Erilaisia perustaitoja pennun kanssa

0
8888

Aiemmissa artikkeleissa kävin läpi pohdittavia asioita, kun pentu tulee taloon ja miten ensimmäiset viikot sujuvat. Tässä artikkelissa tavoitteena on selventää, millaisiin perustaitoihin haluan panostaa, ennen kuin pennun kanssa siirrytään kohti agilityn (tai minkä tahansa muun) lajiharjoituksia.

Oppimaan oppiminen ja käyttäytymisten tarjoaminen

Pieni pentu oppii todella nopeasti, joten heti, kun sille on ehdollistettu palkkiovihje, kannattaa pennun kanssa alkaa puuhastella. Pennun uteliaisuutta ja kokeilemisen halua on hyvä hyödyntää, jolloin pennun tarjoamia käyttäytymisiä pääsee helposti vahvistamaan. Yksi hyvä esimerkki on erilaisten tasapainotyynyjen käyttäminen Samalla pentu oppii hieman kehonhallintaa sekä myös, että kokeilemalla juttuja saa palkkaa.

Video 8-viikkoisen pennun puuhastelusta tasapainotyynyllä:

Ja toinen video takajalkojen tepsuttelusta:

Kohdetyöskentely on myös yksi tärkeistä perustaidoista. Pentu oppii nopeasti tökkäämään kuonollaan käteen, jolloin kuonokosketusta käteen voi jatkossa hyödyntää monissa tilanteissa, esimerkiksi temppujen opettamisessa tai vaikkapa noudon opetuksessa. Yhtälailla pennun on hyvä oppia liikkumaan kohti kohdetta, esimerkki alustalle. Hyvä on opettaa pennulle erilaisten alustojen merkitys, esimerkiksi pyyhkeelle/peitteelle mennään makaamaan, pienelle lätkälle asetetaan tassut tai toisenlaiselle lärpäkkeelle kohdistetaan kuonolla. Nämä on hyvä myös vihjeistää heti, kun koira näitä suorittaa kohtuullisen sujuvasti.

Video kuonokosketustreenistä:

Luvan odottaminen ja vapautusvihjeen oppiminen

Luopumisen opettamisesta pennulle mahdollisimman pian on suuta hyötyä. Ruoan saa, kun malttaa odottaa lupaa. Ulos pääsee, kun malttaa odottaa oven avaamista. Lelun saa, kun malttaa odottaa jne. Lista on pitkä. Pennun haluamia asioita tai toimintaa kannattaa hyödyntää, koska tällöin saa vahvistettua juuri sillä, mitä pentu sillä hetkellä eniten haluaa. Vapautusvihjeen merkitys myös kasvaa. Voi olla hyvä miettiä erityyppisiä vapautusvihjeitä, jos niiden seuraamukset ovat erilaiset. Vapautusvihjeen taitamista tarvitaan, jotta koira voidaan kutsua taukopaikalta treenipaikalle tai koira saa luvan ottaa palkkion – oli se sitten nami tai lelu tai ylipäänsä vapautua edellisestä asennosta.

Video treenistä, jossa koira irroittaa vihjeestä otteen lelusta ja odottaa lupaa sännätä lelulle:

Vierellä kulkeminen 

Vierellä kulkeminen ohjaajan kummallakin puolella pohjustaa myöhemmin tarvittaville taidoille. Pennun kanssa pääsee hyvin vahvistamaan oikeassa paikassa kulkemista ympyrällä, kääntymisiä ja suunnan vaihtumisia. Pentu oppii pysymään vierellä kulkiessaan sekä ohjaajan ulko- että sisäpuolella. Kun vahviste tulee aina tietystä kohtaa suhteessa ohjaajaan, oppii koira jättämään huomiomatta mahdolliset häiriötekijät toisaalla sekä ikävät edestä tai takaa yhtäkkiä tapahtuvat ei-toivottavat puolenvaihdot. Toki ihan pienen pennun kanssa aloitetaan helpoista tilanteista, mutta vaatimustasoa on hyvä jalostaa heti, kun harjoitus tuntuu jäävän liian helpoksi.

Video vierellä kulkemisen harjoittelusta:

Siirtymiset

Pennulle on hyvä opettaa eri tapoja siirtyä treenitilanteessa paikasta toiseen. Tämä nopeuttaa treenin kulkua ja selkeyttää koirallekin sitä, milloin oikeasti treenataan. Hallittujen siirtymisten avulla treenin pääsee aloittamaan halutusta paikasta halutulla hetkellä, mikä tekee toistojen tekemisestä sujuvampaa ja nopeampaa. Kun koiralle on selvää, milloin siirto loppuu, se tietää, mitä sen seuraavaksi pitää tehdä. Säännöt ovat yksinkertaiset. Jos siirto loppuu johonkin asentoon (pysähtymiseen), tällöin odotetaan vihjettä sille, mitä seuraavaksi tehdään. Jos siirto loppuu liikkeeseen, esimerkiksi pantasiirrossa päästetään pannasta irti ja koiran liike säilyy, tällöin koiran pitäisi olla valmis tarjoamaan ilman erillisiä vihjeitä oletettua käyttäytymistä. Sama on myös namimagneettia käytettäessä eli jos namikäsi poistuu edestä, koira tietää, mitä siltä odotetaan riippuen siitä, jatkuuko liike vai ei.

Koska erilaisia siirtoja tarvitaan myöhemmin, on tämän liikkeen jatkumisen erottelu hyvä opettaa pennulle aikaisessa vaiheessa. Samalla pennulle opetetaan, että esimerkiksi pantaan tarttuminen on hyvä ja mieluinen asia.

Video harjoituksesta, jossa pannasta tehdään kivaa asiaa:

Ensimmäisillä kerroilla meille vaikeaa oli esimerkiksi kääntyminen poispäin palkkiosta. Pennun olisi tehnyt mieli oikaista ja sännätä suoraan lelulle sen sijaan, että kiertäisi pidemmän kautta. Tämäkin opettaa pennulle sääntöjä tulevaa agilityuraa ajatellen. Mutta onneksi koulutuksen vaiheita voi pilkkoa pienempiin palasiin ja helpottaa tehtävää niin, että tulee riittävästi onnistumisia ja pentu oppii, mitä siltä halutaan. Pantasiirron opettamisen alkuvaiheessa palkitaan liikkumisesta myös namilla eikä tällöin vielä isompia häiriöitä ole mukana. Myöhemmässä vaiheessa otetaan lelulle juoksemiset kuvioihin mukaan, ja tällöin voidaan opettaa opettaa mm. lentävän lähdön ja räjähtävän lähdön eron merkitys (ks. artikkeli Lähdössä pysyminen vai räjähtävä lähtö agilityssä?).

Video harjoituksesta, jossa mukana pantasiirto ja lentävä lähtö lelulle:

Video samanlaisesta treenistä, mutta nyt mukana on lentävän lähdön lisäksi välillä starttivihjeen odottamista:

Rauhoittuminen ja oman vuoron odottaminen

Rauhoittumista ja oman vuoron odottamista rauhallisesti ei voi koskaan korostaa liikaa. Näitä harjoituksia on hyvä tehdä päivittäin kotitreenien yhteydessä. Treeni alkaa aina pyyhkeeltä/peitolta/häkistä silloin, kun koira odottelee maltillisesti. Koira kutsutaan luokse ja tehdään pieni muutamien toistojen treeni, minkä jälkeen koira lähetetään takaisin omalle paikalleen. Näitä tehdään muutamia huolehtien, että koira malttaa odotella rauhassa. Kuin varkain tämmöisissä harjoituksissa koiralle kasvatetaan malttia ja paikallaolemista. Harjoituksesta saa erityisen tehokkaan, jos perheessä on useampi koira. Tällöin kaikki koirat voivat osallistua harjoitukseen. Huomioitavaa on, että alkuun täytyy kaikille opettaa, milloin on oma vuoro ja että vuoron odottaminen on myös palkitsevaa.

Video siitä, miten rauhallisesti odottamista harjoitellaan häiriöitä sopivasti lisäten:


MAINOS
Koiraharrastamista vuodesta 2001 alkaen, mm. pelastuskoiratoiminnassa (hälytysryhmässä olin mukana edesmenneiden suomenlapinkoirien Viiman ja Myryn kanssa), agilityssä ja nose workissä. Harrastuskavereinani ovat suomenlapinkoira Kero (synt. 12/2012) sekä bordercollie Disco (synt. 10/2017). Keron kanssa on tehty pelastuskoirajuttuja, mutta aktiivisesti harrastamme enää agilityä sekä nose workkia. Uuden oppiminen, itsensä kehittäminen, koiran oivallusten seuraaminen ja onnistumiset haasteiden jälkeen kiehtovat erityisesti, kun harrastuskumppanina on koira!

Kommentoi

Kirjoita kommentti
Kirjoita nimesi tähän