Rovaniemi ja Napapiirin retkeilyalueen reitit ovat meille jo pitkälti entuudestaan tuttuja, mutta tällä kertaa tarkoituksena on valottaa näitä reittejä myös teille. Kävimme samalla reissulla ulkoilemassa sekä Napapiirillä että Rovaniemen kaupunkialueen reiteillä. Tässä toisessa artikkelissa esitellään meidän suosikkireitit Napapiirin retkeilyalueelta, kun taas Rovaniemen ulkoilureitteihin pääset tutustumaan tässä nimenomaisessa artikkelissa. Toivottavasti nämä artikkelit saavat sinutkin innostumaan Rovaniemen ja Napapiirin retkeilyalueen reiteistä yhdessä koirasi kanssa. Retki-iloa sinulle toivottavat Saana sekä muut mukana olleet kaksi- ja nelijalkaiset!

Ounasvaaran luontopolku

Ounasvaara on helpon saavutettavuutensa ja monipuolisuutensa ansioista loistava kohde niin kesä- kuin talviretkeilyynkin.

Ounasvaara sijaitsee Rovaniemen keskustan tuntumassa, ja sen huippu nousee aina 203 metrin korkeuteen merenpinnasta. Ounasvaaralla on niin kesäisin kuin talvisinkin lukemattomia mahdollisuuksia liikkumiseen. Jokainen löytää sieltä varmasti omansa. Niin mekin: meidän laji on retkeily koirien kanssa. Kesäaikaan koirien kanssa Ounasvaaralla kannattaa suunnata luontopolulle, joka on vajaat 5 kilometriä pitkä. Lyhyempi versio Ounasvaaran luontopolusta on vain 3,8 km, mutta itse olemme aina kävelleet tämän pidemmän reitin. Reitin varrella on kaksi tulentekopaikkaa sekä toisen tulentekopaikan läheisyydessä puhdasvetinen lähde.

Ounasvaaran luontopolku tarjoaa kulkijalleen vaihtelevaa maastoa ja mahtavia maisemia.

Luontopolulle pääsee Ounasvaaran parkkialueelta Hiihtomajantieltä. Parkkialue löytyy Lappi Areenan ja Ounashallin jälkeen oikealta. Luontopolku kulkee vaihtelevassa maastossa, osin pitkoksilla, osin metsäpoluilla. Reitillä on myös muutama kallioisempi kohta, joissa vesisateella saa olla tarkkana liukastumisvaaran vuoksi. Reitin varrella on myös näköalapaikka ja siihen kannattaa kyllä toviksi pysähtyä ihastelemaan maisemia. Kaiken kaikkiaan tämä on koirien kanssa helppo ja mukava reitti, jossa on hyvin ohituspaikkoja, joskin myös usein aika paljon liikkujia. Mutta Ounasvaaralle kyllä mahtuu, ruuhkan tuntua ei koskaan ole ollut!

Ounasvaaralla kulkiessaan unohtaa olevansa lähestulkoon Rovaniemen keskustassa.

Ounasvaaralla kulkee talvisin talvikävelyreitti. Kesäaikaan, varsinkaan keväällä ja alkukesästä, en suosittele talvikävelyreittiä, sillä se on usein hyvin märkä ja mutainen. Mutta talvella taas aivan mahtava reitti lenkkeilyyn, kuten nimikin kertoo. Talvikävelyreitti ja luontopolku kulkevat pieniä pätkiä samaa reittiä, mutta mikäli tulee mahdollisuus käydä kävelemässä nämä molemmat, niin kyllähän sitä vaan kannattaa mennä. Luontopolun ja talvikävelyreitin lisäksi Ounasvaaralla menee paljon muita reittejä ja polkuja, joten jokainen varmasti sieltä löytää itselleen sopivan reitin.

PS. Ounasvaaran kesäkelkkarata on hauska, suosittelen kokeilemaan!

Koivusaaren luontopolku

Koivusaaren luontopolku on ihan Rovaniemen keskustan tuntumassa oleva lyhyt, mutta ehdottomasti käymisen arvoinen luontopolku. Tämä luontopolku toimii hyvin vaikka verrytelylenkkinä raskaamman lenkin päälle tai kuumana päivänä pakolliseksi vilvoittelua sisältäväksi lenkiksi. Koivusaaren luontopolulle pääsee parhaiten Ounaspaviljongin parkkipaikalta.

Alkukevään ja -kesän sulamisvedet voivat aiheuttaa reitillä haasteita. Muuten Koivusaaren luontopolku on ihanteellinen valinta kevyeen ja helppoon ulkoiluun.

Koivusaaren luntopolku on vain reilut 2 km pitkä. Sen sanotaan soveltuvan kevät-, kesä- ja syysreitiksi, mutta toisinaan sulamisvedet saattavat aiheuttaa haasteita, eikä reitti välttämättä ole alkuvuodesta kuljettavissa. Mikäli sulamisvedet eivät ole katkoneet reittiä ja luontopolulle pääsee kuivin jaloin, kannattaa se ehdottomasti käydä kulkemassa. Lyhyt luontopolku on helppokulkuinen, koko matkaltaan pitkostettu. Reitin varrella on muutamakin paikka, josta koiran voi päästää juomaan ja kahlaamaan. Lisäksi Ounaspaviljongin parkkipaikan läheisyydessä on mahdollista kahluuttaa koiria.

Pöyliövaaran lähdepolku

Tämä oli meille uusi tuttavuus, mutta osoittautui aika kivaksi iltalenkiksi kohtuullisen lähellä Rovaniemen keskustaa. Pöyliövaaran lähdepolku on itsessään 2 km mittainen, mutta hiukan lisää pituutta reitille saa, kun poikkeaa käymään Virikkolammella. Pöyliövaaran lähdepolku kulkee paikoin pitkoksilla, mutta lyhyelle reitille mahtuu myös muutama hiukan haastavampi maastollinen kohta kivikoiden muodossa. Pientä nousua ja laskua reitillä on, mutta ei tällä reitillä kyllä kiipeämään joudu. Tai hikoilemaan. Reitin varrelta löytyy myös laavu tulipaikkoineen.

Jos kaipaat lyhyttä, helppoa ja kuitenkin aisteja hivelevää lenkkiä, valitse Pöyliövaara!

Korkalovaaran luontopolku

Korkalovaaralle ei tällä kertaa ehditty, kun helle hiukan rajoitti käveltävien reittien pituutta. Korkalovaara on kuitenkin helpon saavutettavuutensa ja helppokulkuisuutensa ansiosta ehdottomasti nostettava esille. Lähtöpisteitä on luontopolulle useampi ja reittejä Korkalovaaralla sitäkin enemmän. Kaikkia reittejä mekään emme ole kävelleet, mutta tämä on siinä mielessä hyvä lenkkikohde, että lenkin pituus on todella helppo määrittää täysin omiin tarpeisiin sopivaksi. Toimii siis vaikka verryttelylenkkinä!

Nämä Korkalovaaran kuvat ovat meidän edellisen syksyn reissulta. Näin vehreää Korkalovaaralla on vielä syyskuussa!

Osittain Korkalovaaralla pääsee kulkemaan metsäpolkuja, osittain reitistö menee pitkin pitkoksia. Missään kohtaa ainakaan meidän reiteillä maasto ei ole ollut kovin vaativaa, joten tämäkin kohde sopinnee myös oman arvonsa tunteville vanhuskoirille. Korkalovaaran luotopolun varrelta löytyy tulipaikka, sekä reitin varrelta parikin lähdettä. Kevyeen iltakäppäilyyn loistava reittivalinta!

Vinkki! Kaikki tässä artikkelissa esitetyt luontokohteet löytyy helposti ihan Mapsista, ei siis tarvitse tietää parkkipaikkojen tarkkoja osoitteita! Jos kutenkin haluat kohteiden tarkemmat speksit, niin kurkkaapa ne etiainen.fi-sivustolta.


MAINOS
INSTAGRAM @hot_n_dog TREENI- JA KISAVINKKEJÄ RALLYTOKOON 💯Säännöt ja suoritusohjeet harrastajaystävällisesti 📧Saana| Valmentaja, harrastaja ja kisaaja

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän