Labyrinttietsintä on mainio tapa opettaa koiralle sitä, miten selviytyä vaativistakin hajupähkinöistä. Kun piilosta kantautuva haju leviää alueelle kolmiulotteisesti ja mukautuu ympäristön muotoihin, joutuu koira tekemään paljon työtä paikallistaakseen piilon. Näitä on hyvä harjoitella, jotta treenaaminen olisi monipuolista ja mielekästä. Tämäntyyppiset harjoitukset kasvattavat lisäksi koiran taitoja ratkoa itsenäisesti ongelmia ja siten samalla lisäävät koiran itseluottamusta.

Ilmaisu on tässä vaiheessa toissijainen seikka, sillä harjoituksen tarkoituksena on opettaa koiralle keksimään reitti mahdollisimman lähelle piiloa.

Labyrinttietsintä yksinkertaisesti

Seuraavalla videolla on esitetty yksinkertainen asetelma, jolla koiraa voi tutustuttaa labyrinttietsintäkonseptiin. Alkuun hajupurkki on näkyvillä, mutta jonkin näköesteen takana. Koiran on itse keksittävä reitti piilolle. Kun koira on selvittänyt reitin hajupurkille, palkitaan se ruhtinaallisesti. Ilmaisu on tässä vaiheessa toissijainen seikka, sillä harjoituksen tarkoituksena on opettaa koiralle keksimään reitti mahdollisimman lähelle piiloa.

Tehtävää vaikeutetaan asteittain. Reitille voi asettaa muita purkkeja, joissa on koiraa kiinnostavia hajuja, ruokaa tai muuta mielenkiintoista. Labyrinttietsintä on hyödyllistä, vaikka häiriöharjoitukset eivät olisikaan ajankohtaisia. Tällöin labyrinttiasetelmaa voi muokata monimutkaisemmaksi tai pitää samanlaisena, mutta siirtää purkin paikkaa pois näkyvistä.

Tehtävää vaikeutettaessa on hyvä muistaa muokata vain yhtä asiaa kerralla samalla, kun tarkkailee koiran käyttäytymistä. Treenin pitää olla aina antoisaa kummallekin osapuolelle!

Mukavia treenejä!

Tutustu labyrinttietsintään videolla

Videoon on saatavilla myös suomenkielinen tekstitys, jonka voi valita videon alareunassa olevasta CC-valikosta.

Videolla mainittu lähde treeni-ideaan: Stacy Barnettin blogi


MAINOS
Koiraharrastamista vuodesta 2001 alkaen, mm. pelastuskoiratoiminnassa (hälytysryhmässä olin mukana edesmenneiden suomenlapinkoirien Viiman ja Myryn kanssa), agilityssä ja nose workissä. Harrastuskavereinani ovat suomenlapinkoira Kero (synt. 12/2012) sekä bordercollie Disco (synt. 10/2017). Keron kanssa on tehty pelastuskoirajuttuja, mutta aktiivisesti harrastamme enää agilityä sekä nose workkia. Uuden oppiminen, itsensä kehittäminen, koiran oivallusten seuraaminen ja onnistumiset haasteiden jälkeen kiehtovat erityisesti, kun harrastuskumppanina on koira!

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän