta kiinnostavaa, jonka perään lähteä. Vaikka koira olisi kytkettynäkin, se voi häiritä ohjaajaa, ellei se ole rauhallinen vaan hössöttää ja ääntelee.

Taitoa odottaa tarvitaan myös löydöllä. Kun koira löytää kadonneen, on se saatava nopeasti ”pois jaloista”, jotta partion ihmisjäsenet voivat keskittyä antamaan tarvittavaa ensiapua ja viestimään etsinnän johtoon. Kun koira odottaa rauhallisesti, olipa se kytkettynä tai ei, se ei vie ohjaajan huomiota pois sillä hetkellä tärkeimmästä huolehdittavasta asiasta.

Etsimisen keskeyttäminen

Etsinnän aikana koiran tekemisiin voidaan puuttua ohjaamalla monin tavoin. Etsimisen keskeyttäminen on monelle koiralle se vaikein tilanne, ja vaikka luoksetulo ja pysäytys toimisivat lenkillä helposti, niitä on harjoiteltava etsinnän yhteydessä erikseen.

Kuvituskuva

Etsintäalueita pyritään rajaamaan luonnollisiin rajoihin, ja monessa tilanteessa se tarkoittaa alueen rajautumista tiehen. Toimivat luoksetulot ja pysäytykset ovat siis erittäin tärkeitä koiran turvallisuuden vuoksi, jotta ohjaaja voi tarvittaessa estää sitä juoksemasta tielle – tai jos koira on ehtinyt livahtaa tien toiselle puolelle, se saadaan pysäytettyä, ettei se kulje uudelleen tien yli ilman valvontaa.

Pysähtymiselle on yksi hyvin selkeä käyttöhetki: se, kun koira nostaa jäljen etsinnässä. Toisin kuin treenitilanteessa etsinnässä jälkeä ei lähdetä heti ajamaan, vaan koirapartion ensimmäinen tehtävä on ilmoittaa etsinnän johdolle löytyneestä jäljestä. Koiran on siis pysähdyttävä odottamaan, vaikka halu jäljestää olisi kuinka suuri.

Jos koira on juuri haistanut kadonneen, ja sitten ohjaaja pyytää sitä tulemaan luokseen tai pysähtymään, kumman kuuluu voittaa? Tilanne on tasapainoilua hallittavuuden ja löytämisen motivaation välillä. Koiran ei tulisi luopua havaitsemastaan hajusta, mutta toisaalta ohjaajan pyynnön sivuuttaminen voi vaarantaa koiran turvallisuuden. Ideaaliratkaisu voisi olla, että koira tottelee ohjaajaa, mutta palaa sitten sinnikkäästi hajulle ja paikallistaa kadonneen.

Koirakko on tiimi

Hallittavuusharjoittelu on paitsi turvallisuusasia myös tapa kehittää koiran ja ohjaajan välistä suhdetta. Etsinnässä työskennellään tiiminä, jossa sekä koiralla että ohjaajalla on omat erikoisosaamis- ja vastuualueensa. Siinä missä koira on hajutyön asiantuntija, on ohjaajan tehtävä vastata etsinnän tehokkuudesta ja turvallisuudesta. Kun yhteistyön pohja on vakaa ja ohjaaja voi luottaa siihen, että koira noudattaa ohjeita, voidaan etsinnässä keskittyä itse asiaan ja työskennellä tehokkaasti, sujuvasti ja turvallisesti.


MAINOS
Olen Elisa Reunanen, kielen oppimisen tutkija Turusta. Harrastan pelastuskoiratoimintaa ja olen ollut hälytysryhmässä vuodesta 2010, koiranohjaajana vuodesta 2014. Koirieni kanssa olen suorittanut pelastuskoirakokeita niin haussa, jäljellä kuin raunioilla. Ohjaan viikoittain pienryhmiä paikallisyhdistyksessämme. Pelastuskoiralajien lisäksi olen harrastanut ja kouluttanut monipuolisesti myös muuta hajutyöskentelyä erikoistuen tunnistusetsintään. Päivätyöni ohella koulutan tällä hetkellä tunnistusetsintää ja hajuerottelua Koirakoulu Vainuvoimassa Raisiossa.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän