Noin viisi vuotta sitten matkasimme Tanskan aivan eteläisimpien rantojen ohi, kun olimme matkalla koirien kanssa Alpeille. Tällöin jo ihastuimme Rømø-saaren rantoihin, kilometitolkulla valkoista hiekkaa ja merta, ja kaikille tilaa liikkua. Niinpä reissu Jyllannin niemimaan tarkempaan tutustumiseen jäi kytemään, ja tänä syksynä sen toteutimme syys-lokakuun vaihteessa reilut 2 viikkoa. Ja tämä reissu ei ainakaan hillinnyt matkustusintoamme jatkossakin koirien kanssa Tanskaan!

Lounaiset saaret: Fanø

Turismi ja luonto yhdistyvät

Aloitimme Jyllannin niemimaan kiertämisen Esbjergin alueelta, joka on aivan Vadehavet-luonnonpuiston pohjoisosaa. Kuten alussa mainitsinkin, niin tuon alueen suurin ja eteläisin saari Rømø oli tullut kierrettyä jo aiemmalla matkalla, niin aloitimme nyt niistä lounaisosista, joissa emme olleet vielä käyneet. Mantereen puolella täällä kohti on rantaa kohdin viettäviä ja rannoiltaan lettoisia kauniita nurmipeitteisiä rantapenkereitä, joita on todella mukava kävellä koirien kanssa. Niillä laiduntaa paljon lampaita, ja koirat tulee tietenkin olla kytkettyinä. Mutta flekseillä tai pitkillä liinoilla on mukava edetä, kun ne eivät voi jäädä yhtään mihinkään kiinni, pelkkää nurmea tai lyhyttä heinää joka puolella. Muutenkin Tanskassa on hyvin vähän metsää tai puskikkoja ja helppokulkuisia polkuja risteilee joka puolella, ja maasto on rantapenkereitä lukuun ottamatta hyvin tasaista, joten koirien kanssa kytkettynäkin kulkeminen on todella rentouttavaa ja helppoa, ja joka puolella näkee pitkälle eteenpäin – asioita, joita koiramatkaaja arvostaa kovasti.

Esbjergistä otimme lyhyen lauttamatkan Fanø-saarelle, jossa vietimme yhden yön yli. Lauttamatka kestää vain 12 min, ja näitä lauttoja kulkee mantereen ja saaren välillä jopa läpi yön. Saari on suhteellisen pieni, mutta siellä on silti paljon nähtävää. Eteläisempään suurempaan Rømø-saareen verrattuna se on vähän vähemmän turistejä vilisevä, mutta näillä seuduilla ja molemmilla saarilla kyllä riittää etenkin saksalaisturisteja, sillä Saksasta ei löydy tällaisia merenrantapaikkoja lainkaan. Tanskan rannat ovatkin siis saksalaisten rantalomakohde. Fanøn saarelle mahtuu kuitenkin useampi eri ranta, ja sieltäkin pystyy valitsemaan vähän vähemmän vilkkaita paikkoja: esim. Fanø Strand oli meidän kokemustemme mukaan rauhallisempi, kun taas Rindy Strand vilkkaampi.

Fanö-saaren hyljesafari
Lounais-Jyllannin rantoja yhdistävät mahdollisuudet sekä turismiin että aitoihin luontoelämyksiin. Tämä merenpohjaa pitkin kävelty hyljesafari oli yksi hienoimmista luontoelämyksistä matkoillamme.

Fanøssä pääsee kuitenkin nauttimaan myös autenttisemmasta luonnosta, etenkin näin syysaikaan. Se on nimittäin paikka, jossa valtava määrä muuttolintuja pysähtyy lepäilemään, ja lintuja oli rannoilla tuhansia ja taas tuhansia. Pohjoisrannalta järjestetään myös hyljesafareita, jollaista myös kävimme kokeilemassa (se on yksi harvoista asioista, joka tulee tehdä ilman koiria). Opastettu safari kuljetti meitä pitkin laskuveden aikana matalavetistä merenpohjaa pitkin, ympärillä sekä hylkeitä että valtaisa määrä lintuja. Vedessä käveleminen oli jo itsessään hieno kokemus. Tällaisille retkille ei kuitenkaan kannata omin päin ilman opasta lähteä, sillä kovalla tuulella merivesi voi nousta nousuveden aikaan jopa 5 metriä, ja sumu ja ukkonen voivat yllättää, ja myös juoksuhiekka on vaarana alueella kulkiessa. Pitää tietää, mistä voi mennä ja milloin.

