Yhdessä tekeminen parantaa suhdetta

Rally-tokoa harrastavien rotujen joukosta löytyy mm. suomenajokoira Hilla, joka kilpailee lajin avoimessa luokassa häntä heiluen.

Yhdessä tekemisen riemusta se lähti, kertoo Tiina Peltonen, joka harrastaa rally-tokoa suomenajokoira Hillan kanssa. Rally-toko tunnetaan suosittuna ja monipuolisena harrastuslajina, niin tehtävien kuin rotujen osalta. Laaja rotukirjo on yksi lajin rikkauksista, sillä harrastus sopii monenlaisille koirille, niin isoille, pienille, sekarotuisille kuin seniorikoirillekin. Suomenajokoira onkin vain yksi lukuisista roduista, jotka harrastavat rally-tokoa.

Peltonen kuvailee suomenajokoiran olevan fiksu ja oppivan nopeasti. Välillä rally-tokoradalla haasteena on koiran hyvä hajuaisti, joka voi viedä mennessään erityisesti rally-tokon kylttitehtävien välillä. Kylttitehtävien väleihin ja seuraamiseen on kiinnitetty erityistä huomiota Hillan treeneissä, jotta nenä pysyisi irti lattiasta.

Peltosen mukaan koiran ja ohjaajan suhde on kaikkein tärkein asia, ja suhde vahvistuu kun tehdään yhdessä. Peltonen mainitseekin hyvän suhteen olevan heidän vahvuutensa, sillä Hilla on saanut olla mukana kaikessa jo ihan pennusta lähtien. Se on ollut mukana esimerkiksi Peltosen toisen koiran agilitytreeneissä. Hilla on ollut jo onnellinen pelkästään siitä, että se saa olla mukana. Peltosen piti kokeilla rally-tokoa ensin agilitykoiransa kanssa, mutta sillä oli liikaa vauhtia ja siksi rally-tokoon pääsi Hilla, joka osoittautui innokkaaksi harrastajaksi. Peltonen kuvailee Hillaa onnelliseksi ja tyytyväiseksi eikä se stressaa ylimääräistä. Lisäksi hän kertoo, että moni ihminen voisi ottaa mallia Hillan elämänasenteesta, jossa kaikki tehdään häntä heiluen. Parivaljakko on saavuttanut rally-tokossa alokasluokan koulutustunnuksen ja aloittanut kisaamaan avoimessa luokassa, jossa he pääsevät näyttämään yleisölle Hillan bravuurin eli avoimen luokan tehtävän numero 43 eli “istu, käännös vasempaan, istu”.

Rally-toko tunnetaan kaikkien rotujen monipuolisena ja hauskana lajina. Laaja rotukirjo on yksi lajin rikkauksista, sillä harrastus sopii monenlaisille koirille, niin isoille, pienille, sekarotuisille kuin seniorikoirillekin.

“Kun harrastusta jatkaa, niin mielenkiinto vain kasvaa”

Pinja Pirttilä
Pinja Pirttilällä on useampia bassetteja, jotka ovat saavuttaneet rally-tokon koulutustunnuksia, aina alokasluokasta ylimpään mestariluokkaan asti.

Pinja Pirttilällä on useampia bassetteja, jotka ovat saavuttaneet rally-tokon koulutustunnuksia, aina alokasluokasta ylimpään mestariluokkaan. Niin ohjaaja kuin koirat nauttivat rally-tokosta. Bassetit eivät olleet alun perin Pirttilän rotuvalinta, vaan puoliso oli valinnut bassetin, johon myös Pirttilä ihastui. Bassetit ovat kivoja ja monipuolisia harrastuskoiria, kertoo Pirttilä.

Rally-tokossa on paljon opeteltavaa alussa, kuten kyltit ja säännöt, mutta kun harrastusta jatkaa, niin mielenkiinto vain kasvaa, kertoo Pirttilä. Hän jatkaa, että laji on monipuolinen ja ja tarjoaa jatkuvasti uusia haasteita, kun kilpailuluokat vaihtuvat. Rally-toko on ollut Pirttilän selkeä ykköslaji, ja muina harrastuksina on ollut koiratanssi ja nosework, joista nosework on ollut basseteille hyvän hajuaistin ansiosta luontaisesti helppoa. Haastavin liike rally-tokossa onkin ollut houkutus, jossa koiran nenä haluaisi ilmaista houkutuksessa olevat herkut ja mielenkiintoiset asiat.

Koiran motivaation löytyminen voi kestää, mutta tehty työ palkitsee

Koiran motivaation löytäminen ja ylläpito vaativat ohjaajalta hiukan töitä ja kekseliäisyyttä, kertoo Pirttilä. Hän jatkaa, että bassetit ovat alun perin jalostettu itsenäiseen työskentelyyn, jonka takia pennun kanssa pitää erikseen harjoitella ohjaajan kanssa yhdessä tekemistä. Pirttilä käyttää bassettiensa kanssa paljon naksutinta ja sheippausta eli tarjoamista kun harjoitellaan uusia asioita. Koska rotu on alun perin työkoira, niin koirasta löytyy suuri motivaatio ja moottori, kun koira oivaltaa, Pirttilä kertoo. Nykyään osa liikkeistä, kuten pyörähdykset, kukkaset ja kierrot ovat Pirttilän koirien mielestä niin hauskoja tehtäviä, että ne toimivat jopa motivoivina asioina kisakehässä.

Myös suomenajokoiran kanssa rally-tokoa harrastava Peltonen kertoo, että motivaation kanssa täytyy olla tarkkana. Tärkeimpiä asioita Hillan treenien suunnittelussa on, että treenit eivät saa kestää liian kauan, sillä liian pitkät treenit saattavat heikentää Hillan motivaatiota. Peltonen kertookin, että välillä rally-tokorata tehdään kerran ja välillä kahdesti, sen mukaan mikä päivän motivaatio ja tunnelma on.

Myös Henna Kiljunen kertoo haasteeksi koiran motivoinnin, kun hän harrastaa rally-tokoa amerikanakitojensa kanssa. Amerikanakitoissa viehättääkin nimenomaan se, etteivät ne ole niin miellyttämisen haluisia vaan erilaisia ja itsenäisiä, kertoo Kiljunen. Rotu tuli Kiljuselle tutuksi, kun hän teki aikanaan koulussa amerikanakitoista esitelmän, jota varten hän oli haastatellut rodun kasvattajaa. Yhteys kasvattajaan säilyi esitelmän teon jälkeenkin ja aikuisena Kiljunen valitsi ensimmäiseksi koirakseen kodinvaihtajana amerikanakita Jamin. Jami motivoituu harrastuksessa ruoalla, joten harrastaminen on ollut helpompaa Jamin kuin nuoremman amerikanakitan Jymyn kanssa, kertoo Kiljunen.

Henna Kiljunen harrastaa rally-tokoa amerikanakitojensa Jamin ja Jymyn kanssa. Kuva: Noora Teronen

Eläkepäiviin uusi ystävä ja harrastus

Chihuahua Lilli on rally-tokovalio.

Päivikki Vuori etsi eläkepäivilleen pientä koiraa, joka olisi helppo ottaa mukaan esimerkiksi lentokoneeseen. Sattumalta hän tutustui chihuahuapentueeseen, jonka johdosta Vuori ihastui rotuun. Myöhemmin kotiin tuli chihuahua Lilli, joka osoittautui myös oivalliseksi harrastuskoiraksi. Lilli on taitava käyttämään nenäänsä ja ensimmäiseksi harrastukseksi valikoitui nosework, jonka rinnalle tuli myöhemmin rally-toko. Rally-toko vei ajan kuluessa mennessään ja mestariluokkaa harjoitellessaan koossa oli jo ystäväporukka, jonka kanssa Vuori vuokrasi kerran viikossa hallia yhteistreeneihin.

Vuori kertoo, että rally-tokossa viehättää se, että laji on monipuolinen ja kaikki voivat pärjätä siinä. Vaikka Lilli on kovin oppivainen koira, rally-toko ei ole tuntunut helpolta lajilta parivaljakolle. Lillin lempiliikkeitä ovat olleet esteet, kuten putki ja hypyt, sekä ohjaajan edessä peruutus, johon piti lopulta keksiä kokonaan uusi vihje, jotta Lilli muistaisi välillä myös istua ohjaajan edessä eikä vain peruuttaa.

Useamman kilpailun jälkeen parivaljakko saavutti rally-tokon valionarvon, jonka jälkeen he ovat lopettaneet aktiivisen harrastamisen rally-tokossa. Vuori kuvailee ilahtuneena kuinka paljon rodun edustajia on tullut vuosien varrella mukaan lajiin ja taitotaso on hieno. Vuori uskookin, että ihan lähiaikoina chihuahuapiireissä nähdään uusia rally-tokovalioita. Lilli jatkaa edelleen noseworkia ja lisäksi koirakko haluaa kokeilla tulevaisuudessa heille uusia lajeja, kuten koiratanssia.

Myös Kiljunen on harrastanut useampaa lajia amerikanakitojensa kanssa, kuten viehejuoksua ja metsästyskoirien jäljestämiskoetta eli MEJÄä. Vanhempi koirista Jami on saavuttanut rally-tokossa avoimen luokan koulutustunnuksen ja nuorempi Jymy on myös aloittanut kisaamisen. Kumpikin koira nauttii eniten putken tekemisestä, mutta puolenvaihdot ovat haastavia. Kiljunen myös kertoo, että hihnatta kulkeminen voi olla haaste, sillä hajut saattavat viedä mennessään. Se ei ole kuitenkaan vakavaa, sillä kuten Kiljunen sanoo, harrastaminen ei saa mennä tunteisiin ja huumoria pitää aina olla mukana. Ennen kaikkea harrastamisen pitää olla hauskaa, eikä sen ei pidä olla liian vakavaa. Kiljunen päättääkin ajatuksen mottoonsa: “Meillä on kivaa yhdessä, tuloksista viis“.

Toimittaja Sanni Lempiäinen

Muokattu 15.10. Artikkelikuva päivitetty.


MAINOS
SporttiRakin toimitus kertoo, mitä koiraurheilumaailmassa tapahtuu juuri nyt.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän