FCI:n kansainväliset toko-säännöt ja ohjeet hyväksytään FCI:ssä viideksi vuodeksi kerrallaan. Tulevien sääntöjen (FCI:n sivulla voimassa 1.1.2021 alkaen) muutoksista on tehty yhteenveto http://www.fci.be/en/Obedience-46.html, josta tässä tiivistelmää olennaisin osin. Nämä koskevat luokkia 1-3 eli AVO-EVL-luokkia. Alokasluokkaa ei näissä käsitellä, koska se on meidän kansallinen, oma luokkamme.

Yleiset ohjeet

Aiemmin lisäkäsky on ollut -2 pistettä, nyt avoimessa luokassa se on aina -1, ellei toisin ole mainittu. Kaikissa liikkeissä pitää antaa käsky eli pelkkää käsimerkkiä ei voi käyttää käskynä. Joissain liikkeissä käsimerkki on sallittu yhdessä käskyn kanssa ja silloin niiden tulee olla yhtäaikaiset ja yhtä pitkät.

Koiralla tulee olla kaulapanta ryhmäliikkeissä ja avoimessa sitä suositellaan kehässäkin.

Kaikissa luokassa merkki muuttuu ryhmäksi merkkejä (3-6 kappaletta), joiden korkeus on 40-50 cm ja ryhmän halkaisija n. 70-80 cm. Ajatuksena tässä on laajentaa kiertämistä merkin ympäri.

Ohjausliikkeissä on kiellettyä koskea koiraan tai suunnata sitä liikkeen alussa. Nyt sallitaan kuitenkin liikkeen alussa yksi käsikosketus (kämmeneen). Koiran pitää koskea ohjaajaan, ohjaaja ei saa koskettaa koiraa. Tämä ei saa vaikuttaa koiran suuntaamiselta.

Avoin luokka

Paikallaolossa matka muuttuu ollen nyt 15 m, aiemman 25 m sijaan.

Seuraamisen, luoksetulon, kaukokäskyjen ja merkin kiertämisen kertoimet muuttuvat 3 -> 4.

Liikkeestä pysähtymiset: tulevaisuudessa näitä tehdään vain yksi, joka voi olla mikä tahansa (istu/seiso/maahan). Asento on sama kaikille koirille ko. kokeessa. Lisäkäskyä ei sallita, mutta FCI:n säännöissä väärästä asennosta voi vielä saada ilman muita virheitä max. 6 pistettä. Vartaloavut alentavat pisteitä 1-5 riippuen siitä, miten voimakasta se on.

Hyppy ja nouto yhdistetään, eli koira tekee hyppynoudon puisella kapulalla.

Voittajaluokka

Voittajaluokassa on muutamia kertoimien muutoksia:

  • paikallaolo 2 -> 3
  • seuraaminen 3 -> 4
  • luoksetulo 3 -> 4
  • tunnistusnouto 4 -> 3

Luoksetulossa on sallittua käyttää sekä käsimerkkiä että suullista käskyä yhtä aikaa.

Hyppynouto ja metallinouto poistuvat ja tilalle tulee kiertonoudon tapainen tehtävä: koira lähetetään kiertämään merkkiryhmä, sitten se pysäytetään ja pyydetään hyppäämään esteen yli. Eli tässä valmistellaan koiraa EVL:n kiertonoutoa varten.

Erikoisvoittajaluokka

EVL:ssä seuraaminen ja Z-liike (pysähtymiset seuraamisen yhteydessä) yhdistyvät siten, että ne tehdään yhden ja saman liikkeen yhteydessä (mutta arvostellaan kahtena eri liikkeenä). Linkissä on esimerkkejä siitä, miten pysähtymisiä tehdään sekä miten koira voidaan kutsua niistä seuraamaan.

Luoksetulossa koira voidaan pysäyttää mihin asentoon vain ja koira tekee näistä kaksi, esimerkiksi ensin maahanmenon ja sitten istumisen. Ohjaaja saa käyttää halutessaan sekä käsimerkkiä että suullista käskyä yhtä aikaa.

Ohjatussa noudossa merkkikartio poistuu. Koira lähetetään eteenpäin ja pysäytetään 10 m etenemisen jälkeen jossain vaiheessa ennen noutokapuloita. 10 m linja on merkitty jollain tapaa merkeillä tai kartioilla. Noutokapuloiden asetelma on kuten ennenkin. Kun koira on pysäytetty, se ohjataan noutamaan joku kolmesta kapulasta – myös keskellä oleva kapula voidaan noutaa.

Kiertohyppynoudossa muutos koskee merkkejä, eli niitä on nyt useampi (vrt. yleiset muutokset). Matka hypylle alussa on 5-7 m (ohjaaja saa valita aloitusetäisyyden) ja noutokapulat ovat kauempana hypyistä eli 6 m päässä. Hypyn maksimikorkeus on 60 cm.

Huomioita

Nämä muutokset ovat FCI:n sääntöihin kirjattu muutoksia. Suomessa voidaan tehdä vielä joitain pieniä säätämisiä esim. arvostelun suhteen, joten kannattaa odottaa sitä, että suomennetut ohjeistukset julkaistaan. Pääsääntöisesti itse liikkeet eivät muutu ja liikkeissä noudatetaan Suomessa FCI:n linjaa.

Päivitetty 6.2.2020: Korjattu tunnistusnoudon kerroin sekä lisätty sääntöjen päivämäärä FCI:n sivuilla.


MAINOS
Työskentelen opettajana nuoriso- ja aikuiskoulutuksen parissa Kannuksessa ”kennellinjalla” eläintenhoidon ja hyötykoirien kouluttamisen parissa. Toimin myös tottelevaisuuskokeiden tuomarina ja olen suorittanut eläintenhoitajan ammattitutkinnon eläinten kouluttamisen osaamisalalta. Koiraharrastukseni alkoi kauan sitten cockeri Minkin kanssa agilityssä ja myöhemmin myös tokossa. Sen jälkeen minulla on ollut sileäkarvaisia noutajia, joiden kanssa kilpailen tokossa, agilityssä, PK-jäljellä, rally-tokossa, noutajien metsästyskokeissa sekä metsästyskoirien jäljestämiskokeissa. Lisäksi syksyllä noutajat pääsevät mukaan tositoimiin metsästyksessä. Kouluttamisen lisäksi olen kiinnostunut eläinten käyttäytymisestä, luonteista, kognitioista, jalostuksesta jne.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän