Olin jo pidempään haaveillut reissusta Norjaan. Kotimaassa on tullut retkeiltyä paljon koirien kanssa ja tänä kesälomana otettiinkin suunta kohti pohjoista Suomea, Ruotsia sekä Norjaa! Mukaan lähti kuitenkin vain yksi koira käytännön syistä (labradori Oikku 2 v), loput koirista jäivät hoitoon. Ensimmäisessä osassa kerron päiväreissustamme Abiskon kansallispuistoon, joka sijaitsee Ruotsissa lähellä Norjan rajaa. Seuraavissa jutuissa kerron tarkemmin reitistämme, matkavalmisteluista sekä reissuista Norjan ja Suomen puolella.

Abiskon kansallispuisto

Ruotsissa on rajoituksia koirien pääsyn suhteen kansallispuistoihin. Pääsääntöisesti koirat saavat kävellä hihnassa kansallispuistoissa ainoastaan alkuvuoden. Kannattaa siis tarkastaa ennen reissun suunnittelua, mihin puistoihin koiran kanssa pääsee. Abiskon kansallispuistossa koirat ovat sallittu ympäri vuoden merkityillä reiteillä hihnassa pidettynä. Päätimme poiketa kansallispuistoon tutkailtuamme karttaa Ruotsin puolella ensimmäisessä yöpaikassamme, Kiirunan ja Abiskon välissä levähdyspaikalla.

Abisko on 77 neliökilometrin laajuinen kauniit maisevat omaava kansallispuisto Ruotsin Lapissa. Abisko on myös Ruotsin suosituimman tunturireitin, 440 km pitkän Kungsledenin reitin lähtö- tai päätöspiste. Kansallispuiston parkkipaikat ja luontokeskus ovat aivan E10-tien varressa. Aivan luontokeskuksen viereen kulkee myös juna eli liikenneyhteydet ovat erinomaiset. Haimme luontokeskuksesta alueen kartan ja valitsimme päiväretkikohteeksi kaksi reittiä: Åbiskojåkkan Kanjonin läpi kulkevan lyhyen maisemareitin nimeltä “Canyon” ja yhteensä 8 km pitkän “Kårsafallen”. Karttaan viitteelliseksi ajaksi kanjonireitillä on merkattu 30 min ja Kårsafallenille 4h.

Kanjonin reitti

Kansallispuistossa reitit oli merkattu mukavasti. Kanjonin reitti oli osittain lautapohjaista ja sen pääsi osittain kulkemaan esimerkiksi pyörätuolillakin. Maisemat tällä lyhyellä kierroksella olivat kerrassaan upeat! Emme osanneet odottaa mitään, sillä emme olleet juurikaan etukäteen tutustuneet paikkaan. Kanjonissa kuohusi vesi valtavalla voimalla ja taustalla näkyi tuntureita. Kanjonin reunalle pääsi katselemaan maisemia ja Oikku kävikin mielellään kurkkimassa alas eli varovaisuutta täytyi noudattaa. Kanjonin kuohut ylitti täysin ritiläpohjainen pitkähkö silta eli jalkojen alle näki hyvin. Onneksi reipasta reissukoiraa ei erilaiset pinnat ja alustat hätkäytä, joten se kulki omin jaloin sillan yli!

Kårsafelletin reitti

Kårsafalletin reitti kulki Kårsajåkka-joelle ja samaa reittiä takaisin. Reitti oli helppokulkuista, joskin paikoin melko märkää ja kivikkoista. Vettäpitävät hyvät kengät tulivat tarpeeseen! Joidenkin paikkojen yli oli viritelty lautoja/kiviä tai reitillä oli pitkospuita. Maisemat olivat mukavat ja reitin päässä oli pienesti kuohuva Kårsajåkka-joki, jonka toiselle puolelle pääsi käväisemään siltaa pitkin. Luimme kartasta, että sillan jälkeen tulisi pieniä vesiputouksia. Emme kuitenkaan nähneet omasta mielestämme mitään vesiputoukseksi luokiteltavaa, mutta kuohuihan koski toki mukavasti. Viitteelliseksi ajaksi reitillä oli merkitty 4 h, mutta meillä kesti n. 2,5 h sisältäen joukon pieniä valokuvaustaukoja. Kokonaisuudessaan Abiskon kansallispuistossa reittivalinnoillamme tuli kävelyä n. 10 km verran.

Suosittelemme E10-tietä Norjaan ajavia poikkeamaan Abiskon kansallispuistossa, kanjonin maisemat ovat erityisesti ja ehdottomasti näkemisen arvoisia!


MAINOS
Retkeilyä, nomea, tokoa ja nose workia kahden sekalinjaisen labradorinnoutajan Oikun 2v (Sidewild All About Attitude) ja Ennan 8v (FI TVA Dark Water's Dreaming Hawk) kanssa. Tarinoita kuvapainotteisesti arjesta, harrastuksista, kisoista sekä retkeilystä.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän