12.-14.10. kilpailtiin Suomen koiraurheiluhistorian ensimmäiset perinteisen paimennuksen SM-kilpailut Somerolla. Kilpailun järjestävänä yhdistyksenä toimi Rannikkopaimenet ry ja tuomarina Mari Morko.

Perinteisen paimennuksen SM-kilpailut on tarkoitettu omaksi mestaruuskilpailukseen FCI:n paimentavien rotujen edustajille roturyhmistä 1, 2 ja 5, poislukien bordercolliet ja australiankelpiet, joiden SM-kilpailut pidetään erikseen. SM-kilpailuissa noudatetaan voimassa olevia PAIM-3-luokan sääntöjä ja ohjeita ja osallistumisoikeus edellyttää edellis-/kuluvalta kaudelta H-, EH- tai ERI-tuloksia niin, että kolme parasta tulosta huomioidaan. Tämän vuoden SM-kilpailuviikonlopun karsinnoissa nähtiin kuusi australianpaimenkoiraa, kolme valkoistapaimenkoiraa, kolme belgianpaimenkoira groenendaelia, kaksi suomenlapinkoiraa, islanninlammaskoira, pumi, partacollie sekä mudi. Lopulta finaaliin asti paimensivat kaikki kuusi australianpaimenkoiraa, molemmat suomenlapinkoirat, valkoinenpaimenkoira sekä mudi.

Kaikkien aikojen ensimmäiseksi paimennuksen suomenmestariksi nousi australianpaimenkoira FI PVA FI TVA JK1 RTK3 BH Attic Angel’s Bridesmaid Skipper ATDsd OTDc ”Skipper” ohjaajanaan Mervi Sahlström.

Ensimmäinen perinteisen paimennuksen suomenmestari FI PVA FI TVA JK1 RTK3 BH Attic Angel’s Bridesmaid Skipper ATDsd OTDc ”Skipper”. Kuva: Nina Palmu

Tasapainoilua itsenäisen työskentelyn ja yhteistyön välillä

Mervi on itse aloittanut koiraharrastamisen noin 15 vuotta sitten agilityn parissa, jonka jälkeen mukaan lajivalikoimaan on tullut toko, rally-toko, pk-jälki ja myös tavoitteellinen paimennus noin kuutisen vuotta sitten. Alusta alkaen australianpaimenkoirien kanssa harrastanut Mervi kiinnostui paimennuksesta, koska se perustuu koiran luontaisiin, sisäänrakennettuihin taipumuksiin.

8-vuotiaalla Skipperillä on vahvat luontaiset vaistot ja vuosien varrella sille on ehtinyt kertyä jo hyvää teknistä osaamista. Perusluonteeltaan Skipper on Mervin mukaan kiltti ja tottelevainen, mutta mikäli ohjaaja on itse tilanteissa epäjohdonmukainen, osaa Skipperkin laittaa peliin omaa osaamistaan ja olla omistajan omien sanojen mukaan kiltisti tottelematon.

Yhteistyötä onkin rakennettu vuosien treenaamisella, tavoitteena treenata muutaman kerran kuukaudessa sekä mahdollisuuksien mukaan myös paimennusklinikoilla sekä Suomessa että ulkomailla. Mervin ja koirien treeneihin kuuluu paljon perusasioiden harjoittelua ja kertaamista, mikä luo pohjaa sekä oikeisiin töihin että kokeisiin.

Paimennusharjoittelun alkuvaiheessa haasteena oli Skipperin liian kova vauhti, mikä on iän myötä tasoittunut sekä koiran ja ohjaajan osaamisen karttuessa.

Isoin haaste on ollut tasapainoilu säilyttää koiran luontainen oma-aloitteisuus vaatien samalla ehdotonta tottelevaisuutta. Välillä on pitänyt ottaa askeleita taaksepäin ja palata helpompiin treeneihin, vähemmän käskyjä, enemmän itsenäistä työskentelyä”, Mervi kertoo.

Sopivasti haastava rata ja hieno tunnelma

Koemuotona perinteinen paimennus eroaa bordercollieiden ja kelpieiden paimennuskokeista sillä, että perinteisen paimennuksen kokeissa radat ovat aina erilaisia ja tehtävät hyvin käytännönläheisiä. Finaalirataa Mervi kuvailee haastavaksi mutta mukavaksi.

”Rata oli haastava kuten tällä tasolla pitääkin, mutta erittäin kiva. Siinä oli hyödynnetty tilan peltoja, teitä, ojia ja aittoja. Koirien osaamisen lisäksi katsottiin myös ohjaajien lampaiden käsittelytaitoa.”

Mervin kanssa karsinnoissa mukana oli myös Skipperin tytär Attic Angel’s Mahogany Coral ”Kaya”, joka myös pääsi finaaliin. Kaya pääsi finaaliin oman karsintapäivänsä toiseksi parhaalla ERI-tuloksella ja päätyi finaalissa lopulta kuudenneksi. Skipper voitti oman karsintapäivänsä ja saavutti SM-kultaa viiden pisteen erolla.

Mervi kertoo, että kaksipäiväisen karsintarupeaman jälkeen finaalissa alkoi jo kisaväsymys hieman painaa, mutta tunnelma kisapaikalla oli varsin hieno. Kaikki kilpailijat kannustivat toisiaan ja työntekijät tsemppasivat osallistujia. Mervi kiittelee kisajärjestäjiä ja tilan omistajia, jotka olivat panostaneet kilpailuun. Oli Suomen lippuja, online-tulospalvelu, hienot palkinnot ja kaikki järjestelyt toimivat erinomaisesti.

Kisoista jäi mieleen hyvä yhteishenki. Omiin ratoihimme olin erittäin tyytyväinen, vaikka ainahan sitä jotain viilattavaa löytyy. Pääsimme tekemään koeradalla asioita, joita olemme treenanneet ja pystyin luottamaan Skipperiin 100-prosenttisesti.”

Skipperin paimennusura on ollut Merville enemmän kuin mistä olisi osannut harrastuksen alkuvaiheessa koskaan unelmoida.

”Vuosi sitten Skipperistä tuli paimennusvalio ja nyt SM-voitto. Se on paljon enemmän kuin koskaan uskalsin ajatella. Totta puhuen en tiedä, mitä vielä keksisimme, mutta treenaamista emme ainakaan lopeta!”


MAINOS
SporttiRakin toimitus kertoo, mitä koiraurheilumaailmassa tapahtuu juuri nyt.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän