Palveluskoirien suomenmestaruuskilpailut eli PK-SM:t miteltiin viikonloppuna Lahdessa Jokimaan Ravikeskuksen hienoissa puitteissa. Mestaruuksista kilpailtiin yhteensä kuudessa eri lajissa, eli haussa, jäljellä, etsintäkokeessa, viestissä sekä opastuksessa ja viime vuoden erilliskilpailuista poiketen myös IGP eli suojelu oli palannut takaisin PK-SM-kilpailujen yhteyteen. Kilpailuiden järjestävänä seurana toimi Lahden Käyttökoira ry yhdessä Tuuloksen koirakerho ry:n, SPL Lahti ry:n ja SPL Kärkölä ry:n ja Hollolan Koiraharrastajat ry:n kanssa.

Tänä vuonna kilpailuihin osallistui yhteensä 93 koirakkoa, joiden joukossa eniten belgianpaimenkoira malinoiseja (21) ja saksanpaimenkoiria (16). Kolmanneksi eniten kilpailuihin osallistui suursnautsereita (9) ja bordercollieita (9). Rotunsa ainoina edustajina mukana olivat dobermanni, dalmatiankoira, kultainennoutaja, beauceron, hovawart, valkoinenpaimenkoira, australiankelpie, bokseri, australianpaimenkoira ja lyhytkarvainen pyreneittenpaimenkoira.

Jäljellä bordercollie Tending Piraya teki harvinaisen tempun ja voitti mestaruuden jo toisen kerran peräkkäin, sekä parhailla maasto-osuuden pisteillä (200 p.) että parhailla tottelevaisuusosuuden pisteillä (94,5 p.). Mestaruus ratkesi yhteispistein 294,5 p.

JÄLKI: Mestaruuden näyttävä uusiminen

Jälkikokeessa bordercollie Tending Piraya ”Fisu” ohjaajanaan Emmi Lavikka uusi viime vuoden suomenmestaruutensa. Viime vuoden 199 pisteen maasto-osuus parani vielä pisteellä, ja tänä vuonna maastosta tuli täydet 200 pistettä. Mestareiden kokonaispisteet nousivat 294,5 pisteeseen ja samalla he saivat siis pitää myös parhaan jälkikoirien maasto-osuuden kiertopalkinnon edelleen itsellään. Erityisen mestaruuden uusimisesta tekee se, että viime vuonna Fisu ylsi mestaruuteen asti lainaohjaajan Emma Alven kanssa ja tänä vuonna omistajansa Emmi Lavikan kanssa. Parivaljakko voitti pari viikkoa sitten myös tokon SM-kilpailuissa pronssia tasapistein hopeamitalistin kanssa tehden finaalin parhaan suorituksen ja osallistuvat ensi viikonloppuna myös agilityn SM-kilpailuihin.

Jäljellä SM-hopealle nousivat Jari Salomäki & saksanpaimenkoira Tuntemattoman Canth 281 p. ja SM-pronssille Tiina Konu & suursnautseri Gigabit One N’only Madeleine 280 p.

Jälkikilpailussa tottelevaisuuden karsintarajaksi maasto-osuuksille muodostui 86 p., piste vähemmän kuin vuosi sitten.

Jälkikokeen SM-mitalistit

HAKU: Esineruutu ratkaisi lopulta haun mestaruuden

PK-haun suomenmestarit ovat Mervi Kähönen ja labradorinnoutaja Sidewild All About Shadows.

Haussa nähtiin tiukka mestaruustaistelu, jonka käänsi voitoksi koko viikonlopun tasaisesti työskennelleet Mervi Kähönen & labradorinnoutaja Sidewild All About Shadows yhteispistein 287,5 p. Mestaruus ratkesi lopulta kilpakumppaneita paremmin onnistuneen esineruudun ansiosta, jossa 6 pisteen ero hopeamitalistiin sinetöi kultamitalin.

Haussa SM-hopeaa parin vuoden takaiset SM-pronssimitalistit Arja Paloniemi & bordercollie Borderliz Robbin Hood 284 p. SM-pronssille haun parhaimmat tottispisteet 95,5 p. tehneet Senni Huotari & bordercollie Peatdigger Bute 281,5 p.

Haussa nähtiin kaiken kaikkiaan erittäin kova kenttäsuoritusten taso, sillä peräti 10 koirakkoa ylsi 90 pisteen tai sen ylittävään tottissuoritukseen. Karsintarajaksi maastoon muodostui 86 pistettä, kuten jäljelläkin.

Haun SM-mitalistit

EK: Kolmen etsintäalueen täydet pisteet siivittivät mestaruuteen

EK:n suomenmestarit ovat Mia Thel & saksanpaimenkoira Hellraiser Orlando.

Etsintäkokeessa mestaruus ratkesi maasto-osuuden pisteiden perusteella. Peräti kolmesta etsintäosiosta saadut täydet pisteet (jälki, pudotettu esine, tarkkuusetsintä) sekä myös hyvin onnistuneet haku ja esine-etsintä sinetöivät lopulta mestaruuden Mia Thelille & saksanpaimenkoira Hellraiser Orlandolle. Mestarien yhteispisteet olivat lopulta 269 p.

SM hopealle ylsivät Sanna Haataja ja bordercollie Festivo Emil 265,5 p. ja SM-pronssia nappasivat Sanna Hyytiäinen & bordercollie Dreamoor The Wizard Of Oz, 260,5 p.

Etsintäkoe tarjosi myös haasteita, sillä yhteensä vain viisi koirakkoa ylsi tulokseen asti.

Etsintäkokeen SM-mitalistit

VIESTI: Tuttuja mitalisteja palkintopallilla

Viestissä SM-voittajat Jonna Markkanen ja Mari Pölhö & malinois Aktivistin Kanerva saivat viestiosuudesta täydet 170 pistettä ja tottelevaisuudesta kilpailun toisiksi parhaat pisteet 85,5 p.

Viestissä sekä kulta- että hopeamitalistit kirkastivat viime vuoden mitalejaan. Suomenmestaruuteen nousivat viime vuoden hopeamitalistit ja tänä vuonna täyden 170 pisteen viestiosuuden tehneet Jonna Markkanen ja Jari Pölhö & malinois Aktivistin Kanerva 281,5 p.

SM-hopeaa nappasivat viime vuoden pronssimitalistit Marjatta ja Mari Annika Tuikkanen & bordercollie Tending Mayday 259,5 p.

Viestikokeessa muut kilpailijat eivät saaneet tulosta, joten pronssisijaa ei jaettu lainkaan.

Viestin SM-mitalistit

IGP: Mestareilla koko SM-kilpailuiden paras tottisosuus

IGP:n suomenmestari on Jan Skogster & belgianpaimenkoira malinois Ukrainer Iz Gratsiano.

IGP:n mestaruuden nappasivat ylivoimaisin yhteispistein 285 p. Jan Skogster & belgianpaimenkoira malinois Ukrainer Iz Gratsiano. Tämä koirakko esitti B-osuudessa tottelevaisuudessa koko SM-kilpailuiden parhaan suorituksen 97 p. esittäen tyylikästä, täsmällistä, voimakasta ja eleetöntä tottelevaisuutta. Parivaljakko nappasi upeat yli 90 pisteen suoritukset myös jäljeltä (B 92, kilpailun paras jälkiosuus) ja suojelusta (C 96, kilpailun toiseksi paras C-osuus).

IGP:n SM-hopealle nousivat hienosti viime vuoden suomenmestarit Krista Saari & belgianpaimenkoira malinois Parendo Vinces Alexander yhteispistein 277 p. ylittäen 90 pistettä jokaisesta osa-alueesta (A 90, B 93, C 94).

Virpi Skuras & saksanpaimenkoira Irgo Z Kraje Husitu uusivat hienosti viime vuoden SM-pronssinsa, tällä kertaa yhteispistein 263 p. (A 90, B 79, C 94).

Mestareiden B-osuus oli voimakas, vauhdikas ja eleettömän tyylikäs.
IGP:n SM-mitalistit

OPASTUS: Mestaruus ylivoimaisin pistein

Opastuksessa SM-kultaan nousivat Erkki Juntikka & labradorinnoutaja Torpan Tytön Leevi 284 p. SM-hopealle nousivat nyt viime ja toissavuoden tapaan Susanna Hannu & Opas Ape 254 p. SM-pronssia saivat Katja Heikkinen & labradorinnoutaja Opas Seiko 221 p.

Opastuksen SM-kultaa Erkki Juntikka & labradorinnoutaja Torpan Tytön Leevi.
Opastuksen SM-mitalistit

JOUKKUEET

SM-1 T-Team Sport Dogs ry 
823,5 p.
Emmi Lavikka & bordercollie Tending Piraya, jälkikoe
Riitta Jantunen-Korri ja Pekka Korri & bordercollie Tending Mystic, jälkikoe
Marjatta Tuikkanen, Mari Annika Tuikkanen & bordercollie Tending Mayday, viestikoe
Minna Mynttinen & bordercollie Tending Valor, etsintäkoe

SM-2 SPL-Röykkä ry 
809 p.
Heli Rissanen & saksanpaimenkoira Wolfganger Musty, jälkikoe
Kari Haapaniemi & saksanpaimenkoira Troyen’s Ehkä En, hakukoe
Wilhelmiina Kallio & saksanpaimenkoira Troyen’s Deitti, hakukoe
Riikka Veikkanen & saksanpaimenkoira Troyen’s Ehkä Sun, IGP

SM-3 Lapuan Koiraharrastajat ry
807 p. 
Arja Paloniemi & bordercollie Borderliz Robbin Hood, hakukoe
Kati Kuuttila & australiankelpie Nallikallion Kaitse O Ihku, hakukoe
Riika Tolonen & belgianpaimenkoira groenendael High-Spirited Cuutamo, hakukoe
Heidi Kailio & belgianpaimenkoira groenendal Sonata A Av Thargelion, etsintäkoe

Joukkuekilpailun SM-mitalistit

Kuvat & tulokset

SporttiRakin ottamia kuvia kilpailuista löydät Facebook-albumeistamme:


MAINOS
SporttiRakin toimitus kertoo, mitä koiraurheilumaailmassa tapahtuu juuri nyt.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän