Tukitaidot ovat asioita, jotka tulevaisuudessa helpottavat varsinaisen tehtävän suorittamista. Tukitaitoja harjoitellaan irrallaan varsinaisesta tehtävästä, esimerkiksi lajiharjoittelusta. Tarvittavat tukitaidot riippuvat paitsi lajista myös yksilöstä, vaikka luonnollisesti lajiharjoittelussa tukitaidot ovat usein tietyiltä osin yhteisiä. Harjoitteiden tarkoitus on tukea koiran selviytymistä tehtävästään. Sarjan ensimmäisessä osassa aiheena olivat löytöön ja ilmaisuun liittyvät tukitaidot. Tässä toisessa osassa käsitellään esimerkkeinä joitakin etsimiseen liittyviä tukitaitoja.

Sekä haku- että jälkikoiran tärkein etsintään liittyvä taito on hajun seuraaminen.

Ohjaaminen

Etsipä koira sitten pistotettuna, vapaahkosti risteillen tai ohjaajan lähellä partioiden, on ohjaajan osoittamaan suuntaan lähteminen tärkeä taito etsinnässä. Näin koira voidaan tarvittaessa lähettää tarkistamaan yksittäinen kauempana oleva asia tai ohjata se maastoon, jossa ohjaajan on hankala kulkea. Hauska koiran ohjaamista tukeva leikki on kivien ja puiden kiertäminen, jota on helppo harjoitella vaikka lenkillä. Aluksi kiertoja voi tehdä läheltä ja sitten kasvattaa matkaa vähitellen koiran osaamisen karttuessa. Tällaisella harjoittelulla tuetaan koiran lähtemistä ohjaajan käden tai rintamasuunnan osoittamaan suuntaan ilman, että siihen liittyy lajitreenissä – kenties enemmän ohjaajalla – olevaa painetta esimerkiksi piston suoruudesta.

Kuvituskuva.

Ilmavirtojen käsittely

Sekä haku- että jälkikoiran tärkein etsintään liittyvä taito on hajun seuraaminen. Hakutyöskentelyssä kyse on ennen kaikkea ilmavirran hyötykäytöstä ja hajuvanan käsittelyn opettelusta. Pelastuskoirat etsivät tietysti ensisijaisesti ihmisiä, mutta myös esineiden löytäminen maastosta voi olla ratkaisevaa esimerkiksi etsinnän suuntaamisen kannalta. Etsimisen harjoittelu esineiden avulla on helppo tapa kehittää koiran kykyä työstää ilmavirtauksia. Samalla se ei kuitenkaan ole pelkkä tukitaito vaan ihan oikea etsinnässä hyödyllinen taito. Esineillä harjoittelu kehittää myös koiran motivaatiota tarttua pienempiin määriin hajua.

Esine-etsintää harjoittelemalla koiralle on todella helppoa saada kokemuksia erilaisissa olosuhteissa työskentelyssä. Käytännössä ohjaajan on vain valittava haluamansa säätila ja otettava mukaan koira ja esineet. Kun treenikavereita ei tarvita, ei harjoituksen toteuttaminen oli riippuvainen muusta kuin omista aikatauluista. Harjoiteltavia olosuhteita voivat olla niin helle kuin pakkanen tai kova tuuli ja täysin tyyni ilma. Tihkusade ja rankkasade vaikuttavat ilman liikkumiseen eri tavoin ja kova auringonpaiste voi tyynellä ilmalla nostaa hajun suoraan ylöspäin.

Sääolosuhteiden lisäksi esine-etsinnässä harjoittelun kohteena voivat olla erilaiset maastot ja alustat. Ilma liikkuu eri tavoin tiheikössä, hakkuuaukealla ja varvikossa. Sijoittamalla esineet strategisesti erilaisiin maaston kohtiin koiraa voi opettaa työstämään hajua, joka hajoaa ympäriinsä kivikossa, leviää pitkin ojan pohjaa tai levittäytyy korkealta kauemmas ympäristöön. Mitä enemmän koira saa harjoitella hajun lähteen paikantamista, sitä taitavammaksi se siinä kehittyy. Esineiden avulla on kätevä harjoitella myös koiran ollessa väsynyt, sillä koiran on tärkeää saada harjoitella työskentelyä erilaisissa viretiloissa.

Mitä taitoja sinä tarvitset?

Etsintään liittyvissä harjoituksissa on usein paljon kyse myös siitä, mitkä ovat ohjaajan mieltymykset koiran työskentelyn suhteen. Mieti, mitä toivot koiralta ja millä tavoin voisit tukea sen työskentelyn kehittymistä haluamaasi suuntaan lajitreenien ulkopuolella. Todennäköisesti samankaltaista käyttäytymistä on melko helppo saada aikaan muuallakin, kun vain halkaisee ketjun lenkin vielä kerran keskeltä.

Seuraavassa osassa aiheena on fyysinen harjoittelu.


MAINOS
Olen Elisa Reunanen, kielen oppimisen tutkija Turusta. Harrastan pelastuskoiratoimintaa ja olen ollut hälytysryhmässä vuodesta 2010, koiranohjaajana vuodesta 2014. Koirieni kanssa olen suorittanut pelastuskoirakokeita niin haussa, jäljellä kuin raunioilla. Ohjaan viikoittain pienryhmiä paikallisyhdistyksessämme. Pelastuskoiralajien lisäksi olen harrastanut ja kouluttanut monipuolisesti myös muuta hajutyöskentelyä erikoistuen tunnistusetsintään. Päivätyöni ohella koulutan tällä hetkellä tunnistusetsintää ja hajuerottelua Koirakoulu Vainuvoimassa Raisiossa.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän