Mikä Sirius?

Liikunta ja lenkkeily ovat hyväksi koiran tuki- ja liikuntaelimistölle. Siilinjärveläinen fysioterapeutti ja eläinfysioterapeutti Susanna Vartiainen ideoi Sirius-sovelluksen tuodakseen terveyttä edistäviä ”jumppaohjeita” koirakansan ulottuville normaalin lenkkeilyn oheen.

Hölköttelyn lomassa voi tehdä helppoja harjoituksia, jolloin reitti muuttuu kuntopoluksi. Ryhti kohenee, liikeradat suurentuvat, koordinaatio kehittyy ja lihakset vahvistuvat. Kiipeily, tasapainoilu ja estekävely onnistuvat lenkkipolun varrella kumpareita, kantoja ja kaatuneita puun runkoja hyödyntäen. Sirius-sovelluksessa harjoitteet neuvotaan kuvin ja videoin, puhelimessa olevina ohjeet voi katsoa juuri lenkillä ollessaan ja samalla merkitä kalenteriin suoritetuksi.

Koiralle voi myös täyttää toimintakykytestin kartoittaakseen tuki- ja liikuntaelimistön tilannetta. 15 KYLLÄ/EI -kysymystä koiran arkirutiineista kertovat viitteitä tilanteesta. Venyttelemättömyys, hyppyhaluttomuus autoon tai vetäytyminen ovat merkkejä mahdollisista ongelmista.

Harrastavan koiran kohdalla kuntopolun harjoitteita voi yhdistellä muiden aktiviteettien kanssa ”omaksi kuntopoluksi”, josta palautetta saa tassupisteiden muodossa.

Sirius testissä

Aloitin Siriuksen käytön maksuttomalla versiolla. Maksuttomassa versiossa pääsin tutustumaan Koiran kuntopolkuun, jossa kuvataan tekstimuodossa ja osittain videoina erilaisia harjoitteita lisättäväksi koiran perusarkeen. Kuntopolun harjoitteet on avattu selkeästi tekstissä, ja niiden oheen on kirjoitettu huomioitavia asioita harjoitetta tehtäessä. Videot havainnollistavat hyvin harjoitteen sisällön, vaikka itse jäin hieman kaipaamaan vielä jonkinlaista selostusta videoihin kuvamateriaalin oheen. Harjoitteet itsessään ovat melko tavallisia, helppoja tapoja kasvattaa koiran kuntoa, mutta ainakin omalla kohdallani valitettavan helposti arjessa unohtuvia tehtäviä.

Metsässä liikkuessa toki osa harjoitteista tulee melko luonnostaan, ja omat koirani liikkuvat, tasapainoilevat ja temppuilevat paljon erilaisilla alustoilla. Sen sijaan esimerkiksi taipumisharjoitteet ja jalkojen nostelutreenit tulevat aaltomaisina mieleen ja poistuvat sieltä – näiden tekemiseen treenien kirjaaminen antoi lisämotivaatiota, kun harjoitteen jälkeen sen näki sovelluksessa tehtynä.

Maksuton Sirius oli suhteellisen nopeasti kahlattu läpi, ja tämän jälkeen ryhdyinkin testaamaan. Premium-versiossa omaan kalenteriin treenit, kuntopolkusuoritukset, toimintakyky ja paino tulevat kaikki eri värisillä palluroilla merkityiksi, joten kalenterissa on helppo palata seuraamaan esimerkiksi vain koiran painoa.

Siriuksen käytön aloittaminen tuntui vaivattomalta, ja sovelluksesta löytyi selkeät ohjeet siitä, mitä toimintoja sovelluksessa on ja mistä nämä ominaisuudet löytyvät. Itse olen enemmän tekijätyyppiä, ja monesti ohjeistukset jäävät tästä syystä lukematta. Siriuksessa tämä ei juurikaan aiheuttanut päänvaivaa.

Oman koiran kuntopolun suunnittelu

Koiralle henkilökohtaisesti sopivan ja esimerkiksi tietyn teeman ympärille rakentuvan kuntopolun suunnittelu oli mielenkiintoista ja sai jälleen pohtimaan uudelta kantilta koiran hyvinvointia. Enteen kanssa haasteensa arkeen tuo se, ettei Epe juurikaan lenkkeile vapaana, joten olikin mielenkiintoista suunnitella sille kuntopolkuja, jotka tukivat sen kunnossa pysymistä – ikääkin Enteelle kuitenkin tulee tänä vuonna jo 10 vuotta, joten hyvä lihaskunto on tärkeä elinvoimaisuuden säilymisen kannalta. Suurimmaksi haasteeksi nousi lopulta kuntopolkujen järkevä nimeäminen!

Itselleni haasteeksi tuli peruslenkkien kirjaus – lähdin herkästi kirjaamaan vain varsinaisia treenejä, ja lenkkeilyt jäivät kirjaamatta. Kuntopolkuharjoitteista sentään muistin kirjailla ainakin osan! Käyn monesti lenkeillä ilman puhelinta, joten kirjaus heti harjoitteen päätyttyä ei omalla kohdallani ollut toimiva vaihtoehto. Selkeästi avattujen kuntopolkuharjoitteiden pariin oli kuitenkin helppo palata ja kirjailla ne vaikkapa iltapuhteena ylös Siriukseen.

Kummankin koiran merkintöjä oli mielestäni helppo tutkia sovelluksella. Kalenteria voi selata joko kalenterinäkymänä kuukausittain, jolloin kuukauden aktiivisissa päivissä on näkyvissä jo kuukausinäkymässä pallura kuvaamassa tehtyä treeniä tai harjoitetta, tai vaihtoehtoisesti historiatietojen kautta, jolloin sovellus listaa kaikki merkinnät niiden lisäämisjärjestyksessä.

Kokonaisuudessaan Sirius oli vallan mielenkiintoinen uusi tuttavuus, harjoitusten kirjaaminen vaivatonta ja koiran omien kuntopolkujen suunnittelu varsinkin itselläni Enteen kohdalla oli erittäin antoisaa ja mielenkiintoista.


MAINOS
Olen Katariina Salo ("Kata") Hämeestä. Koiraharrastukseni aloitin lähes 20 vuotta sitten ja harrastuskavereinani ovat tällä hetkellä reilu 8-vuotias siperianhusky Enne (REK2, toko avo3, agility maksi 2, 2 x rallytoko ALOHYV) sekä pian 4-vuotias australianpaimenkoira Lysti (PAJÄ3 1-tulos x 2, TK1, TK2, TK3, EVL1 x 1). Enne treenaa omaksi iloksemme agilityä ja rallya. Lystin päälajina on tällä hetkellä PK-jälki, jonka tiimoilta tavoitteenamme on SM-kisat elokuussa. Säiden salliessa vetotreenit kuuluvat kummankin koiran arkeen, ja lisäksi puuhastelemme milloin nose workin, henkilöhaun, tarkkuusetsinnän tai vaikkapa frisbeen heiton parissa. Varsinaisten koiraharrastusten lisäksi intohimonani on retkeily koirien kanssa.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän