Rakastan retkeilyä. Olen aina liikkunut paljon luonnossa ja ladannut energiaa arkeen mahtavista maisemista ja luontoympäristöstä. Retkeilykavereina toimivat kaksi sekalinjaista labradorinnoutajaa, Enna 8 v ja Oikku 2 v, joiden kanssa myös harrastan eri lajeja aktiivisesti. Aina silloin tällöin peruslenkkeilyn lisäksi pakataan koirien kanssa vähän eväitä ja kamera reppuun, puetaan vaelluskengät jalkaan ja suunnataan kohti pieniä seikkailuja erityisesti päiväretkien muodossa. Valokuvaaminen on ollut myös tärkeä harrastus jo yli kymmenen vuoden ajan. Haluan taltioida ennen kaikkea tunnelmia ja pitää valokuvien kautta ikään kuin päiväkirjaa.

Retkeilykavereina toimivat kaksi sekalinjaista labradorinnoutajaa, Enna 8 v ja Oikku 2 v.

Koirien kanssa retkeily on tähän mennessä sijoittuneet aina Suomen rajojen sisäpuolelle, mutta haaveissa on retkeily myös täysin uusissa maisemissa. Suomestakin toki löytyy aivan mahtavia maisemia ja retkeilypaikkoja! Omiin suosikkipaikkoihin lukeutuvat tällä hetkellä Oulangan ja Patvinsuon kansallispuistot, joiden monimuotoiset maisemat ihastuttavat.

Suomessa onkin tänä vuonna 40 kansallispuistoa, jotka tarjoavat mahdollisuuksia ja maisemia monenlaiseen makuun – halusitpa vaeltaa useamman päivän vaativammissa maastoissa tai tehdä lyhyempiä helppokulkuisia päiväreissuja. Maisemissakin riittää varaa valita!

Suomessa on 40 kansallispuistoa, jotka tarjoavat mahdollisuuksia ja maisemia monenlaiseen makuun.


Mitä ottaa huomioon koiran kanssa retkeillessä?

Päiväretket

Päiväretkien tekeminen ei vaadi kummempia varusteita, yön yli vaelluksille on taas syytä varustautua paremmin. Itse olen tehnyt eniten päiväreissuja eri kansallispuistoissa. Mukava matka päivän reissulle on ollut n. 12km ylöspäin, maastosta riippuen. On aivan eri asia kävellä mäkisessä maastossa kuin tasaisella asvalttitiellä. Reitit kannattaakin suunnitella oman kunnon ja jaksamisen mukaan. Normaalikuntoinen koira jaksaa kulkea ihmisten kävelemät matkat mennen tullen. Toki vanhojen koirien ja pentujen kohdalla tulee ottaa huomioon myös koiran jaksaminen. Matkaan on hyvä varata reilusti aikaa, jotta reissun aikana ehtii myös ihailla maisemia, syödä eväitä ja vaikka valokuvata. Omilla retkillä en pidä kiirettä ja reissuissa vierähtääkin useampi tunti. Itseäni retkien tekemisessä kiehtoo mahtavien luontomaisemien ja koirien kanssa lenkkeilyn yhdistäminen. Retkistä nauttivat niin neli- kuin kaksijalkaisetkin!

Itse olen kokenut hyväksi itselleni vetovyön, koiralle lyhyet valjaat ja näiden väliin joustavan vetohihnan.


Varusteet

Retkien ehdoton ykkösvaruste kaksijalkaisille on hyvät kengät! Itse olen hankkinut kaikenlaisia maastossa tapahtuvaa kävelyä varten lyhytvartiset nahkaiset vaelluskengät, jotka ovat olleet ehdottomasti hintansa väärtit. Kunnollisiin jalkineisiin kannattaa satsata ihan vain jo päiväretkeilyäkin varten. Päiväretkeilyä varten koirille ei välttämättä tarvitse kummempia varusteita, mutta itse olen kokenut hyväksi itselleni vetovyön, koiralle lyhyet valjaat ja näiden väliin joustavan vetohihnan. Kansallispuistoissa koira tulisi pitää aina kytkettynä. Vetovyö vapauttaa kädet ja valjaissa sekä joustavassa hihnassa koira voi vetääkin.

Varusteita tätä varten löytyy laidasta laitaan ja kokeilemalla sekä myyjien/muiden harrastajien suosituksia kysymällä löytänee itselleen parhaimman vaihtoehdon. Valjaiden sovitukseen on hyvä ottaa kokenut myyjä avuksi, joka osaa neuvoa koiralle oikeankokoiset valjaat. Valjaat voivat olla joko esimerkiksi pidemmät valjaat tai lyhyemmät y-valjaat. Päiväreissuillekin olisi lisäksi hyvä varata koiralle mukaan juomapullo ja –kuppi, mikäli reitin varrella ei ole varmuudella vesistöjä. Myös kaksijalkaisille kannattaa varata juotavaa ja eväitä mukaan. Eväät, hienoja maisemia samalla ihaillen, kruunaavat reissun!


Yön yli vaellukset

Pidemmille vaellusreissuille koiralle voi hankkia oman repun, jossa kantaa ruoat ja muut varusteet. Reppujakin löytyy useita eri malleja ja välttämättä ei kannata valita sitä halvinta vaihtoehtoa. Repun tulisi istua koiralle hyvin ja painon tulisi jakautua tasaisesti koiran hartioille, ei selälle. Reppua ei kuitenkaan saa pakata liian täyteen ja varsinkin alkuvaiheessa repuissa tulisi pitää vain pientä painoa. Taakkaa voi lisätä, kun koira on hyväkuntoinen ja harjoitellut kantamista.

Yön yli vaelluksille, erityisesti ilmojen viilennettyä, voi olla hyvä varata koiralle mukaan myös takki ja makuualusta, mikäli yöpyy esimerkiksi laavussa tai teltassa. Koiran kanssa vaeltaessa tulee ottaa ennakkoon huolellisesti huomioon, missä aikoo yöpyä. Kannattaa selvittää etukäteen, voiko koiran kanssa majoittua esim. autiotuvassa. Osaan Metsähallituksen ylläpitämiin tupiin koirat ovat tervetulleita. Toki mahdolliset muut tuvassa majoittuvat kanssakulkijat tulee myös ottaa huomioon ja kysyä lupaa koiran kanssa majoittumiseen. Lisäksi osa laavuista saattaa olla ruuhkaiseen aikaan varattuja, joten ota myös tämä huomioon erityisesti koirien kanssa reissatessa. Koirien kanssa omassa teltassa majoittuminen onkin varmin vaihtoehto.


Retkikohteet

Kun varusteet ovat kaikilla osallistujilla kunnossa, voikin alkaa selailemaan kansallispuistojen ja muiden retkeilyalueiden valikoimaa. Erittäin hyvä sivusto kohteiden etsimiseen ja retkien suunniteluun on www.luontoon.fi, josta löytyy ajantasaiset tiedot kansallispuistojen ja muiden Metsähallituksen retkikohteiden palveluista. Sivustolla on esitelty erilaisia reittivaihtoehtoja, nähtävyyksiä, historiaa, karttoja ja kulkuyhteyksiä jne.

Tervetuloa seuraamaan meidän arkea niin retkeilyn kuin harrastamisenkin parissa!


MAINOS
Retkeilyä, nomea, tokoa ja nose workia kahden sekalinjaisen labradorinnoutajan Oikun 2v (Sidewild All About Attitude) ja Ennan 8v (FI TVA Dark Water's Dreaming Hawk) kanssa. Tarinoita kuvapainotteisesti arjesta, harrastuksista, kisoista sekä retkeilystä.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän