Tukitaidot ovat asioita, jotka tulevaisuudessa helpottavat varsinaisen tehtävän suorittamista. Tukitaitoja harjoitellaan irrallaan varsinaisesta tehtävästä, esimerkiksi lajiharjoittelusta. Tarvittavat tukitaidot riippuvat paitsi lajista myös yksilöstä, vaikka luonnollisesti lajiharjoittelussa tukitaidot ovat usein tietyiltä osin yhteisiä. Harjoitteiden tarkoitus on tukea koiran selviytymistä tehtävästään. Sarjan kahdessa edellisessä osassa aiheena olivat löytöön, ilmaisuun ja etsimiseen liittyvät tukitaidot. Tässä viimeisessä osassa pohditaan fyysistä harjoittelua.

Mitä paremmassa kunnossa koira on, sitä luotettavammin se jaksaa työskennellä myös väsyneenä.

Kestävyys

Hyvä fyysinen kunto on pelastuskoiran perusedellytys. Erityisesti jälkityöskentelyssä koiralta edellytetään todella hyvää kuntoa, koska sen on paitsi liikuttava myös koko ajan haisteltava – siis seurattava hajua aktiivisesti. Totta kai myös tehokas hakutyöskentely vaatii hyvää kuntoa, mutta se ei edellytä koiralta jatkuvaa nuuskutusta vaan ennemminkin hajuun reagointia. Mitä paremmassa kunnossa koira on, sitä luotettavammin se jaksaa työskennellä myös väsyneenä.

Jotta koira jaksaa työskennellä etsinnässä tarvittaessa useita tunteja päivän aikana, on sen liikuttava jatkuvasti paljon. Pitkät lenkit ovat tärkeässä osassa peruskunnon ylläpitämisessä. Koiran olisi hyvä saada jatkuvasti myös vauhdikkaampaa mutta tasaista liikuntaa ravaten joko ihmisen kanssa juosten tai pyörän vierellä. Hyödyllistä on myös intervalliharjoittelu eri pituisilla laukkapätkillä.

Kuvituskuva.

Kehonhallinta

Vaikeissa maastoissa liikkuminen edellyttää koiralta hyvää kehonhallintaa. Kun koiran syvät lihakset ovat hyvässä kunnossa, on myös loukkaantumisen riski pienempi, koska koira hallitsee kroppansa paremmin. Syviä lihaksia voi harjoittaa sisätiloissa erilaisilla jumppaliikkeillä. On tärkeää, että kaikki jumpat tehdään rauhallisesti ja huolellisesti – eri harjoitteiden sopivuus oman koiran kunnolle kannattaa varmistaa vaikkapa omalta hierojalta tai fysioterapeutilta, joka voi ohjata myös jumppaliikkeiden oikeaoppiseen suorittamiseen.

Tehokas keino syvien lihasten ja kehonhallinnan kehittämiseen on hidas liikkuminen erilaisilla alustoilla ja ylämäessä. Esimerkiksi pehmeä sammalikko tai pieni kivikko ovat mainioita paikkoja treenata. Tärkeää on, että koira liikkuu rauhallisesti eikä hypi. Mitä enemmän sillä on vauhtia, sitä enemmän se käyttää kroppaa liikuttavia isoja lihaksia. Ylämäessä voi suoraan kävelemisen lisäksi tehdä myös loivaa mutkittelua, jolloin koira käyttää takaosaansa käännöksissä erittäin tehokkaasti.

Hajuaisti

Tiesitkö, että koiran hajuaistissa voi harjoittelun myötä tapahtua fysiologisia muutoksia? Mitä enemmän koiran harjoittelee tiettyjen hajujen haistelua, sitä enemmän sille kehittyy hajureseptoreita, jotka reagoivat juuri näihin hajuihin – mitä enemmän koira treenaa ihmiseen hajuun liittyvien asioiden etsintää, sitä tehokkaammin se pystyy jatkossa etsimään nimenomaan ihmisiä. Pienillä hajumäärillä harjoittelemalla koira oppii tarkaksi ja reagoimaan entistä herkemmin nenäänsä kulkeutuviin hajuihin. Jäljestävälle koiralle pienillä hajumäärillä työskentely on erityisen tärkeä taito esimerkiksi kovilla alustoilla jäljestämisessä. Ihmisen hajun lisäksi koiran etsinnän kohteena voi siis olla jokin pieni ja vähähajuinen asia, jolla hajuaistin tarkkuutta harjoitetaan.

Toimituksen lisävinkki!

Mikäli koiran kehonhallinta ja jumppaaminen kiinnostavat, voit tutustua esim. SporttiRakin jumppaviikkojen vinkkivideoihin, joissa valmentaja ja eläinfysioterapeutti Lotta Lehtinen opastaa erilaisten kehonhallintaharjoitteiden tekemiseen. 


MAINOS
Olen Elisa Reunanen, kielen oppimisen tutkija Turusta. Harrastan pelastuskoiratoimintaa ja olen ollut hälytysryhmässä vuodesta 2010, koiranohjaajana vuodesta 2014. Koirieni kanssa olen suorittanut pelastuskoirakokeita niin haussa, jäljellä kuin raunioilla. Ohjaan viikoittain pienryhmiä paikallisyhdistyksessämme. Pelastuskoiralajien lisäksi olen harrastanut ja kouluttanut monipuolisesti myös muuta hajutyöskentelyä erikoistuen tunnistusetsintään. Päivätyöni ohella koulutan tällä hetkellä tunnistusetsintää ja hajuerottelua Koirakoulu Vainuvoimassa Raisiossa.

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän