Kirjoittaja: Nina Norring

Koiranharrastuksissa koiran lisäksi on useimmiten läsnä myös koiran kouluttaja, ihminen. Jos kyse on ryhmäkoulutuksesta, on läsnä useampia ihmisiä. Vaikka koulutusohjaajan tai valmentajan intohimo suuntautuu usein nimenomaan lajiin tai koiriin yleensä, ohjaa hän väistämättä myös ihmistä. Mitä paremmin koulutusohjaaja tai valmentaja osaa ohjata ihmistä ja ryhmää, sitä paremmin koulutettava oppii itse kouluttamaan koiraansa ja sitä paremmin myös koira oppii. 

Kutsutko itseäsi koulutusohjaajaksi vai valmentajaksi? Onko niissä eroa? Usein ajatellaan, että koulutusohjaajana ja valmentajana toimiminen ovat eri asioita. Molemmissa on kuitenkin kyse ihmisen ja koiran oppimisesta, tietojen ja taitojen kehittymisestä. Käsitys ihmisten oppimisesta korostaa tänä päivänä oppimaan oppimista, ja opettaminen nähdään enemmän ohjaamisena. Oppijaa autetaan itse oivaltamaan, ymmärtämään ja soveltamaan oppimiaan tietoja ja taitoja. Tästä näkökulmasta valmentajana tai koulutusohjaajana toimiminen kuulostaa hyvin samanlaiselta. 

Osaatko luoda ilmapiirin, joka mahdollistaa oppimisen?

Miten kohtaat ihmisen?  

Koulutusohjaajan tai valmentajan ymmärrys lajista on tärkeää, mutta myös sillä on merkitystä, miten ohjaaja tai valmentaja kohtaa ihmisen. Vuorovaikutus ja viestintä ovat tärkeitä asioita huomioida – niin yksittäisten ihmisten kanssa kuin ryhmässäkin. Koulutustilanne alkaa jo ennen ensimmäistä kohtaamista, sähköinen ja kirjallinen viestintäkin luo mielikuvaa koulutuksesta. Pelkästään se vaikuttaa, miten esimerkiksi viestii ja ohjeistaa sähköpostilla etukäteen tai ottaa ihmiset ja heidän koiransa vastaan ensimmäisellä tapaamiskerralla. 

Kiinnitätkö riittävästi huomiota viestintään? Osaatko luoda ilmapiirin, joka mahdollistaa oppimisen? Kiinnitätkö huomiota ryhmäytymiseen? Otatko vastaan palautetta?

Toisille on luontevampaa toimia erilaisten ihmisten kanssa, toisilla se vaatii enemmän työtä ja harjoittelua. Hyvä uutinen on, että sitä voi opetella ja siinä voi kehittyä paremmaksi. Myös kouluttamisen tekniikkaa; esimerkiksi äänen käyttöä, viestintää sekä koulutuksen rakenteen suunnittelua voi erikseen harjoitella. Myös sen ymmärtäminen, millaisia tapoja ihmisillä on oppia, sekä millaisia motivaatioita lajin ja koiran kanssa harrastamiseen ihmisillä voi olla, auttaa kehittymään paremmaksi ohjaajaksi.

Kaikista näistä aiheista kuulemme lisää Nina Norringin nettiluennolla “MILLAINEN ON HYVÄ VALMENTAJA?” to 4.7. alkaen klo 18.30. Lue lisää luennosta tapahtumakalenteristamme. Luento on jäsenille täysin ilmainen ja vaatii vain aktiiviset jäsentunnukset. Katsottavissa myös tallenteena jälkikäteen.


MAINOS
SporttiRakin toimitus kertoo, mitä koiraurheilumaailmassa tapahtuu juuri nyt.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän