Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Tokon nettipaneeli to 30.9. klo 19

30.09.2021 @ 19:00 - 20:30

Torstai 30.9.2021 klo 19-20.30 – Tokon nettipaneeli

Tokon nettipaneelissa keskustellaan tokosta tuomarin, maajoukkuetason harrastajien ja liikkeenohjaajan silmin. Mukana keskustelemassa ovat moninkertainen arvokisamitalisti Oili Huotari, toko-tuomari Pipa Pärssinen, arvokisoistakin tuttu liikkeenohjaaja Jeanette Wikman ja tokon hallitseva maailman- ja suomenmestari Maarit Hellman. Kuulijoilla on mahdollisuus lähettää kysymyksiään etukäteen sekä lähetyksen aikana. Etukäteiskysymyksille on avattu mahdollisuus SporttiRakin luentosivulla. 
Nettipaneeli on suorana videolähetyksessä käytävä paneelikeskustelu. Lähetys tehdään yhteistyössä Suomen Palveluskoiraliiton kanssa (Virkku-korttilaiset saavat SPKL:ltä oman ohjeistuksen lähetystä varten sähköpostitse). SporttiRakin jäsenillä on vapaa pääsy lähetykseen kuten muihinkin nettiluentoihimme.

Keskustelijoiden esittelyt


Oili Huotari

Olen Oili Huotari Lahdesta. Olen vannoutunut tokoharrastaja jo vuodesta 1994. Koulutan tokoa myös työkseni Suomessa ja ulkomailla. Päätoiminen yrittäjä olen ollut jo kohta seitsemän vuotta.

Aloitin koiraharrastamisen borderterrierin kanssa. Mieheni harrasti kolmen terrierin kanssa agilitya ja minä tokoa. Topi-terrieristä tuli myös tottelevaisuusvalio. Vuonna 2005 meille tuli ensimmäinen bordercollie ja nyt niitä on ollut meillä jo viisi. Olen edustanut Suomea MM-kisoissa kolmen koiran kanssa. Koirani Zip on maailmanmestari ja kaksinkertainen pronssimitalisti. Nykyään kilpailen sen tyttären Trixin kanssa MM-tasolla. Lisäksi meillä on eläkkeellä olevan Zipun lisäksi kaksi nuorempaa koiraa. Koirat ovat tärkeässä roolissa elämässämme ja niiden kanssa tulee puuhattua paljon.

Koiran koulutuksessa uskon ahkeraan ja laadukkaaseen treenaamiseen. Perustyötä ei voita mikään, eikä kovin monia oikoteitä ole tarjolla. Haluan koirien voivan hyvin treeneissä ja olevan motivoituneita sekä aktiivisia ohjaajaa kohtaan. Työstä tekee mielenkiintoisen se, että kaikki koirat ovat erilaisia eikä niiden kouluttamiseen voi käyttää samoja metodeja. Kouluttajana pyrin tarkoin miettimään kullekin koiralle sopivan koulutustavan. Koetan samalla pitää asiat mahdollisimman yksinkertaisina ja auttaa koirakoita eteenpäin.

Kuva: SporttiRakki


Piritta “Pipa” Pärssinen

Olen Piritta ”Pipa” Pärssinen Kannus-Oulu-akselilta. Toko-harrastustausta periytyy Oulusta, jossa aloitin kilpailemisen 9-vuotiaan cockeri-Minkin kanssa. Minkki ehti saavuttaa kisaoikeuden erikoisvoittajaluokkaan. Samalla innostuin harrastamaan tokoa muiden lajien lisäksi flattien (sileäkarvaisten noutajien) kanssa. Menestynein oli FIN KVA TVA JVA Chiccoxen All By Myself, joka oli muutamana vuotena mukana myös edustusjoukkueessa. Tällä hetkellä tokoharrastaminen on tahdiltaan huomattavasti rauhallisempaa, mutta kokeissa käyn edelleen. Lisäksi koulutan tokoa sekä muita koiraurheilulajeja sekä vapaa-aikana että työkseni eläintenhoidon opettajana. 

Tokotuomariksi päädyin 2000-luvun alkupuolella, koska alueellamme ei ollut kovinkaan paljon tuomareita. Sitä ennen olin jo useamman vuoden kilpaillut, kouluttanut ja toiminut kokeissa erilaisissa tehtävissä. Tuomariuralla olen onnekseni päässyt tuomaroimaan myös ulkomailla sekä MM- ja PM-kilpailuissa, mitkä ovat avartaneet näkemystä tokotoiminnasta maailmalla. 

Vaikka oma tokoharrastaminen on hieman hiipunut vuosien myötä, pidän lajia ehdottomasti yhtenä mielenkiintoisimmista koiraharrastuslajeista. Tokossa on monelle koiralle tehtäviä, jotka eivät ole laji- tai rotutyypillisiä ja täten koirien motivoiminen työskentelyyn yhdessä ohjaajan kanssa on tärkeää. Arvostan tokossa rentoa, iloista ja aktiivista suorittamista, jossa näkyy hyvä yhteistyö ohjaajan ja koiran välillä.

Kuva: SporttiRakki


Jeanette Wikman

Koiria on aina ollut perheessä, mutta harrastaminen koiran kanssa aloitin vasta aikuisena, vanhempien koiran, labradorinnoutajan, kanssa 2003. Silloin lajit olivat PK-jälki ja –haku. Vuonna 2006 tuli ensimmäinen oma labradorinnoutaja kuvioihin (FI VPVA TK1 BH Hopeahietikon Glitras-Selma). Tänä päivänä lajini ovat TOKO, rally-toko ja VEPE ja harrastan edelleen labradorinnoutajien kanssa – eläkkeellä oleva FI VPVA RTK1 RTK2 Sherbert’s Ice Crystal sekä 3-vuotiaan RTK1 Brufinn True Princess.

Kouluttajana olen toiminut vuodesta 2006 mutta vuonna 2008 kävin TOKO-koulutusohjaajakurssin ja seuraavana vuonna kävin TOKO-koetoimitsijakurssin sekä -liikkeenohjaajakurssin. 

Liikkeenohjaajana kokeessa olin ensimmäisen kerran syksyllä 2010 ja sen jälkeen olen aktiivisesti toiminut liikkeenohjaajana. Näitten vuosien aikana olen toiminut liikkeenohjaajana myös arvokilpailuissa – edustusjoukkueen karsintakokeissa, PiirM-kilpailuissa, SM-kilpailuissa (liikkeenohjaajana finaalissa 2011, 2017, 2018, 2020 ja 2021), PohjM-kilpailuissa (2012, 2016), MM-kilpailussa (2014), FMBB TOKO-kilpailussa (2014). Olin vastaavana koetoimitsijana TOKOn SM-kilpailuissa 2019. 

Kouluttajana on ihanaa nähdä kun koirakko kehittyy ja edistyy. Liikkeenohjaajana pidän kehien suunnittelusta – haluan että kehät ovat toimivia ja sujuvia. Liikkeenohjaajana pääsen katsomaan koirien suorituksia parhaimmasta paikasta ja on tyydyttävää nähdä kun koirakko onnistuu – mutta on tietysti myös ikävää nähdä epäonnistumia. Epäonnistumisen kohdalla haluan nähdä että ohjaaja pystyy jättämään epäonnistumisen siihen ja aloittaa seuraavan liikkeen hyvällä mielellä.

Kuva: Ralf Björklund


Maarit Hellman

Vapaa-aikani kuluu pitkälti tokon parissa, niin omissa treeneissä kuin toisia kouluttaessa. Tokoharrastuksen aloitin ensimmäisen bordercollieni kanssa vuonna 2010. Tällä hetkellä minulla on kuudes oma tokokoira ja treenaan aktiivisesti neljää koiraa. 

Olen edustanut Suomea tokon MM-kilpailuissa sekä Stjernen että Gwenin kanssa. Tänä vuonna äiti-Stjerne voitti tokon suomenmestaruuden ja tytär-Gwen maailmanmestaruuden. Muita merkittävimpiä saavutuksiamme ovat Stjernen kanssa MM-hopea vuodelta 2017 sekä SM-kulta vuonna 2016.

Ohjaajan koulutustaitojen lisäksi suuri merkitys koiran koulutuksessa on ohjaajan asennoitumisella koiraa kohtaan. Ohjaajan aito ja reilu tapa ohjata koiraansa antaa tilaa koiralle olla avoin ohjaajaa kohtaan ja työskentely on iloista ja rentoa. Tämä on asia, jota vaalin koirien kanssa touhutessa.

Kuva: Maarit Karhu-Teiskonen

Näin pääset lähetykseen!

  1. Mikäli et ole vielä jäsen, liity ensin jäseneksi! Nettiluennoille on pääsy vain jäsenillä ja ne ovat jäsenille ilmaisia.
  2. Pääset luennolle mukaan suoraan SporttiRakin etusivulta tapahtuman aloitusajankohtana, kunhan olet kirjautunut jäsentunnuksillasi sisään. Jäsenyytesi tulee vain olla voimassa eikä sinun tarvitse ilmoittautua erikseen.
  3. Mikäli et ehdi suoraan lähetykseen mukaan, voit katsoa luennon jälkikäteen jäsenten luentoarkistosta, jonne se ilmestyy automaattisesti heti luennon jälkeen.

Liity jäseneksi!


SporttiRakin nettiluennot
SporttiRakin järjestämille nettiluennoille voit osallistua suoraan kotisohvalta käsin. Et tarvitse osallistumiseen muuta kuin pääsyn nettiin. Luennoitsijoina toimivat oman alansa huippuammattilaiset ja luentoja järjestetään 1-2 krt kuussa. Luennoille pääsy on vain jäsenille, jotka näkevät ne veloituksetta – myös tallenteina jälkikäteen jäsenten luentoarkistosta. Suorassa lähetyksessä luennoitsijalta on mahdollisuus kysyä live chatin kautta myös lisäkysymyksiä. 

Tarkemmat tiedot

Päivämäärä:
30.09.2021
Aika:
19:00 - 20:30
Tapahtumaluokka:

Järjestäjä

SporttiRakki
Sähköposti
toimitus@sporttirakki.fi
View Järjestäjä Website