Lisäksi koirien tulisi ranta-alueilla olla merkkien mukaan nykyisin kytkettyinä, mutta aika moni ei tunnu tätä ohjeistusta noudattavan. Koiria kulkee rannoilla paljon vapaana, mikä on hyvä huomioida, mikä tämä voi olla omalle koiralle ongelma. Onneksi tilaa väistää on paljon, sillä rannat ovat todella suuria ja parhaimmillaan kymmenien kilometrien mittaisia. Luonnonsuojelualueilla kannattaa kuitenkin olla erityisen tarkkana koirien kanssa, sillä safariopas kertoi, että poliisit kiertävät paikkoja jonkin verran, ja jokaisesta väärällä alueella irti olevasta koirasta joutuu maksamaan 5000 DKK sakon, eli noin 750 €/koira.

Blåvand Strand & Skallingen

Turistikeskus ja luonnonsuojelualue vierekkäin

Blåvand Strand Tanska, Jyllannin rannikot koiran kanssa matkaillessa
Blåvand Strand ja Blåvandshukin majakka

Mantereen puolella hieman Fanøn saarta pohjoisempana sijaitsee Blåvand Strandin alue. Sen vieressä sijaitseva Oksby on erittäin turistimainen ja vilkas, jossa palveluita löytyy eläinlääkäristä urheilukauppoihin. Eikä ihme, sillä alueelle on keskittynyt useampi nähtävyys: valtavan pitkä hiekkaranta, hieno majakka, eläintarha, bunkkerirakennelmia toisen maailmansodan ajalta, minigolfia jne. Paikalliset rantahuvilat luovat alueelle oman hienon leimansa, sillä erityisesti tällä alueella näkee paljon vanhoja olkikattoisia beach house -tyyppisiä taloja. Majakasta on hienot näkymät merelle (joskin muutama porras kavuttavana ensin), ja Blåvandin rannalla sijaitsee koko Tanskan läntisin piste. Sekä ihanat rantahuvilat että majakat ovat sellaisia, jotka kuuluvat kiinteänä osana Jyllannin rannoille, sillä niitä on ihailtavana joka puolella.

Emme olleet tehneet reissullemme mitään tarkkaa matkasuunnitelmaa emmekä edes tutustuneet paikkoihin juurikaan etukäteen. Etenimme matkalla Google Mapsin mukaan, katsomalla aina edellisenä päivänä, mikä voisi näyttää kartalla seuraavaksi mielenkiintoiselta nähtävältä paikalta. Kartalla Blåvandin lähellä sijaitsi Skallingenin alue, johon päätimme myös tutustua. Mutta kun pääsimme paikan päälle, huomasimme, että se on kokonaan luonnonsuojelualuetta, johon koirilla ei ole lainkaan kulkuoikeutta. Mutta mikäli haluaa päästä täysin omaan rauhaan ilman koiria kävelemään, niin tämä on sille oikea osoite. Täällä rannoilla ei nimittäin ollut ketään, ei yhtään turistia, koska kaikki haluavat olla niillä hiekkarannoilla, joilla saa ajaa autolla ja temmeltää ilman suurempia rajoituksia. Skallingenin alueelle ajaessamme törmäsimme kuitenkin upeisiin kymmenien, jossei jopa satojen, hevosten laidunalueisiin. Se oli kerrassaan upea näky! Muutenkin pitkin Tanskaa ajaessa näkee kaikilla rantakaistaleilla ja lähes kaikilla mahdollisilla alueilla todella paljon kotieläimiä, huomattavasti paljon enemmän kuin muualla Pohjoismaissa.

Skallingen, luonnonsuojelualue
Skallingenin luonnonsuojelualueella valtavan suuria hevoslaumoja laiduntamassa.

Hvide Sande

Valkoisen hiekan ja rantadyynien paratiisi

Jyllannin länsirannoilta löytyy sitten oikein valkoisen hiekan ja rantadyynien paratiisi Hvide Sande. Tämä oli paikka, joka vaikutti niin rentouttavalta, että päätimme jäädä tänne lähes viikoksi. Pieni mutta silti riittävän suuri kaupunki, josta sai hankittua kaiken tarpeellisen, paljon mahdollisia vuokrattavia rantahuvilakohteita Airbnb:n kautta ja valkoista rantaa. Siis VALTAVASTI valkoisen hiekan rantaa. Tältä alueelta löytyy kymmenien kilometrien pituisia pyöräilyreittejä ja paljon tilaa liikkua koirien kanssa. Etenkin näin syksyllä, kun kesäturistit olivat jo kaikonneet alueelta. Useimmissa vuokrattavissa majoituskohteissa koirat ovat sallittuja, mikä on tietysti koiramatkaajan kannalta mukavaa. Muutenkin koiria on valtavasti kaikkialla, ja ne ovat tervetulleita lähes minne vaan, etenkin kytkettyinä.

Hvide Sande ranta koirien kanssa matkalla
Hvide Sande -rannalla voi koirien kanssa kulkea koko suoraan rantahiekkaa pitkin tai pitkin heinikkoista rantadyyniä.

Tanskassa matkaillessa koirien kanssa tulee käveltyä huomaamattakin paljon, siis todella paljon. Rantaa pitkin ei huomaakaan, kun viisi kilometriä on jo mennyt yhteen suuntaan, niin leppoisaa ja mukavaa se on. Kaiken koirien kanssa vietetyn ajan rinnalla on mukava hyödyntää myös muita paikallisia nähtävyyksiä. Itse kävimme vierailemassa mm. Pohjois-Euroopan suurimmassa Akvaariossa, vanhoissa jopa 1100-luvun luostareissa sekä sitten erityisesti mainitsemisen arvoisena sanoisin Hvide Sande -rannan pohjoispuolella (Søndervigissä) sijaitsevan Sandskulpturfestivalenin eli hiekkaveistosfestivaalit. Nämä upeat festarit ovat avoinna aina toukokuusta myöhäiseen syksyyn, ja veistokset ovat mykistävän upeita, suuria ja joka vuosi taiteilijoita kertyy niitä tekemään ympäri maailmaa uusien teemojen ympärille. Tänä vuonna teemana oli antiikin Kreikan mytologia. Veistoksia on kymmeniä, ja ne ovat useita metrejä korkeita, äärimmäisen taidokkaasti tehtyjä taideteoksia.

Sandskulpturfestival, Söndervigin rannan lähellä
Sandskulpturfestival Söndervigin rannan lähellä. Nämä veistokset ovat noin 3-4 m korkeita upeita taideteoksia.

Pohjoiskärki ja Skagen

Tarjolla hiekkadyynejä, yhdistyvät meret ja luontoa

Länsirannalta siirryimme sitten aivan Jyllannin ja koko Tanskan pohjoiskärkeen eli Skagenin alueelle. Pieni pysähdys Løkkenissä ennen pohjoiskärkeä antoi mahdollisuuden kävellä mahtavaa jyrkkäreunaisempaa rantapenkerettä, josta on upeat näkymät merelle. Vastaavia suurempia ja jyrkempiä rantoja näimme myös hieman etelämpänä Lemvigissä Høfde G:n alueella.

Tiesimme, että Skagen varmasti tulee olemaan reissun kohokohta, sillä siellä on sellaista uniikkia luontoa, mitä muualla Tanskassa ei nää. Siellä oikeastaan yhdistyvät kaikista muista alueista parhaimmat puolet samaan paikkaan. Ehdottomasti upea koettava elämys on Grenen, jossa kaksi merta, Kattekat ja Skagerrak, yhdistyvät toisiinsa. Vierailimme siellä hieman tuulisempana päivänä, ja oli kyllä varsin vaikuttavaa nähdä kahden ison meren aaltojen törmäävän toisiinsa voimalla ja pärskeellä. Lisäksi meillä kävi tuuri, sillä emohylje oli jättänyt Grenenin kärkeen kaksi kuuttia huilaamaan, ja ne makoilivat ja nukkuivat sikeästi suoraan rannalla. Oli erikoista, että monella turistilla oli koiria mukana myös täällä (eikä se ollut erikseen kiellettyäkään, kytkettynä toki tuli olla), ja hylkeet eivät reagoineet edes koiriin lainkaan. Itse en olisi tänne ottanut koiraa mukaan, ja ilman koiria kävimmekin siellä kävelemässä. Rantoja kyllä riittää muitakin koirien kanssa talsittavaksi niin paljon kuin omat jalat vaan jaksavat.

Grenen, kahden meren yhdistymiskohta, jossa Kattegat ja Skagerrak lyövät aaltonsa yhteen törmäyskurssilla.
Hylkeitä Grenenissä
Hyvällä tuurilla Grenenissä voi nähdä myös etenkin kuutteja rantahiekalla makoilemassa ja huilaamassa, kun emot ovat pyydystämässä saalista merestä.

Grenenin upeasta kokemuksesta jo lähes hengästyneinä lähdimme tutkimaan vielä lisää upean pohjoiskärjen nähtävyyksiä. Alueelta löytyy mm. historiallinen maamerkki Den Tilsandede Kirke, jossa ikivanha kirkko on hautautunut muuten rantahiekkaan, ainoastaan kellotorni on jäänyt hiekan yläpuolelle.

Yksi reissun hämmästyttävimmistä luontokohteista oli kuitenkin vielä näkemättä, sillä Skagenin alueelta löytyy myös Råbjerg Mile, joka on noin kahden neliökilometrin kokoinen hiekkadyyni, jossa on 3,5 miljoonaa kuutiota hiekkaa ja on korkeimmasta kohdasta 40 m korkea. Dyyni matkustaa 15 m luoteeseen joka vuosi. Ei uskoisikaan, kuinka paljon erilaisia hienoja luontoelämyksiä voi löytyä näinkin läheltä Suomea!

Råbjerg Mile -hiekkadyyni Skagenin alueella
Råbjerg Mile -hiekkadyynin huipulla.

Vielä muutama vinkki koiraharrastajalle

Tanskaan on helppo ajaa siltojen kautta Ruotsin Malmöstä. Mutta mikäli mielii nimenomaan Jyllannin pohjoiskärkeen esim. Skagenin alueelle vierailemaan, kannattaa miettiä laivan ottamista suoraan Göteborgista Frederikshavniin. Sillä välillä kulkee paljon eri laivoja ja matka kestää noin 4 h. Vain osaan laivoista saa ottaa koiria, joten kannattaa tarkistaa tämä ensin. Tämä reittivalinta voi lyhentää ajomatkaa jopa 700 km.

Tanskasta löytyy myös koiraharrastajalle koettavaa ja opittavaa. Sieltä löytyy taitavia harrastajia ja kouluttajia moneen eri lajiin, ja itse kävin matkan aikana bortsujuniorini kanssa paimentamassa parin eri kouluttajan opissa useampana päivänä. Moni myös yhdistää esim. rally-tokon kisaamisen lomamatkailuun, joten kannattaa tutkailla myös harrastusmahdollisuuksia etukäteen, mikäli haluaa tehdä lomalla muutakin kuin kävellä lukemattomia tunteja rantoja pitkin ja tyhjennellä sen jälkeen hiekkaa lenkkareista – sillä sitä taatusti riittää!

Lisäksi on pakko mainita Tanskan upea leipomokulttuuri, jollaiseen ei muualla niin törmääkään, ainakaan niin täydellisesti suomalaiseen suuhun sopivaa. Pienimmästäkin kylästä löytyy varmasti ihana perheomisteinen leipomo, jossa jokainen leipä ja herkku on täydellisesti suussa sulavaa, aina tuoretta ja syntisen hyvää. Me jäimme ainakin täysin koukkuun tanskalaisiin pulliin, ja joka aamu oli pakko käydä aina seuraavasta leipomosta ostamassa täytetyt sämpylät ja pullat mukaan. Niillä pärjäsikin sitten lähes koko päivän, ja hinnat olivat murto-osan suomalaisten leipomoiden hinnoista. Erityinen suositus siis näille myös!

Tanska on kyllä kaikin puolin elämyksellinen rantalomakohde koiraharrastajille ja koiran kanssa matkaaville! Voi kyllä lämpimästä suositella etenkin näin syys- ja kevätaikaan. Kesälläkin yleensä merituuli hillitsee pahimpia helteitä, mutta mikäli haluaa ottaa varman päälle, voi matkailu olla koiran kanssa mukavampaa hieman viileämmillä säillä. Ei muuta kuin matkaa suunnittelemaan! 🙂

Paimennus Tanskassa
Bordercollie Jippo 7 kk kävi paimennustreeneissä parillakin eri lammastilalla matkan aikana. Tanskasta löytyy paljon osaavia koiraharrastajia.

MAINOS
SporttiRakin päätoimittaja ja tuottaja. Aktiivinen koiraharrastaja Pohjanmaalta. Kotona 9 v aussie Jekku, 7 v käyttislabbis Vainu ja alle vuoden ikäinen bordercollie Jippo. Aiemmin teimme homekoiratöitä Jekun ja Vainun kanssa, mutta nyt olemme keskittyneet harrastuspuolelle treenaamaan etenkin paimennusta, tokoa, pk-hakua, rally-toko, nomea ja käytännön metsästystä. Harrastamme lisäksi koirien kanssa erilaisia vetolajeja (hiihto, canicross, kickbike, bikejoring) sekä vaellusmatkailua Suomessa ja ulkomailla.

2 KOMMENTTIA

  1. Hei

    Suunnittelemme kesälomareissua koirien kanssa Tanskaan. Osaatko sanoa saako Tanskassa koirat ottaa rannalle mukaan vai ollaanko siellä yhtä tiukkoja kui suomessa?

    • Koirat saavat tulla suurimmalle osalle rannoista, mutta kytkettyinä. Oman kokemuksen mukaan vain harva luonnonsuojelualue on sellainen, mihin ei saa ollenkaan mennä. Silti suurin osa ihmisistä tuntuu pitävän koiria rannoilla vapaana.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän