Aihe on minulle varsin ajankohtainen, koska minulla on alkuvuodesta jo vuoden täyttävä koira kasvamassa. Vaikka kyseinen koira on periaatteessa ollut jo hetken kisaikäinen, en aio pitää kiirettä ensimmäisiin kisoihin menemisellä. Mieluummin satsaan pitkään, kestävään kisauraan ja suureen onnistumistodennäköisyyteen kuin aikaiseen aloitukseen.

Maltti on perustärkeä sääntö

Rally-toko kerää mainetta matalan kynnyksen aloituslajina. Toivottavasti tämä ei kuitenkaan kenellekään tarkoita sitä, että kisoihin voi mennä täysin valmistautumatta ja harjoittelematta. Koiran asettaminen sellaisten haasteiden eteen, joita se ei hallitse tai osaa, on todella epäreilua koiraa kohtaan. Toinen harmittava tyypillinen piire rally-tokossa kisaamisessa on, että ihmisillä on hirveä kiire siirtyä luokasta toiseen (miksi?), vaikka koira ei osaisi puoltakaan seuraavan luokan vaatimuksista. Liian myöhään kisaamista ei voi aloittaa, mutta sen sijaan koiran vieminen liian aikaisin liian suurten haasteiden eteen voi tehdä suurtakin vahinkoa.

Seuraavat listaamani asiat ovat ne perusasiat, jotka koirani tulee hallita, ennen kuin ilmoitan sen rally-tokon alokasluokkaan:

 • Koira on motivoitunut ja innokas tekemään töitä kanssani. Koiralla on vankkumaton usko omaan erinomaisuuteensa.
 • Koira vastaa hyvin sosiaaliseen palkkaan (ainoa palkka, jota voin pitää radalla mukana.) Sosiaalisen palkan koira kuitenkin saa vain silloin, kun se sen oikeasti ansaitsee. Sillä ei ole tarkoitus pitää motivaatiota yllä tai houkutella koiraa pysymään mukana!
 • Koira kykenee seuraamaan palkatta vähintään kaksinkertaisen radan alokasluokan rataan verrattuna. Seuraaminen sisältää myös 90, 180, 270 ja 360 asteen käännökset vasempaan ja oikeaan, pysähtymisen perusasentoon, juoksemisen sekä hitaan kävelyn ilman erillistä käskyä. Seuraaminen tapahtuu pelkällä sanallisella käskyllä eli koira osaa pitää paikan ilman, että sitä tarvitsee kädellä vetää mukana.
 • Koira hallitsee seuraavat temput mahdollisimman pienillä käsimerkeillä tai pelkillä sanallisilla käskyillä:
  • Saksalainen täyskäännös
  • Koira osaa tulla ohjaajan eteen istumaan
  • Koira osaa siirtyä peruasentoon/seuraamiseen sekä suoraan kiepsahtamalla vasemman kautta että selän takaa kiertämällä
  • Koira osaa maahan-käskyn sekä perusasennossa että suoraan liikkeestä
  • Koira kykenee säilyttämään asennon istuen/maassa maaten minun sijainnista riippumatta
 • Koiralla on selkeät rutiinit radalle tuloon (työskentelyn aloittamiseen) ja radalta poistumiseen (työskentelyn lopettamiseen).
 • Koira sietää häiriöitä. Häiriöitä on myös kontrolloidusti harjoiteltu ennen ensimmäistä kisaa. Häiriöihin lukeutuvat muut ihmiset sekä radalla että sen ulkopuolella, vieraat koirat, erilaiset äänet, erilaiset koiraa mahdollisesti häiritsevät kohteet tms.
 • Ennen ensimmäistä virallista kisaa pohjalla on monta kisamaista treeniä kotikenttäoloissa ja mahdollisuuksien mukaan vierailla paikoilla. Ennen ensimmäistäkään kisamaista treeniä koiran tulee hallita yllä olevat kohdat!

rallytoko_kilpailu_kisaura

Ehkä yksi huomionarvoisin seikka omissa treeneissäni on, että tuon kyltit mukaan vasta koulutuksen “viime metreillä”. Omassa treenaamisessani kyltit ovat häiriön asemassa enkä tee pienintäkään radan pätkää, ennen kuin koira osaa tehdä tehdä palasina vaaditut asiat ilman kylttejä.

Tärkeintä on tuntea oma koiransa

Koirat kehittyvät eri tahtiin. Se, että joku saa koiransa kisavalmiiksi heti kymmenkuisena, ei välttämättä kerro jonkun olevan hyvä kouluttaja. Tai jos jonkun koira on valmis ensimmäisiin kisoihin vasta 4-vuotiaana, ei puolestaan kerro, että tämän kouluttaja olisi huono. Kun vaadittua osaamislistaa rupeaa käymään läpi, huomaa, että koiran on osattava varsin paljon, ennen kuin se voi osallistua ensimmäiseen viralliseen kisaansa. Näiden kaikkien kohtien treenaaminen varmaksi vie todella paljon aikaa.

Mutta kun pohjat on tehnyt kunnolla ennen ensimmäistä kisaa, voi olla varma, että koira kykenee onnistumaan eikä siityminen luokasta toiseen vaadi jatkossa enää niin paljoa työtä. Teinitähdet ovat “so last season!”


MAINOS
Harrastan rally-tokoa bordercollien ja shetlanninlammaskoiran kanssa. Parhaimpiin saavutuksiin rally-tokon osalta kuuluu RTVA:n ja epävirallisen valionarvon saavutus molempien koirien kanssa, vuoden 2016 SM-kisojen pronssimitalli sekä vuoden 2016 rally-tokoshetlanninlammaskoira ja -bordercollie -tittelit. Kuulun lisäksi rally-tokon valmennusrenkaaseen. Näiden kahden koiran lisäksi minulla on shelttipentu kasvamassa harrastuskoiraksi. Harrastan rally-tokoa vahvalla tokotaustalla. Lisäksi kisaan agilityssä.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän